PMS imam, beeeejž!

"PMS imam in nobene čokolade."

PMS je po nemarnem zapostavljen fenomen, o katerem spodobni časopisi in  resni mediji ne pišejo, pa čeprav enkrat mesečno tako mogočno kroji življenja žensk in njihove okolice. Ima tih, a usoden vpliv na družine, delovno okolje in promet na cestah. Vsi vedo za polno luno, le malo jih ve za PMS. Deloma zato, ker je nepredvidljiv, včasih plašen, drugič se pokaže v veličastni izdaji. Deloma zato, ker znanstveniki še vedno ne razumejo prav dobro, kaj ga sproži, zakaj tako usodno razsaja, ne znajo razložiti gracioznih prehodov iz joka v bes in nazaj, popadkov razdražljivosti in požrešnosti ter razbolelosti posebnih ženskih oblin. Še manj PMS razumejo otroci, partnerji in sodelavci PMS žrtev. Ženska s PMS-om lahko, da deluje krvoločno, a je predvsem žrtev tega virusa, ki tiho in v temi pride enkrat na mesec in za sabo pušča nesluteno opustošenje. Zato so pametni tisti partnerji, otroci in sodelavci, ki se z žensko v tistih dneh v vsem strinjajo.

Kako prepoznamo PMS? Metina lista izdaja 10 najbolj značilnih simptomov, ki naznanjajo skorajšnji obisk t.i. tete s Krvavca:

pms
"Najbolj se bojim spoznanja, da PMS ne obstaja in sem to res jaz."

1. Svet nikoli ne izgleda tako brezupno nesrečen kot ravno v tistih dneh.

2. Vsi okoli tebe so grobi in se čudno obnašajo.

3. Čokolada je tvoja najboljša prijateljica.

4. Rdeče vino postane tvoja edina uteha.

5. Sušilec do neslutenih razsežnosti skrči kavbojke.

6. V stanovanju poteka akcija Očistimo Slovenijo.

7. Kretenskim voznikom z dvignjenim sredincem daš vedeti, da na cesti nimajo kaj delati.

8. Glave sodelavcev imajo podobo boksarskih vreč, ki kličejo po treningu.

9. Zaradi prelitih solza se v dnevni sobi nevarno dvigne pod.

10. Občutek imaš, da se je del telesa spremenil v lubenico.

girls pms
"PMS imam. Strah naj te bo, zelo naj te bo strah."

Kaj je torej PMS? Sama trdim, da gre za perfidno igro narave, ki je navidez ranljivejšemu spolu enkrat na mesec dala levjo moč. Z opozorilom, da se to razpoloženje lahko raztegne tudi na druge dni v mesecu. PMS ostaja neizkoriščena energija v družbi. In me ne bo začudilo, če bo v kratkem gostja oddaje Prava ideja prav lastnica podjetja “PMS vas gleda”, ki bo gospodarstvenikom, vladi, NGO-jem ponujala pogajalske usluge strokovnjakinj s PMS-om.

PMS je torej naravna danost in če bi bila vlada pametna, bi v pogajanja s Štrukljem in policijskimi sindikati poslala razpištoleno predstavnico s PMS-om in vse te drame ne bi bilo. Bi pa še kako potekala za zaprtimi vrati. Če pa bi se pogajanja poklopila še z vplivi kakšne poštene polne lune, bi dogovor s sindikati našli že do prve malice. Ne le da je nespodobno, da vlada v svoji sredi nima več žensk, ampak je s tega vidika tudi nespametno. Ali kot je nekoč to lepo ubesedil znani strateg za ženska vprašanja in vobče Robin Williams: “Če bi ženske vladale svetu, ne bi bilo vojn, bila bi le intenzivna pogajanja vsakih 28 dni”.

Joži Zanoškar

0 replies on “PMS imam, beeeejž!”