Poletno branje s feminističnega zornega kota: Zala Žbogar

Zala Žbogar (foto: osebni arhiv)
Zala Žbogar (foto: osebni arhiv)
Zala Žbogar (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Zala Žbogar, diplomantka mednarodnih odnosov in španščine, ki jo zanimajo ženska vprašanja, posebej v povezavi z mednarodnim razvojem. Oktobra bo začela s študijem magisterija o ženskih vprasanjih v tujini.

1. Caitlin Moran: How to be a Woman

Roman, ki je prvič izšel leta 2011, ponuja humoristično perspektivo položaja žensk v 21. stoletju.

2. Virginia Woolfe: A Room of One’s Own

Obširen esej je prvič izšel leta 1929. Napisala ga je ena glavnih ustanoviteljic feminizma 20. stoletja. Esej raziskuje razmerje med ženskami in fikcijo.

3. Carol Ann Duffy: The World’s Wife

Pesniška zbirka feministke Carol Ann Duffy. Lahko poletno branje, ker lahko med pesmimi tudi malo zadremamo.

4. Paulo Coehlo: Enajst minut (v izvirniku Onze Minutos)

Enajst minut pripoveduje zgodbo o Mariji, mladi punci iz brazilskega podeželja, ki že v rosnih letih doživi razočaranje v ljubezni. Po naključju pristane v Ženevi, kjer si obeta slave, bogastva in denarja, a na koncu konča kot prostitutka.

5. Audrey Niffenegger: Žena popotnika v času (v izvirniku Time Traveler’s Wife)

Izdan leta 2003, Žena popotnika v času je zapletena ljubezenska zgodba, v kateri Henry proti svoji volji potuje v času. Njegova večna odsotnost se skozi leta izkaže za hudo breme in težak preizkus ljubezni z ženo Claire, ki se počuti vse bolj osamljeno, njuna povezanost pa bledi z vsakim novim časovnim preskokom.

6. Elizabeth Gilbert: Jej, moli, ljubi (v izvirniku Eat Pray Love)

Roman Jej, moli, ljubi je izpoved avtorice o potovanju, na katerem poleg užitka, predanosti in ravnovesja, najde tudi samo sebe.

7. Herman Hesse: Siddharta (v izvirniku Siddhartha)

Siddharta je roman nemškega pisatelja Hermanna Hesseja, ki je prvič izšel leta 1922. V preprostem, a izrazno močnem pesniškem jeziku pripoveduje o mladem brahmanu Siddharti, ki išče razsvetljenje.

8. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby (v izvirniku The Great Gatsby)

Obvezno branje v tandemu z novo adaptacijo na filmskem platnu.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis OštirJana S. JavornikRok TamšeAntiša KorljanMaja in Nejc Žorga Dulmin, Maja Simoneti, Sašo Braz.

 

 

0 replies on “Poletno branje s feminističnega zornega kota: Zala Žbogar”