Podkasti, ki ponujajo dober vpogled v ameriške predsedniške volitve

Brez podkastov si spremljanja ameriške (pred)volilne norije ne predstavljam več. Če te projekt zanima bolj poglobljeno, so podkasti in specializirane spletne strani edina rešitev. Nekaj sem o tem že pisala TU, po novem je vključen tudi electoral-vote.com, hvala @pengovsky za odličen predlog :) , sicer pa klasik medijske plejerje v zvezi z ameriškimi volitvami pogledam le še sem ter tja, večinoma zaradi kolumen določenih komentatorjev oz. komentatork. Preko družbenih omrežij me še najde kakšna njihova vizualizacija, to pa je več ali manj vse. Na srečo je ponudba podkastov vrhunska in še kar raste.

Ker me vsake toliko kdo pocuka za rokav in sprašuje po ustvarjalcih in ustvarjalkah, ki ponujajo dober vpogled v drobovje ameriške predsedniške kampanje, sem sestavila kratek seznam.

Dobra stvar pri podkastih je, da lahko vzameš, kar hočeš. Poslušaš kakšno epizodo, ker komentirajo temo, ki te zanima, ali se pogovarjajo z zanimivim gostom ali uživaš v dobri energiji ali pa kar vse našteto in še kaj več. Niso vedno vsi zanimivi. In tudi, vsaj pri meni je tako, kakšni voditelji mi grejo preprosto na živce in potem je podkast pač out. Se mi zdi sicer, da imam visok prag tolerance, ampak … Upam, da predlogi komu prav pridejo, bom pa vesela tudi novih, gotovo sem kakšnen zanimiv podkast še izpustila.

 

TOP 3 (v tem vrstnem redu)

pod5381. FiveThirtyEight Elections Podcast (fivethirtyeight.com)

Moj najljubši podkast na temo ameriških volitev. Edini, pri katerem res čakam na dan, ko izide. Vsebina brez odvečnega navijaštva, za katerega se mi ne da izgubljati časa. Seciranje volilnega dogajanja s pomočjo analize statističnih podatkov, številke v kontekstu in zabavna energija med člani ekipe.

Ponavadi na predlog poslušalstva na začetku predebatirajo kakšno anketo, ki je posebej odmevala, potem se lotijo še ostalega aktualnega. Na čelu je Nate Silver, statistik, ki je svetovno slavo doživel leta 2008, ko je pravilno napovedal izide v 49-ih od 50-ih zveznih držav, štiri leta kasneje pa vse. V precej mladi ekipi, to se mi zdi še posebej fino, pa še Clare Malone, ex New Yorker, ki za 538 pokriva politiko in je sploh luštno duhovita v svojih nastopih, Harry Enten, ki je malo, no, precej nor na ankete, whiz kid, vse skupaj pa fino vodi Jody Avirgan. Fajn ekipa.

Izhajajo vsak ponedeljek, dolžina okoli 45 min, z občasnimi posebnimi epizodami, da nam ni treba čakati na ponedeljek, kadar gori pod nogami. :) In v tej kampanji je bilo kar nekaj takih trenutkov. Začeli so šele letos januarja, ampak res povejo mnogo več in bolje.

pod10

podoff2. Off Message (Politico)

Politico je že zadnjih nekaj let verjetno the ameriška spletna stran, na kateri dobiš najbolj odmevne in aktualne info o ameriški politiki in volitvah. Odlično so obveščeni. Rodili so se ravno v času, ko sem kot dopisnica še poročala iz Washingtona, velika fenica Jima Vandehaia sem, enega od ustanoviteljev. BTW, pred časom je objavil zanimiv zapis o tem, zakaj gre medijem slabo in kakšno prihodnost si lahko obetamo. No, Off Message je njihov podkast. Dober!

Dela ga Glenn Thrush, njihov glavni dopisnik za spremljanje politike, sicer pa je objavljal v kopici medijev, za poročanje iz Bele hiše je bil večkrat nagrajen. Pred mikrofon dobi top sogovornike in sogovornice. Razen Bernija Sandersa, ki noče priti. :) Razmeroma klasik intervjuji sicer, drugačen format kot pri 538, kjer ljudje, ki tam delajo kot novinarji ali analitiki, sedejo za mizo in premeljejo aktualne zadeve. Tu gre ena na ena, ampak Thrush dobro sprašuje in je vedno zanimivo. Recimo pri njemu je HRC ne tako zelo lepo govorila o Sandersu, ki je potem precej nespretno reagiral s komentarjem, da HRC ni kvalificirana za predsednico.

Nima fiksnega termina, včasih 1x na teden, potem spet na dva dni, zgleda malo odvisno od tega, koga dobi in kako aktualne so kakšne teme. Podkast, ki traja kakšnih 50 min, delajo redno od januarja 2016 dalje.

pod2a. Keepin’ It 1600 (The Ringer Podcast Network)

(dodano 21. junij 2016)

Čudovito odkritje in deljenje drugega mesta s Thrushem :) . Gre za podkast, ki ga delata Jon Favreau in Dan Pfeiffer, nekdanja Obamova svetovalca, prvi tudi direktor oddelka Bele hiše za pisanje govorov, drugi pa direktor oddelka za komunikacije. Politično dogajanje secirata skozi prizmo komuniciranja in percepcije občinstva. Kaj se reče kdaj in zakaj ter kakšen učinek ima to.

Izkušnje imata iz prve vrste, kar je neprecenljivo, mene osebno medijsko-komunikacijski vidik še posebno zanima, precej duhovita znata biti, vsega skupaj ne jemljeta preveč resno, kar ju dela še bolj zabavna. Podkast objavljata ob četrtkih, redno se pogovarjata tudi z gosti iz sveta medijev in politike.

podaxe3. The Axe Files with David Axelrod (CNN)

Podkast, v katerem sprašuje David Axelrod, glavni strateg Obamove kampanje 2008, kasneje pa v različnih vlogah vedno zraven ali blizu predsedniku. Gospod, ki je 40 plus let v politiki, danes direktor Inštituta za politiko na University of Chicago in CNN-ov komentator. Ravno to mi je všeč, da ga dela nekdo, ki je bil večji del na drugi strani, ne ravno novinarski. Nekdo, ki v nulo pozna ozadje političnih kampanj, ki je delal na top nivoju in bil uspešen. Vse pozna in vsi poznajo njega. In ogrooomno ve. Tudi zato dobiva dobre odgovore, ker je ljudem na drugi strani mikrofona jasno, da ne morejo fejkati.

Njegov podkast paše v skupino CNN-ovih podkastov, na srečo gre vseeno za precej “neodvisno” zadevo, priznam, da sicer nimam želodca za pofl, ki ga producira CNN. Kakšnih 3x se podkast vmes prekine z zelo korpo oglasnimi sporočili, to je pa tudi edina veza s preživeto medijsko/oglaševalsko sceno. Sicer pa res dober podkast, vreden vašega časa. Začel je jeseni 2015, impresiven seznam gostov ima, traja okoli 50 minut. Vsaj za Jona Stewarta si splača vzeti čas. :)

 

DAJTE JIM PRILOŽNOST (razvrščeni po abecednem vrstnem redu)

Left, Right & Center (NPR)

Eden prvih podkastov, ki sem jih sploh začela poslušati. Daljnega leta … se ne spomnim, ampak takrat sta v studiu še komentirala perfektna Arianna Huffington (HuffPost) in Tony Blankley (Washington Times). Ne enega ne drugega ni več, Blankley je že pokojni, Arianna pa po mojem ni imela več časa za to. Kar se pozna, danes večinoma niso več tako zelo prodorni. Zdaj je skoraj v celoti druga ekipa, ni več isto, je pa še vedno zanimivo na enake iztočnice slišati razlage progresivca, konzervativca in centraša. Prve zastopa Robert Scheer, ki dela Truthdig, druge urednik National Review Rich Lowry, tretje, torej center, pa kolumnist NYT Josh Barro. Občasno koga zamenja kdo čisto drug, ampak načeloma je ekipa precej stalna.

Rdeča nit podkasta je razlaga istega dogodka s treh različnih perspektiv. Zanimiv format, je pa izvedba res precej odvisna od komentatorjev, kako dobri so v argumentiranju. Blankley in Huffington sta bila res izvrstna v tem in ju strašno pogrešam, podkast sem v enem trenutku zato že začela ignorirati, ampak sem se spet vrnila. Promovirajo se kot civilizirana debata predstavnikov in predstavnic levice, desnice in sredine, na sporedu so vsak petek.

podMasters in Politics (Bloomberg Business)

Eden redkih podkastov o politiki in kampanji 2016, ki ga vodijo ženske. Res ni veliko takšnih ali pa jih samo jaz manj opazim. No, tega vodita novinarski veteranki, Betsy Fischer Martin, vrsto let raziskovalka, novinarka in kasneje tudi izvršna producentka oddaje Meet the Press. Posla jo je učil the one and only Tim Russert, kar je precej huda referenca. Družbo ji dela Tammy Haddad, teta iz ozadja, svetovalka pri HBO še kar duhoviti seriji Podpredsednica, TV producentka …

Kot pove naslov, gostita ljudi, ki so doma v politiki, stratege, novinarje …, ki veliko vejo. Ritem je na dva tedna, dolžina okoli 50 minut, precej frišna stvar sicer, tudi oni sta začeli januarja 2016. V posameznem podkastu pa ponavadi gostita več ljudi. Včasih me malo zmotita s kakšnimi “ženski pristop” fintami, ampak na srečo tega ni veliko.

Powerhouse Politics (ABC News)

OK, takoj na začetku eno manjše opozorilo, da ne bo potem hude krvi – voditelji so orto klasik ameriški, kar pomeni, da malo kričijo, pa dvigujejo pritisk, pa stopnjujejo, pa se zaletavajo v tri krasne, precej po ameriško se glasovno afnajo, ampak morda sem jaz tega malo navajena, preslišim in mi je ok, zna pa dvigniti pritisk. #SamPovem

Podkast sestavljajo intervjuji in recimo temu globja obdelava dogodkov, ki oblikujejo ameriško politiko. Sama se v kampanji tega nekako ne morem nasititi in potem me zanima vse. Ni pa vse vredno naše pozornosti, tako da cum grano salis. Voditelji so glavni dopisnik ABC News iz Bele hiše Jonathan Karl, politični direktor Rick Klein in njihov glavni politični analitik Matthew Dowd, sicer glavni strateg politične kampanje Bush-Cheney 2004.

Več gostov na epizodo imajo, vse skupaj bolj magazinsko, malo intervjuvajo, malo dogodke komentirajo sami. Ker gre za ABC, seveda pred mikrofon večinoma dobijo, kogar si zaželijo. Pilota so posneli februarja letos, objavljajo vsak teden, glede dolžine pa še vedno malo testirajo, od pol ure do nekje 50 minut traja podkast.

 

NA TESTIRANJU

The Weeds (Vox)

Common Sense with Dan Carlin

Ken Rudin’s Political Junkie

Political Gabfest (Slate)

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Indiana Trump (predvolitve v Indiani, Trump najverjetnejši nominiranec republikancev, pri demokratih Sanders vztraja)

– HRC: “Želimo si Ameriko v poslu prihodnosti.” Trump: “Če bi bila HRC moški, bi dobila kvečjemu kakšnih 5 % glasov.” (komentar predvolitev in možnost odprte konvencije)

– Predvolitve v New Yorku – če ti uspe tu, lahko uspeš kjerkoli (komentar po predvolitvah v NY, Sandersov momentum in Trumpovo izgubljanje delegatov)

– Ko postanem predsednik oz. predsednica, bom … (komentar po demokratski debati v Brooklynu)

– Bo Wisconsin Trumpov Stalingrad? (o puščanju Trumpovega balona in odprti kuhni na odprti konvenciji)

– Marčevske ide – kdo so zmagovalci in poraženci boja za Belo hišo (komentar po drugem super torku, spreminjanje pravil in contested konvencija)

– Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga (komentar po Super torku in razlaga contested konvencije)

– Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani (komentar republikanskih zborovanj v Nevadi)

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 2: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 3: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

Opomba 4: Pregled televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 5: Natančen razpored predvolitev in seznam prijavljenih kandidatov.

0 replies on “Podkasti, ki ponujajo dober vpogled v ameriške predsedniške volitve”