Previden človek ve, da je vse najnovejše vedno najdražje

(vir: Digitalna knjižnica Slovenije)

MODA

O dandanašnji modi lahko še prav posebno rečemo, da je razvajena, muhasta gospodična, ki je izpremenljiva, kakor aprilsko vreme. Pred leti se je precej hitro izpreminjala samo moda oblek in klobukov, ki smo jih pa vendar lahko nosili po dve leti. Danes imamo vsakega pol leta drugo nošo, drugačne solnčnike, drugačne ročne torbice, čevlje, nogavice in dr. Draginja je čim dalje hujša, a luksus čim dalje večji. Gorje ženski, ki ne zna biti praktična in se da zapeljati, da slepo sledi v vsem in vsakem današnji razkošni modi.

(Vir: Digitalna knjižnica Slovenije)
(Vir: Digitalna knjižnica Slovenije)

Včasih so izpreminjali modo znameniti pariški, londonski in dunajski krojači »umetniki«; pomagale pa so jim ugledne in odlične bogatašinje, svetovnoznane igralke, pevke in plesalke, ki so modo razširjale in se kazale malodane vsak dan v drugem kroju. V poslednjem času pa so se zakleli proti obstoječi modi vrhu vsega še mnogoštevilni tovarnarji in trgovci tkanin. Saj je bila zaradi dosedanjih ozkih kril poraba raznovrstnega blaga prav izdatno manjša. Tudi »kimonobluze« tovarnarjem niso všeč, ker potrebujejo šivilje zanje tako malo blaga. Prizadeti pa niso seveda samo tovarnarji in trgovci, nego tudi tisoči in tisoči delavcev, katerim se je zmanjšal zaslužek, ali pa so bili celo odpuščeni. Ozka krila pa so tudi večji del odpravila spodnjice, zato je bilo na Francoskem in v Belgiji skoraj 90 odstotkov delavcev in delavk spodnjih kril brez dela. Razumljivo je torej, da se je zbrala proti ozkim in kratkim krilom ter kimono-bluzam resnično cela vojska. Toda pregnati jih ni tako lahko, ker je ta ozka noša cenena, praktična in — ako ni pretirana — tudi prav čedna. Zato nam prerokujejo modni listi, da bodo trajala ozka krila še preko poletja, — dasi se že v tem času nekoliko razširijo in vidimo že sedaj v modnih listih dokaj precej širokih in nagubanih kril.

(vir: Digitalna knjižnica Slovenije)
(vir: Digitalna knjižnica Slovenije)

V jeseni pa pride baje od gospe Mode strog ukaz, da je nositi le široka, drapirana krila. Že sedaj vidimo lahko v nekaterih modnih listih strašno pretirane figure. Nekaterim ženskam in moškim je ideal ženske noše okorna grška nagubana halja ali tunika. Vsekakor vse kaže, da izginejo ostre črte ženskih oblik, ki bodo odslej menda samo rahlo naznačene. Taka moda pa zahteva mehke, tanke, lepo padajoče tkanine, kakor so svila, tafet, foulard, muselin — vse drago, vse fino . . . Tudi kimono bluze izginjajo ter jih deloma nadomeščajo podložene rame. Napol kratki rokavi so se že sedaj navzdol razširili ter so ob koncu okrašeni z nabranimi volanami, čipkami ali čim drugim. Tudi pri dolgih, še ozkih rokavih vidimo za pestjo podobne okraske. Visoki ovratniki, ki stiskajo vrat, so docela odpravljeni. V modi klobukov oz. slamnikov vlada velika svoboda. Zelo veliki, srednji in prav majhni so moderni. Posebno lepi so slamniki iz mehke, fine svilnate slame, ki so spodaj drugače barvani ter večkrat z muselinom, svilo ali baršunom podloženi. Njih nositeljica jih lahko obrača po svojem okusu in svoji volji; nosi jih sedaj spredaj, sedaj zadaj, na desni, na levi ali okroinkrog navzgor. Takoimenovani »lonci,« ki so zakrivali skoraj ves obraz, so malodane popolnoma izginili. Na klobukih se bojujejo za prvenstvo atlas, brokatni trakovi z resami na konci in cvetlice, posebno vrtnice, glicine, hiacinte, črešnje, mak, skratka, vsa pisana in živahna pomlad. Dragocenim peresom inozemskih ptičev bodo sledile žal, takisto drage cvetlice, ki imajo to slabo stran, da jih solnce, dež, rosa hitro uničijo. Neka posebnost velikomestne spomladanske mode so veliki svilnati in s čipkami okrašeni mufi, podolgasto-okrogle torbice in solnčniki, vse troje enake barve in iz istega blaga.

Danes se nam kažeta v modi dve struji : priprosta angleška in baje elegantna francoska, ki pa je za naš preprosti slovenski okus prava pustna šema. Vsakdo bodi v posnemanju nove mode oprezen in ne prenagljen ter naj uravna svoje obleke vedno le po svoji individualnosti in po svoji denarnici. Ni vsaka nova moda primerna za vsakogar, in previden človek ve, da je vse najnovejše vedno najdražje, a malokdaj tudi najlepše.

Vir: Slovenska gospodinja, 20. april 1912, Digitalna knjižnica Slovenije.

0 replies on “Previden človek ve, da je vse najnovejše vedno najdražje”