Pripoveduj!

Šeherezada (avtorica: Sophie Anderson via Wikimedia)
Šeherezada (avtorica: Sophie Anderson via Wikimedia)
Šeherezada (avtorica: Sophie Anderson via Wikimedia)

Torek, 10. september 2013

(Perzijska kraljica Šeherezada je junakinja zbirke arabskih pravljic, pripovedk, novel, anekdot in humoresk Tisoč in ena noč.  Sultan Šahrijar je besen zaradi ženske nezvestobe, zato objavi, da bo vsako ženo po poročni noči dal usmrtiti. Šeherezada se prostovoljno poroči z njim, v sultanu pa vsako noč z nedokončano zgodbo, ko je junak v smrtni nevarnosti ali ima druge težave, zbudi tako radovednost, da jo pusti živeti. vir)

Francka, hvala za naivnost – Karel Lipnik, Finance

Velika težava Slovenije je slaba plačilna disciplina.

Kako zavoziti dobljeno tekmo – Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik

Očitno res ne vedo, kaj delajo. Mogoče jim bo bogec odpustil, državljani gotovo ne.

Vojna s cirilico – Drago Pilsel, Večer

Razumem in spoštujem bolečino. Vem, kaj pomeni, če je član družine pogrešan. Vendar se ravnam po besedah na Ovčari ubitega novinarja Hrvaškega radia Siniše Glavaševića: “Vsi dobro vemo, kje so žrtve. Če nam življenje omogoči, da nas vodi naša ljubezen, kakor je njihova ljubezen nosila njih, lahko nekoč, na koncu poti, nemara pričakujemo, da bomo tudi mi umrli srečni.”

Košarka, EP 2013, spored po dnevih – MMC RTV SLO

 

Šeherazada

Ko pa je napočila druga noč, je poslal kralj Dunjazado domov, se obrnil k Šeherezadi in ji rekel: »Pripoveduj!« In skoraj je bilo videti, kot da je v zadregi, ker ravna s tem dekletom drugače kot z drugimi. Šeherezada pa je pripovedovala. Pripovedke iz Tisoč in ene noči. Trst: Založba Devin, 1994.

 

9-Year-Old Explains Life, the Universe and Everything

Watch a Jaw-Dropping Visualization of Every Protest Since 1979 – Ultra Culture

250 million protests worldwide, from 1979-2013, visualized in one time-lapse image

iSpy: How the NSA Accesses Smartphone Data – Der Spiegel

The US intelligence agency NSA has been taking advantage of the smartphone boom. It has developed the ability to hack into iPhones, android devices and even the BlackBerry, previously believed to be particularly secure.

A brief history of chemical warfare – The Week

It at all started around 600 B.C.

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Ljubljana. Hvala!

 

0 replies on “Pripoveduj!”