Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani

(vir: CNN)

Republikanci so imeli sinoči (23. februarja 2016) zborovanja v Nevadi, četrte predvolitve od 56-ih so bile to (zadnje bodo v začetku junija), na kratko, kaj se je zgodilo:

1. Nova, KONKRETNA zmaga za Donalda Trumpa. Rezultati: 1. Trump 45,91 %, 2. Rubio 23,55 %, 3. Cruz 21,38 %, 4. Carson 4,81 % in 5. Kasich 3,60 %.

2. Trump je v Nevadi zmagoval vzdolž različnih demografskih skupin: ženske, moški, mladi, stari, bogati, revni, izobraženi, manj izobraženi, Latinoameričani … Argument, da je priljubljen samo pri belcih, moških v srednjih letih in delavcih, je za v koš.

3*. Udeležba na zborovanjih v Nevadi je bila rekordna: 75.216 glasov so zabeležili. Za primerjavo, leta 2008 jih je glasovalo 44.324, leta 2012 pa 32,894 (vir,* dodano kasneje)

4. Po yuuuge zmagi v Nevadi je Trump povedal TOLE, med drugim, da bo zdaj pa res postal pohlepen in začel grabiti denar od drugih, čemur naj bi se doslej upiral.

5. Naslednja postaja je Super torek, 1. marca. Super zato, ker bodo na isti dan glasovali v kar 11-ih zveznih državah.

6. Trump ima trenutno 79 delegatov, Cruz 16 in Rubio 15. Za nominacijo mora zmagovalec zbrati najmanj 1237 delegatov (na voljo jih je 2369).

(vir: Google)
(vir: Google)

7. Pri demokratih ima HRC trenutno 503 delegatov (op. všteti so tudi superdelegati, ki pa si lahko premislijo), Sanders pa 70. Brez superdelegatov je trenutno stanje: HRC 52, Sanders 51 delegatov. Za nominacijo zmagovalec oz. zmagovalka potrebuje vsaj 2383 delegatov.

(vir: Google)
(vir: Google)

Republikanci in demokrati imajo vsak svoja pravila glede procesa izbire delegatov. Če se želite podrobneje zakopati vanje, tu je Pravilnik demokratske stranke (op. o superdelegatih govori Pravilo št. 9 na 13. strani), tu pa Pravilnik republikanske stranke. Ni ravno branje za na nočno polico, ampak boste pa dobili kakšen odgovor več na zakaj to ali zakaj ono.

VOLILNI PROGRAM VODILNEGA REPUBLIKANSKEGA KANDIDATA

Preden grem dalje, kaj so glavni poudarki javnih nastopov trenutno vodilnega kandidata v boju za republikansko nominacijo, Donalda Trumpa.

1. Jaz sem bogat.

2. Jaz sem pameten. Zelo, zelo pameten.

3. Jaz imam lepo ženo.

Ko bom prišel v Belo hišo, bom:

1. V dveh letih deportiral 11 milijonov nezakonitih priseljencev.

2. Vzdolž celotne meje z Mehiko (cca 3200 km) postavil zid, plačali ga bodo Mehičani.

3. Popolnoma zaprl mejo za muslimane in jim prepovedal prihod v ZDA.

4. Službe iz Kitajske, Mehike in Vietnama pripeljal nazaj domov.

5. Našo vojsko naredil tako mogočno, da se nas ne bo upal nihče niti pogledati.

Opomba: Podrobneje o Trumpovih programskih točkah TU

Naravnost neverjetno je, da Trump Latinoameričane opredeli za kriminalce in posiljevalce, na vsakem shodu govori o tem, kako visok zid bo zgradil in kako bo milijone Latinoameričanov izgnal iz ZDA, potem pa njegovo kandidaturo v Nevadi podpre 45 % … Latinoameričanov(!). No, to pa je umetnost.

(vir: CNN)
(vir: CNN)

Y.O.O. (op. “Year Of the Outsider”) 

To je leto outsajderjev, kandidatov, ki niso “zlizani” z Washingtonom. Tako ameriški analitiki o tokratnem ciklusu predsedniških volitev.

Tudi ZDA je dosegel trend, ki ga v Sloveniji poznamo že nekaj let: manj, kot ima nekdo političnih izkušenj, večja je možnost, da zasede najvišji položaj.

Donald Trump v kampanji dela vse to, kar teorija in praksa, kakršno smo poznali doslej, strogo odsvetujeta. Zakaj? Ker doslej pač ni delovalo. Stvari je dobesedno postavil na glavo. (1) V vojni je s FOX Newsom, ki je takorekoč uradni sponzor republikanskih kandidatov in so jih doslej vsi večinoma hvalili na vse pretege, sicer so jih dobili po buči, (2) žali Latinoameričane, ki so vse bolj pomemben volilni blok v ZDA, tako zelo, da kandidati po vrsti in vse pogosteje hitijo razlagati, kako dobro govorijo špansko, (3) vsote zbranih sredstev ga ne postavljajo na začetek, ampak od razglasitve kandidature dalje na konec vrste, (4) ne oglašuje, kar mu, resnici na ljubo, niti ni treba, saj ga mediji voljno vrtijo brezplačno v nedogled, (5) v trenutku, ko to pišem, ga v boju za nominacijo ni podprl niti en samcat republikanski kongresnik, senator ali guverner. Pa smo vseeno tu, kjer smo.

Še to, kljub temu, da v skoraj vseh možnih anketah vodi domala od trenutka, ko je razglasil kandidaturo, ga tekmeci z delno izjemo Busha bolj ali manj puščajo pri miru in se raje koljejo med seboj. Republikanci naj bi doslej potrošili okoli 215 milijonov $ za oglase in prepričevanja volivcev, vsega 9 milijonov $ ali dobre 4 % od tega za napade na Trumpa. Nič, glede na njegov status vodilnega.

Zabavno bo zdaj spremljati, kako mu bo zdaj republikanska elita počasi začela izražati podporo, hvaliti njegov program in govoriti, kako so bili tako ali tako ves čas njegovi feni. Podobno bo verjetno s t.i. konzervativno SLO sekcijo.

KAJ SE DOGAJA?!

Iskreno rečeno, ne vem, ker se to, kar smo o ameriških kampanjah in predvolitvah vedeli doslej, ruši kot domine. Zato so kakršnekoli napovedi ta trenutek precej nehvaležne. Glede na to, da Trump dela vse tisto, kar naj se ne bi smelo delati, pa kljub temu zmaguje, verjetno obstaja tudi možnost, da mu ne glede na vse uspehe doslej, ki v klasičnih ciklusih pomenijo skoraj gotovo nominacijo, na koncu vendarle spodrsne. Čisto možno pa je, da je njegov val že previsok, da bi ga lahko ukrotili. Glede na gneče na njegovih shodih, volivci in volivke obožujejo Trumpovo avtoritarnost. Preprosta sporočila in preproste rešitve, ki jih predlaga.

Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani.

Ne strinjam se s komentatorji, ki Trumpov vzpon opisujejo kot strašljivo obdobje v zgodovini ZDA. Ne. OK, ja, ampak. Če kaj, je strašljivo predvsem to, kako je njegov vzpon razgalil medije. Brez voljno sodelujočih medijev Trumpa ne bi bilo. Na začetku je bila njegova kandidatura za marsikoga smešna, zdaj ni več. Neverjetno se mi zdi, kako medije na svojih shodih redno pošilja v tri krasne, govori, da so najslabša vrsta ljudi, da so nepošteni, kot kužne jih zapre v ogrado, od koder smejo poročati, in kljub temu ves čas ponižno capljajo za njim.

Na tem mestu priporočam ogled TEGA posnetka. Newt Gingrich, tudi sam predsedniški kandidat pred štirimi leti, v pogovoru z voditelji jutranjega programa na FOX News o kampanji. FOXovci se čudijo, pa kako je Trump, kjer je, če še skoraj nič denarja ni zapravil za kampanjo, ko jim Gingrich zapre usta: “No, fantje, zakaj, zakaj, zaradi vas. Donald Trump se zjutraj zbudi, nekaj tvitne, kar ga nič ne stane, dvigne telefon, vas pokliče, poklepetate za kakšnih 8 minut, kar bi ga sicer stalo tone denarja, če bi oglaševal, medtem pa se njegovi nasprotniki na vse pretege trudijo zbrati denar, da bi lahko oglaševali.”  In v tem je finta.

Poslovni medijski model, ki je vezan na klik in rating, ne more proizvajati drugega kot resničnostne šove.

Gledalci in gledalke jih obožujemo. Od jutra do večera. Od petka do svetka. Zato ni čudno, da čedalje težje delamo ločnico med resničnim življenjem in resničnostnim šovom. Vse je postalo eno.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Tu je natančen razpored predvolitev in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 4: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 5: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

0 replies on “Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani”