Politična prihodnost Hillary Clinton

(vir: Reuters)
Naslovnica avtobiografije Hillary Rodham Clinton: Living history

Bo, ne bo, bo, ne bo… Hillary Rodham Clinton je brez dvoma ena najbolj vznemirljivih ameriških političark vseh časov in ena najvplivnejših žensk v zgodovini sveta. Njena priljubljenost doma, kjer jo pozitivno ocenjujeta dobri dve tretjini vprašanih, in v svetu je zavidljivo visoka. Tudi zato govorice, ali bo kandidirala v predsedniški kampanji leta 2016, ne potihnejo, čeprav je sama v zadnjih letih večkrat javno dejala, da se umika v zasebnost. Upokojitev si sicer več kot zasluži.

HRC izhaja iz ene najmogočnejših ameriških političnih družin, ki je krojila smer razvoja demokratske stranke v zadnjih 20-ih letih. V dveh desetletjih je iz senčne strani uspešno prestopila na sončno stran moža Billa. Iz vseh kriz, še zlasti pa tiste najbolj ponižujoče z Moniko Lewinsky, je izšla še močnejša in predvsem kot zmagovalka. Svoje ambicije je pokazala že kot Prva dama, ko ni želela zgolj saditi zelenjave na vrtu Bele hiše, ampak je prevzela koordiniranje zelo zahtevne zdravstvene reforme. Takratni skok v politične vode ji ni uspel, saj je bila morda še nekoliko preveč neizkušena in naivna za spopadanje z veterani washingtonske scene. Pridobila pa si je izkušnje, ki jih je v kasnejših političnih bitkah s pridom uporabila. Naučila se je, da je treba včasih napraviti kakšen korak ali dva nazaj, da lahko potem preskočiš deset stopnic.

Priljubljenost HRC skozi leta (vir: FiveThirtyEight blog, NYT)

Hillary Clinton ima vse, kar imajo veliki: ime, ugled, izkušnje, podporo stranke, tudi denar za kampanjo ne bi smel biti problem. Če se odloči za ponoven naskok na najvišjo funkcijo v državi, bo nedvomno ena najbolje pripravljenih in izkušenih predsedniških kandidatov in kandidatk vseh časov, saj bo v tekmo vstopila z izkušnjami iz življenja in dela v Beli hiši, v Senatu in z vodenjem State Departmenta. Če bo katera ženska v kratkem postala predsednica ZDA, bi to nedvomno morala postati Hillary R. Clinton. HRC je ženska z velikim Ž. Med kampanjo 2008 sem jo nekajkrat “ujela” med potovanji po Združenih državah. Njeni dogodki so bili po vrsti nabito polni, občinstvo divje navdušeno, povsod je bilo čutiti tudi neizmerno spoštovanje, ki ga je uživala. Bila je kandidatka, ki so jo vsi jemali skrajno resno.

Hillary Clinton med kampanjo 2008 (foto: Angela Radulescu via Flickr)

O njenih predsedniških ambicijah se je začelo prvič resneje špekulirati že po odhodu Billa Clintona iz Bele hiše in ob izidu njene avtobiografije Living history. Takrat je nekdanja Prva dama začela postavljati temelje za kandidaturo na volitvah 2008. Pa lahko postane predsednica? Seveda lahko. A največjo priložnost v svoji karieri je po mojem mnenju vendarle zamudila pred petimi leti. Demokratska nominacija leta 2008 ji je ušla deloma tudi zato, ker so bili ljudje siti dvajsetletne vladavine družin Bush – Clinton. Želeli so si sprememb in svežine, kar je poosebljal takrat brezmadežni Barack Obama. Njena ekipa je grobo podcenjevala njegovo moč, delala strateške in taktične napake v času predvolitev, aroganco pa na koncu drago plačala. Po hudem porazu se je Hillary Clinton spektakularno rehabilitirala. Bo kandidirala leta 2016 ali ne pa bomo zares vedeli šele enkrat leta 2015. Stanje v ZDA, sanacija gospodarske krize, kdo bi utegnili biti njeni tekmeci in konec koncev tudi zdravje, s čimer je imela zadnje čase nekaj težav, bodo jeziček na tehtnici. Z odločitvijo se ji ne mudi, za razliko od morebitnih konkurentov, ki šele iščejo svoj prostor pod soncem, ima časa vsaj dve leti. Vmes pa, v to ste lahko prepričani, bodo njeno ime mediji vlekli po dolgem in počez. Zakaj? Ker njena zgodba in morebitna kandidatura prinašata vrhunsko gledanost, branost, poslušanost in klikanost. Washingtonski prijatelji mi pravijo, da gredo majice z njeno podobo kot podobo kandidatke na volitvah 2016 dobro v promet.

Podatek, ki ne govori v prid njeni kandidaturi, je starost. Med kampanjo 2008 je glede republikanskega izvoljenca Johna McCaina, ki je imel takrat 70 let, pogosto dejala, da je prestar za opravljanje funkcije predsednika ZDA. HRC bo na volitvah leta 2016 stara 69 let. Verjetnost, da bo zares kandidirala? Po moji oceni ne prav velika. Ne, ker ne bi imela možnosti za zmago, dvomim namreč, da bo imela po vseh bitkah v življenju pri 69-ih še toliko energije in zagnanosti za novo kampanjo. Upam sicer, da se motim. A moj nasvet bi vseeno bil: napiši nadaljevanje knjige “Living history”, prevzemi vodenje kakšne nevladne organizacije, še naprej bodi odlična ambasadorka za pravice žensk in otrok, hodi po svetu in predavaj IN vzemi si čas zase. V zgodovino si že zapisana kot ena največjih vseh časov.

Nataša Briški

Opomba: Zapis je bil objavljen v časniku Večer, 10. januarja 2013.

Dodatek: Izbor zabavnih fotografij s Texts from Hillary, spletne senzacije aprila 2012 :). Avtorja bloga sta Stacy Lambe in Adam Smith, avtor originalne fotografije HRC pa Reutersov fotograf Kevin Lamarque. Posneta je bila na krovu vojaškega letala C-17 Globemaster III, med čakanjem na polet iz Malte v Tripoli (18. oktober 2011).

 

 

 

 

 

0 replies on “Politična prihodnost Hillary Clinton”