Pika Nogavička je zbirka modrosti

(foto: osebni arhiv)
Antiša Korljan
Antiša Korljan (foto: osebni arhiv)

Pika Nogavička je zbirka modrosti

Pika Nogavička je zbirka modrosti, uporabnih za vse življenje. Resno. Kakšen citat se vedno prikrade v pravem trenutku. »Zate ne vem, a sam se bom držal stare modrosti in bom jedel z usti« je na primer stavek, ki so ga bližnji n-krat slišali v odgovor na vprašanje, kako bomo jedli. Tisti, ki so Piko brali, so vedeli, o čem govorim. Tisti, ki je niso, so najbrž mislili, da sem zoprn in zajedljiv. Tudi prav, kaj pa niso brali pravih knjig. Čudaki so očitno raje reševali puštivanko. Prav gotovo se niso spraševali, ali pravi dami sme kruliti v želodcu. Tudi tla najbrž vedno pobrišejo do suhega. Ker pač ne vedo, da se ne bodo prehladila, če bodo le telovadila. In ko slišijo ime Malči, se najbrž ne spomnijo na služkinjo Pikine babice. Tisto, ja, ki je nekje prebrala, da je treba odojka postreči s krep papirjem v ušesih in jabolkom v ustih in je ob naslednji priložnosti storila natanko to: v ušesa si je natlačila papir, med zobe pa si je dala jabolko. Čudaki, saj pravim. Ki najbrž še nikogar nikamor niso povabili z besedami »obleka: kar čta«.

Naš mlajši bo imel kmalu dve leti. Še malo, pa se bo indoktrinacija začela. Skrbi me le nekaj: da mu nekaterih pasusov ne bom mogel prebrati kot je treba, ker me bo premagal glasen smeh.

Antiša Korljan, urednik Primorskih Novic

PS: Tale zapis je nastal iz glave. Nisem plonkal iz knjige. Prisežem. Ker, kot vemo, je že Anica zamrmrala, »lagati je grdo«.

Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)

Pika N. me je učila samostojnosti

V vili Javornik (no, stanovanje v bloku) je tistega strašnega večera kralj Javornik ukazal večer brez pravljic. Njegova ničrazvajena hči je, po spominu, počela nevelike neneumnosti. Ne bo šlo, oče, vstop v Mižiland ni dovoljen brez Pike N. Kralj je bil neomajen. Nujno je bilo v enem večeru zaktivirati malo črkoslovje. Ob Njegovi svetilki.

S Piko N. se druživa nekaj desetletij. Kot otroka sva na vrtu vile Javornik (no, balkon z odejami in blazinami) požrli na kile kisle smetane s sladkorjem in palačink, ki jih je pripravila Pika II, moja rdečelasa, pegasta, zelenooka mama MiLena. Pika N. me je učila samostojnosti. Poguma. Drznosti. Avanturizma. Feminizma.

Kasneje se nama pridružita Pippi Longstocking in Langstrumpf, z Långstrump, ob glasu Astrid L., se učimo švedsko. In odkrivamo dežele TakaTuka. In Ficke in konje in Anice in Tomaže. Vse Pike N.

Dr. Jana S. Javornik, sociologinja

 

(Branje tega tedna – junakinja tedna je Pika Nogavička)

Ponedeljek – Zakaj sta pa tako jezna, saj se gremo samo mance

Torek – Rada bi imela en stranh

Sreda – Da, zelo grdo je lagati

Četrtek – V Argentini je strogo prepovedano delati šolske naloge

Petek – Ljuba kroglica pregelk nikdar nočem biti velk!

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Ljubljana. Hvala!

 

0 replies on “Pika Nogavička je zbirka modrosti”