Predvolitve v New Yorku – če ti uspe tu, lahko uspeš kjerkoli

(foto via cbc.ca)

Hillary Clinton in Donald Trump sta velika zmagovalca predvolitev v New Yorku. Zmagi na domačem terenu sta bili za oba razmeroma nujni. Sploh Trump pa je svoja konkurenta brutalno potolkel in v tej zvezni državi dobil skoraj vse delegate. Z izjemo Manhattna, kjer je večina glasovala za Johna Kasicha, je zmagal v prav vseh njujorških okrožjih.

(Vir: NYT)
(Vir: NYT)

Če vas zanima, kaj je povedal po zmagi, TU je njegov govor, še kar skromen, morda so mu to svetovali novi strategi, ki zdaj vodijo njegovo kampanjo. Na kratko pa nam Trump sporoča: “Let’s make America great again!” 

Bernie Sanders je v New York polagal velika upanja, upal na presenečenje, za TV in radijske oglase je po podatkih The Center for Public Integrity zapravil 2x več od HRC, ampak se ni izšlo. Škodil mu je neposrečen intervju za The New York Daily News, čuden last minute izlet v Vatikan in predvsem tudi opazka, da HRC ni kvalificirana za predsednico. To, kar je BS z delegati pridobil v seriji sedmih zmag na zadnjih osmih predvolitvah, je zdaj v enem dnevu izgubil.

(Vir: NYT)
(Vir: NYT)

Če ne bo kakšnih presenečenj s HRC mešetarjenjem okoli elektronske pošte ali čudeža, ki si ga ta trenutek niti ne znam predstavljati, vse bolj izgleda, da bo nekdanja Prva dama ZDA (1993 – 2001), senatorka iz New Yorka (2001 – 2009) in ameriška zunanja ministrica (2009 – 2013) demokratska kandidatka za predsednico ZDA.

Se splača pogledati njen govor, no, ja, iskreno in na široko se ji smeji. Kaj je povedala? Lepa lepa hvala New York, vedno ste me podpirali, zmaga je na vidiku. Sandersovim pa sporoča: “Več je tistega, kar nas druži, kot razdvaja.” Ali drugače, dovolj je bilo zafrkancije, čakajo nas republikanci.

STANJE V BOJU ZA NOMINACIJO

Število zavezanih delegatov (op. to so tisti, ki morajo glasovati za kandidata, ki so mu dodeljeni): Hillary Clinton: 1424,  Bernie Sanders: 1149.

HRC ima 275 zavezanih delegatov več od BS. (Opomba: podatki niso za prmej, ker bodo končni rezultati ponekod znani šele junija, so pa precej natančen približek)

Število superdelegatov (to je demokratska elita – kongresniki, senatorji, bivši predsedniki, guvernerji in vrh stranke – tisti, ki si lahko do zadnjega izmišljujejo, za koga bodo na konvenciji glasovali): Hillary Clinton: 502, Bernie Sanders: 38.

HRC ima za zdaj 438 superdelegatov več od BS.

Skupno število prejetih glasov volivcev in volivk: Hillary Clinton: cca 10.387.916, Bernie Sanders: 7.699.652.

Za HRC je glasovalo 2.688.264 več volivcev in volivk kot za BS.

Zmage v zveznih državah in teritorijih (saj ne, da bi to posebej kaj štelo): Hillary Clinton: 19 zveznih držav in 2 teritorija (Severni Marjanski otoki, Ameriška Samoa) Bernie Sanders: 16 zveznih držav in Demokrati v tujini.

(Vir: AP delegate Tracker)
(Vir: AP delegate Tracker)

HRC torej krepko vodi v vseh naštetih statistikah in predvsem delegatski, ki edina šteje. Do konca strankarskih kvalifikacij, ki se za demokrate končajo 14. junija, bodo glasovali še v 19 zveznih državah in teritorijih. Po 26. aprilu, kakor zadeve stojijo zdaj in zaradi proporcionalnega razdeljevanja delegatov pri demokratih, Bernie Sanders ne bo imel niti teoretičnih možnosti več, da osvoji 2383 zavezanih delegatov. Iz njegovega tabora je že slišati, da bodo po torku, 26. aprila, razmislili, kje so in kam bi radi v nadaljevanju šli.

Številke so, kakršne so in ameriški predvolilni sistem je, kakršen je. Do novembra ga ne bodo spremenili.

Pritoževanja Sandersovih, kako krivične so bile do njih predvolitve v New Yorku, ker so zaprtega tipa in lahko na njih glasujejo izključno registrirani demokrati (glavna HRC baza), ne pa tudi neodvisni (glavna BS baza) – čas za registracijo je namreč potekel oktobra lani – so tuljenja v prazno.

S čimer ne dopovedujem, da je s sistemom vse ok, nasprotno, blesav je, ampak je tak od sedemdetih let prejšnjega stoletja dalje. 2008 sem na podoben način poslušala stokati HRC. Če bi imela delegatski sistem bolj naštudiran, bi verjetno zmagala že takrat. Tokrat napake ne ponavlja.

MOMENTUM, KI GA NI IN NI

Bernie je pred predvolitvami v New Yorku dobil 7 od zadnjih 8 zveznih držav plus glasove demokratov, ki živijo v tujini, kar se je zadnje tedne pogosto interpretiralo, kot da se tehtnica zdaj pa res nagiba na stran senatorja iz Vermonta. Momentum, momentum! Momentuma pa od nikjer. Daljši zapis, ki malo podrobneje razloži, zakaj momentuma ni, lahko preberete v Salonu. Kratek povzetek: “Liberalci so med najbolj glasnimi demokrati, znotraj stranke pa manjšina.”

Če te v sicer zavidljivo visokem % podpirajo predvsem mladi, bolje izobraženi, beli, liberalni moški, država pa slika drugačno demografsko sliko, to za zmago ali momentum ni dovolj.

Zakaj se ne premakne? Zgleda, da je glavnina demokratskih volivcev in volivk bolj ali manj odločena ter tudi zadovoljna z izbiro Hillary Clinton, ja, zadovoljna, čeprav se pogosto sliši, da temu ni tako. Zdaj pa pozor, ko govorimo o zadovoljstvu, ker se informacije v zvezi s tem zelo različno interpretirajo. Ponudnikov takih in onakih anket je malo morje, kredibilnih pa bolj malo. Recimo, da Gallup to vseeno je.

Raziskava, ki gre v kontekst HRC taboru, postavlja na laž tiste, ki pravijo, da ljudje niso prav zagreti nad kandidaturo Hillary Clinton. Vse kaže, da to ne drži. Njeni podporniki naj bi bili BOLJ in ne manj zagreti zanjo kot Sandersovi za svojega kandidata.

(Vir: Gallup)
(Vir: Gallup)

Raziskava, ki gre zelo v kontekst Sandersovih, pa govori o tem, da je senator iz Vermonta pri demokratih in njihovih simpatizerjih bolj priljubljen od HRC. Nekje of februarja in še bolj konkretno od marca dalje naj bi bilo temu tako.

(Vir: Gallup)
(Vir: Gallup)

Ob tem je zanimiva tudi analiza več kot 170.000 spletnih objav, ki jih je raziskalo podjetje za analitiko družbenih omrežij Crimson Hexagon. Pokazala je namreč, da je HRC kandidatka, o kateri so največji mediji od januarja 2015 dalje objavili največ negativnih zgodb. Ne samo to, tudi najmanj pozitivnih zgodb so objavili o njej.

(Vir: Vox)
(Vir: Vox)

Raziskava, ki meni osebno pove največ, pa je podatek o tem, koliko Sandersovih volivcev in volivk bi v primeru, da nominacijo dobi HRC, vseeno volilo zanjo, in obratno, kaj bi naredili Clintonovi. 

HRC, ki zmaguje, v kampanji hodi po veliko tanjšem ledu kot Sanders. Zakaj? Ker bo skoraj gotovo dobila predvolitve, ob tem pa ne sme preveč odtujiti Sandersovih, ker bo njihove glasove novembra potrebovala.

Njeno bazo sicer predstavljajo tisti, ki so pravi strankarski vojščaki in želijo v Belo hišo spraviti demokrata, četudi to morda ne bo njihova favoritka, skratka, brez težav bi podprli tudi Sandersa, Sandersove pa poganja zaljubljenost v točno določenega kandidata, zato zna biti, da se ob porazu tako skujajo, da bi novembra raje ostali doma, kot pa glasovali za HRC. Kakor sem uspela ujeti različne raziskave na to temo, bi bila tako zelo jezna in razočarana kvečjemu kakšna petina. Ostali naj bi se postavili v vrsto in glasovali za HRC.

Senator iz Vermonta je nepričakovano prišel res zelo zelo daleč, kapo dol, poklon, njegovo gibanje je zelo pomembno, ampak skoraj še nikoli ni postal predsednik. Že res, da je New York Hillaryjin domači teren, kjer je morala zmagati, ampak Njujorčan je v bistvu Sanders, doma iz Brooklyna, HRC pa je priseljena. Po predvolitvah v New Yorku so se torej zgodbe o momentumih še enkrat v tem ciklusu izkazale za veliko govorjenja in bolj malo akcije. 

KAKO LAHKO TRUMP ZMAGUJE NA PREDVOLITVAH, AMPAK HKRATI IZGUBLJA DELEGATE

Kakor stvari tečejo pri republikancih, bo Trump na julijsko konvencijo prišel z največ delegati, največ volilnimi glasovi in tudi z največ zmagami v zveznih državah. Ted Cruz, John Kasich pa že dalj časa ne, nima niti teoretičnih možnosti več, da do julijske konvencije osvoji potrebno število zavezanih delegatov. Predvolitve se pri republikancih končajo 7. junija.

(Vir: NYT)
(Vir: NYT)

Ampak stanje stvari je tudi takšno, da bo Trump sicer imel vsega največ, ampak vseeno ne toliko, kot narekujejo pravila. Teoretične možnosti za to sicer še vedno obstajajo, saj morajo razdeliti še 674 delegatov.

Na podlagi številnih projekcij Trumpu najverjetneje ne bo uspelo osvojiti 1237 zavezanih delegatov, kar pomeni, da nas po vseh pravilih (če jih vmes ne spremenijo) čaka odprta konvencija. Ne bodo več odločali volivci in volivke, kdo naj dobi republikansko nominacijo, ampak izbrani delegati.

Se bodo na konvenciji pošteno poklali med seboj (yes, please) ali zmenili kot ljudje (to bi bilo bolj modro), tega ta trenutek ne ve nihče. Vemo le, da Trump zmaguje na predvolitvah, v ozadju pa serijsko izgublja imenovanja delegatov na mini konvencijah. Predvolilni proces je namreč sestavljen iz več delov, en korak so glasovanja volivcev in volivk, čemur pa sledijo še najmanj 3-4 koraki. To so lokalne in podlokalne konvencije, na katerih izbirajo, kdo bodo delegati.

Zakaj je za Trumpa pomembno, kdo so delegati? Zato, ker je cca 95 % republikanskih delegatov po prvem krogu glasovanj, ko več ali manj MORAJO glasovati v skladu z voljo volivcev in volivk, od drugega kroga dalje prostih agentov. Nič več jim ni treba, ampak lahko delajo, kar hočejo. In če izbrani delegati že v osnovi niso njegovi privrženci, potem bodo sicer stisnili zobe prvi krog, od drugega kroga dalje pa … Kdo ve. Odprta konvencija. 🙂

Trump bitke za delegate izgublja, ker se je predvolilnega procesa lotil šalabajzersko. Ker je mislil, da je dovolj volilni dan, “pozablja” pa, da gre za večplasten sistem: “Sistem je skorumpiran, sistem ne deluje!”, ampak če bi si vzel kakšno uro ali dve več za to, da bi bolje razumel, kako sistem ameriških predsedniških predvolitev deluje, tako, kot je svojo domačo nalogo odlično naredil Cruz, bi si lahko prihranil kakšen živec ali dva. Ali pa vsaj poskrbel, da ga po zmagah v ozadju ne bi nategovali kot največjega luzerja.

Sistem je seveda blesav, da bi bil bolj že težko, ampak to vemo že nekaj časa in ni od včeraj.

Če se odločiš za kandidaturo v takšnem sistemu, imaš dve možnosti, ali osvojiš pravila in  … ali pa z dolgim nosom hodiš okoli. 

Tako očitno diletantska je njegova kampanja, da zadnje tedne niti ni malo tistih, ki menijo, da naj bi to počel celo namenoma. Ker si zares ne želi postati predsednik ZDA. Po mojem je zdaj vseeno predaleč v kampanji in se že malo vidi v Beli hiši. Poleg tega, če dobi dovolj delegatov, vse ostalo odpade.

26. april je naslednja postaja, glasujejo v Connecticutu, Delawaru, Marylandu, Pennsylvaniji in Rhode Islandu. Na TEJ povezavi lahko preverjate, kakšne možnosti pripisujejo komu za zmago.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Ko postanem predsednik oz. predsednica, bom … (komentar po demokratski debati v Brooklynu)

– Bo Wisconsin Trumpov Stalingrad? (o puščanju Trumpovega balona in odprti kuhni na odprti konvenciji)

– Marčevske ide – kdo so zmagovalci in poraženci boja za Belo hišo (komentar po drugem super torku, spreminjanje pravil in contested konvencija)

– Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga (komentar po Super torku in razlaga contested konvencije)

– Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani (komentar republikanskih zborovanj v Nevadi)

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

bhOpomba 1: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 2: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 3: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

Opomba 4: Pregled televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 5: Natančen razpored predvolitev in seznam prijavljenih kandidatov.

0 replies on “Predvolitve v New Yorku – če ti uspe tu, lahko uspeš kjerkoli”