Piškotki

piškotek

O piškotkih na kratko in na dolgo

Ali metinalista.si uporablja piškotke?

Na spletni strani https://metinalista.si se uporabljajo naslednji piškotki:

Piškotek Domena Opis Rok trajanja Vrsta
ts .paypal.com PayPal nastavi ta piškotek za zagotavljanje varne transakcije preko PayPal sistema. 3 leta Zahtevan
ts_c .paypal.com PayPal nastavi ta piškotek za omogočanje plačilne funkcionalnosti. Piškotek je potreben zaradi varnosti transakcije preko PayPal plačilnega sistema. 3 leta Zahtevan

So nujni za delovanje in izboljšajo mojo uporabniško izkušnjo?

Ne.

Metinalista.si bo delovala tudi, če boste prepovedali nalaganje piškotkov. Vsebine bodo še vedno odlične.

Zakaj potem sploh uporabljate piškotke?

Na spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje varnosti pri uporabi plačilnega sistema PayPal, ki je na voljo uporabnikom za namen doniranja sredstev v podporo delovanju spletnega mesta https://metinalista.si.

Katere podatke zbirate?

Na spletni strani ne zbiramo osebnih podatkov, jih ne obdelujemo, analiziramo ali posredujemo tretjim osebam. Na spletni strani NE uporabljamo analitike obiska, kot je na primer Google Analytics. Ne uporabljamo sistemov spletnega sledenja ter ne prikazujemo oglasov tretjega izvora.

Uporabljamo vtičnik za funkcionalnost PayPal donacij, ki namesti 2 sejna piškotka.

Strežniški dnevnik obiska spletnega mesta https://metinalista.si se hrani 30 dni in se uporablja izključno za namen zagotavljanja varnosti delovanja spletnega mesta.

Zakaj me opozarjate o piškotkih?

S 15. 6. 2013 je stopil v veljavo Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki v 157. členu določa pravno osnovo, na podlagi katere moramo lastniki spletnih strani poskrbeti za zasebnost obiskovalcev spletne strani. Tu si lahko zakon preberete. Na uradu Informacijskega pooblaščenca so pripravili zbirko pogostih vprašanj in odgovorov.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video …), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družbenih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov

  • Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
  • Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
  • Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

  • Začasni ali sejni piškotki
  • Trajni ali shranjeni piškotki
  • Lastni piškotki
  • Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca obravnava drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o njih uporabi osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Poglavji Kaj so piškotki? in Vrste piškotkov sta povzeti iz spletne strani piskotki.net. Ta del zapisa je avtorsko delo piskotki.net.

Koristni nasveti in povezave

Splošni pogoji o zasebnosti nekaterih družbenih omrežij:

Kako z nastavitvami brskalnika učinkovito upravljati s piškotki:

To ni to. Jaz iščem recept za piškote.

V tem primeru dovolite, da vam ponudimo knjigo odličnih receptov Najboljše drobno pecivo, avtorice Helene Kambič Krže. (pdf)

Za morebitne napake se v naprej opravičujemo.

Sestavil: Miško Kranjec