Peta sezona Evropske četrti: 23 epizod ter 23 sogovornikov in sogovornic

Foto: Markus Spiske via Unsplash.

Peto sezono podkasta Evropska četrt, ki ga ustvarjata Aljaž Pengov Bitenc in Nataša Briški od septembra 2017, smo otvorili z Avstralijo. Z zanimivo zgodbo nenadnega odstopa od nakupa francoskih jedrskih podmornic in sklenitvijo zavezništva z ZDA in Združenim kraljestvom, ki predvideva avstralski nakup *ameriških* podmornic. Zakaj in kje je bila v tej zgodbi EU, nam je pomagal razumeti prof. medn. odnosov na FDV, dr. Zlatko Šabič.

O tem, kako je pandemija koronavirusa prizadela turizem, smo se pogovarjali z Matejem Knificem in Matejem Valenčičem. O dostopu do informacij javnega značaja in varstvu osebnih podatkov med pandemijo Covid-19 je govorila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Pogovarjali smo se tudi o modeliranju epidemije Covid-19. Naš gost je bil izr. prof. dr. Janez Žibert.

Prof. dr. Blaž Zupan je govoril o umetni inteligenci in s tem povezanih izzivih, kot so regulacija, standardizacija, nadzor in možnost zlorab, ter umetni inteligenci v šolstvu, konkurenčnosti EU in centrih sveta, ko gre za vlaganja v raziskave in razvoj umetne inteligence. O izplenu na COP26 v Glasgovu smo se pogovarjali s klimatologom in okoljskim ekonomistom Aljošo Slameršakom.

S socialno psihologinjo dr. Metko Mencin smo govorili o svobodnem odločanju o rojstvih otrok in pravici do splava. Z arhitektko Anjo Pirjevec, ki deluje pri DG ECHO, smo se pogovarjali o razvijanju okolju prijaznejših modelov humanitarne pomoči. O vlogi in potencialu kreativnih industrij v EU, povezovanju z gospodarstvom, razstavi Ustvarjeno v Sloveniji in poklicih prihodnosti pa je govorila Anja Zorko, vodja Centra za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Objavili smo tudi serijo intervjujev v angleščini. O vladavini prava v EU ter iliberalnih tendencah na Madžarskem, Poljskem in primeru Slovenije smo se pogovarjali s podpredsednikom GLOBSECa Rolandom Freudensteinom. S prof. Laurent Pech z Middlesex University London smo govorili o odpornosti evropskih institucij na kršitve evropskih vrednot in pravil.

O konzumiranju novic in politični polarizaciji v Centralni in Vzhodni Evropi v času, ko regija doživlja dramatične spremembe, nas je podučila prof. Sabina Mihelj z Loughborough University. S prof. Bojan Bugarič z University of Sheffield smo razpravljali o vzponu populistov in avtoritarcev po svetu in razlogih za to. Položaj v Turčiji, kjer prihaja do hudih kršitev človekovih pravic, je pojasnjeval odvetnik Veysel Ok.

Po napadu Rusije na Ukrajino 24. februarja 2022 smo posneli celo vrsto epizod, s katerimi skušamo v kontekst postaviti dogajanje, ki ima posledice na vseh ravneh našega življenja. O vlogi predsedujoče Svetu EU Francije v ukrajinski vojni, neuspelih pogajanjih Macrona s Putinom, posledicah ruske intervencije v Siriji in neaktivnosti EU smo se pogovarjali z novinarko Barbaro Šurk.

RTV dopisnica Vlasta Jeseničnik je govorila o medijski cenzuri v Rusiji. Z odličnim poznavalcem Rusije in postsovjetske geopolitike Miho Lamprehtom smo poskušali razgrniti zapletene zgodovinske kontekste spopada v Ukrajini. Z dopisnico RTV iz Bruslja Mojco Širok smo se pogovarjali o tem, kako ruska invazija na Ukrajino spreminja Evropsko unijo. Z Brankom Sobanom, dolgoletnim dopisnikom Dela iz Rusije, smo se pogovarjali o tem, kolikšen del ukrajinske politike zares predstavljajo desničarski skrajneži, kakšen vpliv imajo neonacisti na Putina in zakaj je izključitev Rusije iz Sveta Evrope katastrofa. Z Boštjanom Anžinom, dopisnikom RTV iz Beograda, smo se pogovarjali o vplivu Rusije na Balkanu, povezavah srbskega predsednika Vučića s Putinom, varnostni situaciji v BIH in evropski perspektivi regije.

Naš gost v kontekstualizaciji vojne v Ukrajini je bil tudi zgodovinar dr. Luka Lisjak Gabrijelčič, ki je govoril o zgodovinski perspektivi vojne v Ukrajini. S prof. dr. Zlatkom Šabičem smo se pogovarjali o vlogi Kitajske v ukrajinski vojni in zakaj Tajvan, ne glede na vse, ni Ukrajina. Doc. dr. Jelena Juvan pa je pojasnjevala vlogo Nata v ukrajinski vojni in vprašanje evropske varnosti.

Takšna je bila peta sezona Evropske četrti. Hvala vsem za sodelovanje in spremljanje naših vsebin! Če pa bi z nami radi sodelovali, pišite na info@metinalista.si.

Z novimi epizodami nadaljujemo kmalu … 😉

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati.

Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. 

0 replies on “Peta sezona Evropske četrti: 23 epizod ter 23 sogovornikov in sogovornic”