Podjetništvo in inovacije z družbenimi učinki

Lansko jesen je ekipa mladih posameznikov in društev, delujočih v kreativnem centru Poligon, pripravila takrat enkraten expo socialne inovacije – SIXPO. Nastal je kot odgovor na prepoznane potenciale in problematike v kreativnem okolju, iz katerega ekipa izhaja in katerega sestavni del so večinoma brezposelni mladi ter prekerni delavci.

V želji po združevanju in skupnem iskanju odgovorov na vprašanja glede zaposlitve in prihodnosti, ki mučijo večino pripadnikov mlajše generacije, so organizatorji iz celotnega območja Slovenije zbrali 25 projektov s skupnimi imenovalci samoiniciative, kooperative in družbene inovacije. In tako se je začelo.

Po trimesečnem obdobju priprav, ki je zajemalo ogromno zabavnih in manj zabavnih trenutkov, prečutih noči, malih razočaranj in velikih uspehov, se je na muzejski ploščadi Metelkova in v prostorih okoliških institucij odvil prvi SIXPO.

Tridnevni interaktivni dogodek je ponujal pisan nabor delavnic, predavanj in predstavitev s področij začasne rabe prostora, 3D modeliranja, razvijanja poslovnih modelov, socialnega podjetništva, crowdfundinga, ipd. SIXPO je mladim omogočil prostor, kjer so lahko prevetrili svoje ideje, razpravljali o ovirah, raziskali svoj potencial in razširili svojo varnostno mrežo. V treh dneh se je srečalo 250 somišljenikov!

sixpo

SIXPO 2.0 – podjetništvo z družbenimi učinki

Zaradi izjemno pozitivnega odziva ter očitnih potreb po podobnih družbeno usmerjenih iniciativah smo se odločili z delom nadaljevati. Tako 20. junija pripravljamo že drugo edicijo SIXPOa, tokrat posvečenega izključno podjetništvu in inovacijam z družbenimi učinki. Kot izziv smo si z dogodkom zastavili iskati odgovor na vedno večji problem brezposelnosti mladih v naši državi (podatki republiškega zavoda za zaposlovanje iz leta 2014 kažejo, da je kar tretjina prebivalcev starih med 15-39 let brezposelnih!).

Mlade želimo nagovoriti, naj svoje ideje in znanja uporabijo na pravi način in si sami ustvarijo delovno mesto, ki pa bo odgovarjalo načelom trajnosti, solidarnosti in združevanja.

Radi bi raziskali potencial podjetništva z družbenimi učinki in ga približali mladim. Z okroglimi mizami bomo pogledali možnosti, ki jih mladi imajo na tem področju, pregledali zakonske ureditve različnih oblik tovrstnega poslovanja (kot so socialno podjetništvo, zadružništvo, zavodi itd.) in predstavili najboljše prakse mladih inovatorjev pri nas in v tujini.

sixpo

Prva okrogla miza, bo namenjena debati med pristojnimi organi ter tistimi, ki delujejo znotraj novih ekonomij in imajo praktične izkušnje z delom z mladimi podjetniki. Na drugi okrogli mizi pa se bomo pogovarjali z mladimi inovatorji, ki so že krenili na pot uspešnega podjetništva z družbenimi učinki. Pridružili se nam bodo tudi govorniki, ki bodo predstavili trende in dogajanja v tujini, končali pa bomo z odprto debato, s katero si bomo vsi skupaj poskusili zastaviti nujne korake in jasne cilje za prihodnost.

sixpo

S svojo kuhinjo se nam bosta na dogodku predstavili tudi dve restavraciji s socialno noto in sicer Druga violina in Gostilna dela. Velik poudarek bomo na dogodku namenili skupnemu druženju, saj bi radi, da bi mladi dobili priložnost spoznati somisleče, ustvariti koristne povezave ter deliti in prevetriti svoje zamisli in znanja.

K udeležbi bi radi pritegnili tudi čimvečje število študentov slovenskih univerz, ki jih čaka še nepoznan trg delovne sile, na katerega bodo kmalu vstopili, kot tudi tiste, ki so šolanje že zaključili, pridobili nekaj delovnih izkušenj in si želijo novih izzivov.

SIXPO je namenjen prav vsem, ki si vsaj malo želijo spremeniti svet na bolje.

Ker pa za sedaj celotna organizacija dogodka poteka brez kakršnegakoli proračuna in temelji na prostovoljski pomoči, bomo veseli vsakršne podpore! Tako pozivamo vse, naj nam pišejo na naslov sixpo.lj@gmail.si. Se vidimo 20. junija 2015 na muzejski ploščadi Metelkova ter v prostorih JSKD-ja Kult3000.

sixpo

sixpo5

 

neža grum
Neža Grum
katja simončič
Katja Simončič

Avtorici: Neža Grum, dokončuje podiplomski študij kulturologije na ljubljanski FDV. Raziskuje vsakdanje kulturne fenomene in organizira zanimive kulturne dogodke.

Katja Simončič, po opravljeni diplomi prava na ljubljanski Pravni fakulteti je nadaljevala študij mednarodnega razvoja na univerzi v Amsterdamu. Deluje na področjih mednarodnega prava, človekovih pravic in trajnostnega razvoja.

 

Opomba: Fotografije so bile posnete med SIXPO 2014.

0 replies on “Podjetništvo in inovacije z družbenimi učinki”