Piškotki

piškotekO piškotkih na kratko in na dolgo

Ali metinalista.si uporablja piškotke?

Da.

So nujni za delovanje in izboljšajo mojo uporabniško izkušnjo?

Ne.

Metinalista.si bo delovala tudi, če boste prepovedali nalaganje piškotkov. Vsebine bodo še vedno odlične.

Zakaj potem sploh uporabljate piškotke?

Na Metini listi spremljamo statistiko obiska strani in priljubljenost objavljenih vsebin. To nam pomaga pri kreiranju uredniške politike naših vsebin. Zato uporabljamo orodje za analitiko Google Analytics, ta pa za svoje delovanje zahteva piškotke. Poleg tega na spletni strani uporabljamo vtičnike Facebook in Twitter, ki vam olajšajo deljenje vsebin z drugimi.

Katere piškotke uporablja metinalista.si?

Na spletni strani NE uporabljmo analitike obiska, kot je na primer Google Analyitics. Ne uporabljamo sistemov spletnega sledenja ter ne prikazujemo oglasov tretjega izvora.

Uporabljamo vtičnik za funkcionalnost Paypal donacij, ki namesti 2 sejna piškotka in 1 shranjen piškotek s rokom trajanja 28 dni.

Uporabljamo naslednje piškotke:

Obvezni piškotki

Ne uporabljamo obveznih piškotkov.

Neobvezni piškotki

 • akavpau_ppsd (paypal.com) – sejni piškotek
 • AKDC (paypal.com) – sejni piškotek
 • PYPF (.paypalobjects.com) – lokalno shranjen piškotek – trajanje hranjenja: 28 dni

Samo v primeru, če boste oddali komentar, dobite tri piškotke. Ti piškotki shranijo vaše podatke, da vam jih ni potrebno ponovno vpisovati. Imajo kratek čas trajanja, 30 min.

 • comment_author
 • comment_author_email
 • comment_author_url

Zakaj me opozarjate o piškotkih?

S 15. 6. 2013 stopi v veljavo Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki v 157. členu določa pravno osnovo, na podlagi katere moramo lastniki spletnih strani poskrbeti za zasebnost obiskovalcev spletne strani. Tu si lahko zakon preberete. Na uradu Informacijskega pooblaščenca so pripravili zbirko pogostih vprašanj in odgovorov.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video …), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družbenih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov

 • Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
 • Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
 • Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

 • Začasni ali sejni piškotki
 • Trajni ali shranjeni piškotki
 • Lastni piškotki
 • Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le-teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Poglavji Kaj so piškotki? in Vrste piškotkov sta povzeti iz spletne strani piskotki.net. Ta del zapisa je avtorsko delo piskotki.net.

Koristni nasveti in povezave

Splošni pogoji o zasebnosti nekaterih družbenih omrežij:

Kako z nastavitvami brskalnika učinkovito upravljati s piškotki:

To ni to. Jaz iščem recept za piškote.

V tem primeru dovolite, da vam ponudimo knjigo odličnih receptov Najboljše drobno pecivo, avtorice Helene Kambič Krže. (pdf)

Za morebitne napake se v naprej opravičujemo.

Sestavil: Miško Kranjec