Podelitev nagrade Mentor leta 2017

Foto: Tamino Petelinšek (STA)

Društvo Mlada akademija v sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS) v četrtek, 15. marca 2018, ob 19. uri na Fakulteti za elektrotehniko organizira prireditev Mentor leta 2017, na kateri bodo podeljene nagrade petim najboljšim mentorjem oziroma mentoricam doktorskih študentov.

Vse več se govori o negativnih izkušnjah mladih na doktorskem študiju. Ob tem so mnogokrat prezrte dobre ustanove in mentorji, ki z veseljem delijo svoje izkušnje med mlajše, a se o njih le redko poroča. Mlada akademija, nekdanje Društvo mladih raziskovalcev Slovenije, zato že od leta 2009 podeljuje priznanje Mentor leta in si prizadeva, da se bo uveljavilo kot stalnica v slovenskem raziskovalnem prostoru.

Priznanje Mentor leta je namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks, pa tudi osebnemu priznanju dobrih mentorjev in mentoric.

V preteklih letih so priznanje prejeli dr. Mario Poljak (Medicinska fakuleta, UL), dr. Barbara Simončič (Naravoslovnotehniška fakulteta, UL), dr. Marko Bajec (Fakulteta za računalništvo in informatiko, UL), dr. Zdravko Kutnjak (Inštitut “Jožef Stefan”), dr. Boris Žemva (Inštitut “Jožef Stefan”), dr. Igor Muševič (Inštitut “Jožef Stefan”), dr. Domen Leštan (Biotehniška fakulteta, UL) in dr. Janko Kos (Fakulteta za farmacijo, UL).

Mlada akademija vabi na podelitev priznanj najboljšim mentorjem in mentoricam. Slovesnost bosta povezovala komik dr. Uroš Kuzman in novinar dr. Ambrož Kvartič, za glasbo pa bo poskrbel akustični duo Jasmine Café. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na dogodek prijavite preko povezave.

Za nagrado, ki jo društvo podeljuje že deveto leto zapored, je letos nominiranih 94 mentorjev, od tega je 33 mentoric (35 %). Večina mentorjev (59) prihaja s področij naravoslovja, tehnike in medicine (63 %), medtem ko jih je s področja družboslovja in humanistike le 35 (37 %). Največ (6) nominacij je prejela mentorica s Fakultete za Management Univerze na Primorskem, sicer pa je med institucijami največ nominirancev (7) s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in z Instituta “Jožef Stefan”.

Mlada akademija (MA) je nadaljevanje Društva mladih raziskovalcev Slovenije (DMRS), ki je bilo ustanovljeno leta 1995. Po dvajsetih letih delovanja smo se leta 2016 odločili, da poleg doktorskih študentov naslovimo in v svoje delovanje vključimo tudi raziskovalce na začetku kariere. Tiste z doktorati in na začetku poti k uveljavitvi v raziskovalni skupnosti ali gospodarstvu.

Glavni namen je združevanje mladih delujočih v raziskovalni in visokošolski dejavnosti. Skrbimo za izobraževanje članov in javnosti o z raziskovanjem povezanih temah in zastopamo interese mladih v znanosti in visokem šolstvu. Zavzemamo se za vzpostavitev meritokratskih kriterijev dela, nagrajevanja in napredovanja na vseh področjih visokošolske in raziskovalne dejavnosti. Želimo soustvarjati dolgoročno usmerjeno in medgeneracijsko odgovorno raziskovalno in visokošolsko politiko Slovenije.

0 replies on “Podelitev nagrade Mentor leta 2017”