Podkast Metin čaj od januarja do marca

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti.

Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS) v goste vabiva profesionalce in profesionalke, ki v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo.

Zanimajo nas ozadja in o tem se želimo pogovarjati s tistimi, ki so zraven, ki jih poznajo, ki imajo dostop in zares vejo, kaj se dogaja.

Zanima nas, kako se oni lotevajo reševanja odprtih vprašanj in kakšne odgovore ponujajo na izzive, s katerimi se soočajo.

Zanima nas, kako monetizirati vsebine, kaj je odgovorno novinarstvo, kdo dela dobro in kaj bi se dalo bolje.

TO so gostje, s katerimi smo kuhali Metin čaj septembra, oktobra, novembra in decembra 2015. Spodaj pa vsi tisti in tiste, ki smo jih doslej gostili po novem letu.  

JANUAR 2016

071: Boštjan Gorenc (Pižama) – Silvestrski poljub

O zabavnih oddajah na slovenskih televizijah, produkciji ziheraških vsebin in inovativnejših programskih konceptih. Kdo si upa in kakšnim šalam se radi smejemo Slovenci in Slovenke.

– 072: Matjaž Gruden (Svet Evrope) – Ne sovražni, nevarni govor

Z direktorjem za strateško planiranje v Svetu Evrope o nevarnem govoru v medijih in platformi za zaščito novinarjev in novinark. Kaj narediti s prašičjimi glavami, zažiganjem knjig in (ne)odzivanjem politikov in drugih javnih osebnosti na vse nižji nivo javnega diskurza.

– 073: Robi Poredoš (STA) – It’s gonna be huuuuuge!

Z dolgoletnim dopisnikom STA iz New Yorka o ameriški predsedniški kampanji in medijih kot voljnih sparing partnerjih. O tem, zakaj je Trump tako priljubljen in kako resno jemati inflacijo anket, ki napovedujejo zmagovalce. Govorimo tudi o filmu Spotlight in ne o wiener šniclih, ampak weiner klobasici.

caj_januar

FEBRUAR 2016

– 074: Dr. Marko Milosavljević (FDV) – Media Death Watch

S strokovnjakom za medije o stanju medijev in novinarstva v Sloveniji. Popravki na TV Slovenija, odpuščanja na Delu, brutalni napadi na novinarje, radijske kvote, kronično nespoštovanje medijskih zakonov in izogibanje odgovornosti. Plus, je PR-ovec na mestu odgovornega urednika Dela dobra stvar in zakaj je poročanje o aferi dodatkov za pripravljenost primer dobre prakse.

– 075: Adriano Farano (Watchup)

Watchup.com je aplikacija, ki na enem mestu ponuja več kot 160 kanalov, televizijske novice pa naj bi (končno) pripeljala v 21. stoletje. Nekakšen video ekvivalent RSS vira. Več pove italijanski podjetnik na začasnem delu v Silicijevi dolini, ki pravi, da je ponudbe vsebin dovolj, glavni izziv za tehnološka podjetja pa v tem, kako izboljšati izkušnjo. Razloži tudi, kako je bilo delati biznis v Italiji, kako v Franciji in kako je v ZDA.

– 076: Arwa Mahdawi (Rent-A-Minority) – Uber za manjšine

Organizirate okroglo mizo ali konferenco in ste zadnji trenutek ugotovili, da ste že peto leto zapored nanjo povabili samo bele moške? Brez skrbi, Arwa Mahdawi ima rešitev za vas: “Najemi manjšino” (op. Rent-A-Minority). Razigrana temnopolta ženska? Smejoča muslimanka? Pameten črn moški? To je uber za manjšine.

– 077: Gorazd Slak (Planet TV) – Ena žlehtna štorija

S programskim direktorjem Planet TV o tem, kaj Slovenci in Slovenke res radi gledamo. Ne, to ni seks, pove. Razložimo fenomen resničnostnih šovov in izvemo, kako se delajo igrane serije. Klepetamo tudi o neizprosni bitki s PRO PLUS, ponudimo brezplačen priročnik za dober napovednik in izvemo, s katerimi filmi vedno, ampak res vedno zmagaš. Steven Seagal je kralj!

FotorCreated

MAREC 2016

– 078: Matjaž Klančar (Monitor) – Je res vse dovoljeno?

O korupciji v novinarstvu z avtorjem odmevne kolumne o kakovosti medijev Matjažem Klančarjem, odgovornim urednikom računalniške revije Monitor. Kako se ubraniti pritiskov, je tega danes več ali manj, kako ohraniti integriteto in kakšno je stanje na področju medijev, ki pokrivajo tehnologije. Govorimo tudi o avtih, zgoraj brez.

– 079: Dijana Matković – Za vsako težavo, okrogla miza raste

Poročanje o kulturi je prevzvišeno, sterilno in dolgočasno, meni pisateljica in novinarka Dijana Matković. V Metinem čaju o tem, kaj naresti, da bodo stvari drugačne. Ker se je vloga intelektualca oz. intelektualke v družbi spremenila, razmišljamo, kako jima dati večji megafon, da bosta slišana.

caj_marec

 

Če vam je všeč, kar počnemo, lahko naše delovanje tudi finančno podprete. Hvala vsem, ki ste že in tistim, ki morda še boste. Res dragoceni so tudi vaši komentarji. Ujamete nas tudi na info@metinalista.si. HVALA, ker ste z nami!

 

————————–

METIN ČAJ je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na @metinalistaFacebook strani in info@metinalista.si. HVALA!

————————–

 

US-embassy ALT“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”

0 replies on “Podkast Metin čaj od januarja do marca”