Ponoči preskočili uro, v kampanji za DZak desetletja!

Vir: SemZA

Predsednik republike Mitja Blažič je ob prisotnosti prve predsednice slovenske vlade dr. Barbare Rajgelj podelil najvišja državna odlikovanja.

Ljubljana, 26. junij 2022Prejemnik Zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije ob Dnevu državnosti je Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za vse družine. Predsednik je ob tem dejal: “Tisto marčno nedeljo pred natanko desetimi leti je Zakonik sicer padel, a smo kljub temu z referendumsko kampanjo preskočili desetletja”. V obrazložitvi, ki jo je podal vodja Gibanja za družinski zakonik Miha Lobnik, je zapisano, da je Aleš Primc s svojo biblično vnemo za razpis referenduma zaslužen, da se je problematika istospolnih v letih od 2010 – 2012 znašla na osrednjih  straneh tradicionalnih medijev in postala predmet pogovorov v slovenski družbi.

(foto: arhiv Demokracije via Politikis.si)

Brez referenduma za Družinski zakonik večina Slovencev ne bi vedela za obstoj istospolnih parov z otroki in njihove življenjske težave. “Brez Primca bi bila podelitev Viktorjev malomeščanski spektakel, ki bi verjetno doživela ponovitev, istospolni pa bi še naprej živeli življenje nočnih ptic”, je v čustvenem govoru povedal predsednik Blažič. Dodal je, da brez zgodovinskih razprav ob sprejemanju Družinskega zakonika sam verjetno ne bi bil že drugič izvoljen za predsednika Slovenije. Aleš Primc, ki po prejemu odlikovanja iz objema kar ni mogel spustiti predsednika Blažiča, je dejal, da se je v zagovornika pravic istospolnih prelevil po vselitvi mladega lezbičnega para v stanovanjski blok, kjer je sam deloval kot predsednik hišnega sveta. “Brez Vesne in Alenke ter njunih otrok, ki so postali najboljši prijatelji mojih otrok in jim dajali prepisovati domače naloge, moji v gimnaziji verjetno ne bi bili odličnjaki”, je priznal Primc. Dodal je še, kako ganjen je bil vsako soboto, ko je videl, kako je ta istospolna družina celotnemu bloku odnašala smeti.

Častni znak svobode Republike Slovenije je prejela še dr. Vesna Vuk Godina, pobudnica akcije Odnesimo smeti. Idejo za akcijo tedenskega odnašanja smeti starejšim občanom in občankam ter invalidom so namreč tedaj prevzele mlade lezbijke. Akcija je postala tedenski dogodek in eden najpombnejših povezovalnih dogodkov v slovenski družbi, ki je pred letom 2012 slovela po svoji razklanosti in nestrpnosti do drugačnih. Dr. Godina je s svojo pobudo, kot so zapisali v obrazložitvi, pomembno prispevala k prepoznavanju moči empatije v slovenski družbi.

Vir: RTVSLO via @milijonar

Prireditev se je začela z Zdravljico, ki jo je presunljivo zapela Vesna Vilčnik (Društvo za zedinjen svet), tudi sama dobitnica priznanja Častni znak svobode Republike Slovenije. Vilčnikova je po prireditvi izjavila, da še vedno ne more verjeti, kako je njena iztegnjena roka proti Mihi Lobniku s pogledom, odločno zazrtim naprej, postala mednarodni znak boja proti homofobiji. “Ponosna sem, da sem domovini Sloveniji darovala vsaj to”, je rekla Vesna Vilčnik in se ponudila, da bi zapela še eno o Svetem duhu.

Aleš Primc je po koncu prireditve medijem zaupal, da se pripravlja na nov referendum – na prepoved umetne inteligence v sodobni družbi. “Roboti bodo uničili našo civilizacijo”, je dejal Primc in dodal, da se z vdorom robotov v slovenske družine, četudi samo v obliki nedolžnih sesalcev, končuje tradicionalno družinsko življenje. Dovolj!

Metina lista 

P.S. Lezbijki odnašata smeti

P.S.2 Utihnite, ker ves čas motite!

 

One reply on “Ponoči preskočili uro, v kampanji za DZak desetletja!”
  1. says: Svet

    Poleg vsega dobrega, ki ga je prinesla kampanja je definitivno tudi slika z iztegnjeno roko 🙂 Vse je povedala.

Komentiranje je zaprto.