Priročnik za ustanovitev zavoda

(foto: Harald Groven via Flickr)
(foto: Harald Groven via Flickr)

V zadnjem času se je na Metko obrnilo kar nekaj ljudi, ki vas zanima ustanovitev zavoda. V nadaljevanju naštevamo nekaj praktičnih nasvetov in upamo, da vam olajšajo logistične in birokratske obveznosti na poti.

Kaj je zavod? “Zavod je organizacija, ki se ustanovi za opravljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja, znanosti, kulture, športa, zdravstva, socialnega varstva, otroškega varstva, invalidskega varstva, socialnega zavarovanja ali drugih dejavnosti, če cilj opravljanja dejavnosti ni pridobivanje dobička. Zavod lahko opravlja gospodarsko dejavnost, če je ta namenjena opravljanju dejavnosti, za katero je zavod ustanovljen. Zavod lahko ustanovijo domače in tuje fizične in pravne osebe, če ni za posamezne dejavnosti ali za posamezne vrste zavodov z zakonom drugače določeno.” (vir)

Na različnih spletnih naslovih krožijo informacije, da se lahko zavod ustanovi samo preko notarja. To ne drži povsem. Če imate to možnost, vam lahko papirje sestavi tudi katerikoli kolega pravnik/ca, potrdilo pa izdajo na katerikoli VEM točki v Sloveniji. Ob koncu teksta prilagamo nekaj datotek za lažje razumevanje vsega, kar se zahteva pri ustanavljanju zavoda. Kopirajte po pameti :).

Postopek ustanovitve zavoda, dokumenti, ki jih potrebujete:

1. Akt o ustanovitvi

“Vsebovati mora najmanj določbe o imenu in sedežu zavoda, podatke o ustanoviteljih, dejavnosti zavoda v skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti, določbe o organih zavoda, sredstvih, ki so zavodu zagotovljena za ustanovitev in začetek dela, način razpolaganja s presežkom prihodkov nad odhodki in način kritja primanjkljaja sredstev za delo zavoda, določbe o odgovornosti ustanovitelja za obveznosti zavoda, medsebojne pravice in obveznosti ustanovitelja in zavoda. Poleg akta oz. pogodbe o ustanovitvi zavoda mora imeti zavod tudi svoj statut. V njem se podrobneje razčleni organizacija zavoda, organi in njihove pristojnosti ter ostala pomembna vprašanja. Sprejme ga svet zavoda s soglasjem ustanovitelja, mora pa biti skladen z zakonom in aktom o ustanovitvi.” (vir)

Na spletu boste našli podatek, da je treba Akt overiti pri notarju. To lahko storite tudi na vsaki Upravni enoti, kjer je točka VEM (Vse na Enem Mestu). Ta možnost je veliko cenejša, “težka” vsega nekaj evrov, kolikor je treba odšteti za upravno takso. Točke VEM so sicer namenjene pomoči pri pripravi vseh listin, ki jih je treba priložiti predlogu za vpis ustanovitve družbe v sodni register (vir). Ne pozabite s seboj prinesti osebne izkaznice!

2. Predlog za vpis ustanovitve subjekta v sodni register

Primer, kako lahko predlog izgleda, na tej povezavi.

3. Sklep o imenovanju direktorja oz. direktorice

Tudi ta del lahko overite na Upravni enoti, ni pa nujno, da bodo vedeli, ali je to potrebno ali ne. Izkušnje so različne.

4. Dokaz o zagotovljenih sredstvih

Z drugimi besedami to pomeni, da morate odpreti bančni račun. Tu naletite na en mali Catch-22. Namreč, računa vam banka ne odpre, dokler nimate potrdila oz. sklepa o vpisu ustanovitve subjekta, sklepa pa ne morete dobiti brez bančnega potrdila. Zadevo rešite tako, da na banki odprete t.i. začasen ali prehoden transakcijski račun, nanj položite nekaj sredstev, dovolj je že 100 evrov (najmanj toliko je treba). Banka vam potem izda Potrdilo o vplačilu ustanovnega kapitala za nadaljevanje postopka registracije pravne osebe (zavoda).

Vse štiri dokumente lahko odnesete osebno ali pošljete po pošti na ustrezno Okrožno sodišče. Katero Okrožno sodišče je pristojno za vas, je odvisno od tega, kje (geografsko) bo sedež zavoda. Manj “boleča” izbira pri oddaji dokumentov je gotovo pošta, prednost osebnega obiska pa je v tem, da lahko na licu mesta z referentko/om pregledate vse papirje in ugotovite, ali je vse po reglcih ali morda še kaj manjka. V primeru poštnega pošiljanja se lahko ta proces nekolikanj podaljša.

V nekaj tednih z Okrožnega sodišča dobite Sklep o vpisu ustanovitve subjekta z vsemi pripadajočimi podatki (matična številka, davčna številka, datum ustanovitve …). Dokument v potrditev pri ustanavljanju bančnega računa nesete na banko, kjer vam potem odprejo uraden, polnovreden transakcijski račun :), in uredijo potrebno z Ajpesom. Različne banke, različne izkušnje, zato velja to preveriti.

Če imate tudi sami praktične izkušnje s področja ustanavljanja zavoda, kakšne so morda prednosti ali slabosti, na dan z besedo. Vaš nasvet utegne marsikomu olajšati proces.

Ekipa Metine liste

Priloge:

 1. Akt o ustanovitvi (predlog)
 2. Predlog za vpis ustanovitve subjekta v sodni register (predlog)
 3. Sklep o imenovanju direktorja oz. direktorice (predlog)
 4. Zakon o zavodih

 

44 replies on “Priročnik za ustanovitev zavoda”
 1. says: Jana

  Super ste! Jasno, pregledno in enostavno napisano.
  Vendar so na našem sodnem registru (novo mesto) za vpis zahtevali še Soglasje o imenovanju direktorja (torej, da se oseba imanovana za direktorja strinja z imenovanjem, tudi če je to ustanovitelj) podpisano in overjeno. Za Sklep o imenovanju direktorja oz. direktorice pa so dejali, da ni potrebno da je overjen.

 2. says: Meta

  Jana, hvala in hvala :). Super info, gotovo bo komu prav prišla in fino, da se delijo izkušnje!

 3. says: Biserka

  Zanima me, ali lahko zavod ustanovi upokojenec. Če lahko, kakšni so pogoji. Hvala za odgovori

 4. says: Rudi

  Odlična navodila! Za Oscarja!

  Mene pa zanima, ali lahko vse akte in postopke opravi kdor koli, torej fizična oseba – ustanovitelj in ni treba plačevati notarjev in podobnih, ki mastno pobirajo denar? Razen seveda stroškov overitev. S tem si močno znižamo stroške ustanovitve.

  In morda za nekatere še nevmesno vprašanje. Ali se lahko statusno preoblikuje gospodarska družba (denimo d.o.o. ali k.d.) v zavod?

 5. says: Rudi

  Spoštovani!

  Še ena dilema: “Na različnih spletnih naslovih krožijo informacije, da se lahko zavod ustanovi samo preko notarja. To ne drži povsem. Če imate to možnost, vam lahko papirje sestavi tudi katerikoli kolega pravnik/ca, potrdilo pa izdajo na katerikoli VEM točki v Sloveniji.”

  Denimo, da so vsi papirji pripravljeni kot je treba. Kdo zdaj to lahko vloži za vpis v sodni register. Lahko ustanovitelj ali mora to opraviti kakšna pooblaščena oseba.

  1. says: Meta

   V našem primeru je bil to ustanovitelj oz. ustanoviteljica. Lahko pa se pošlje tudi po pošti.

  2. says: Artur

   Pozdravljeni! Skupaj s prijateljem imava zavod in hočeva spremeniti ime. Ali morava izpolniti kakšne obrazce za vpis sprememb? Kje se da dobiti te obrazce? Hvala za nasvet in LP!

 6. says: manca

  Še to, od konca novembra 2013 je potrebno vsemu naštetemu dodati še soglasje lastnika objekta – 4.čl. 4. odst. ZSReg – overjeno

  Nekdo je omenjal soglasje direktorja – gre za izjavo direktorja po 255. členu ZGD-1 – overjeno

  Vse zadeve se lahko overijo na upravni enoti, kjer pride vsaka overitev malo čez 1 EUR, pri notarju pa 17 EUR.

  Zavod lahko ustanovi tako pravna kot fizična oseba – tudi upokojenec, kot je nekdo spraševal.

 7. says: Rudi

  Moja izkušnja z ustanovitvijo. Vzel sem se dva večera časa, da sem sestavil ustanovitveni akt in druge dokumente, ki so omenjeni v člansku. Podpise overil na upravni enoti v Šiški in odposlal na sodni register okrožnega sodišča. Od dneva overitve podpisov do vpisa v sodni register je trajalo natanko deset dni. Čisto enostavno! Naj nekateri ne bluzijo, da to lahko počnejo samo notarji! To na spletnih straneh LAŽE tudi notarska zbornica.

  1. says: Primoz

   Spoštovani gospod Rudi in vsi ostali na forumu,
   opogumili ste me, da bom izpeljal ustanovitev zasebnega zavoda. Prosim vas, če mi lahko zaupate ali je na ustanovitvenem aktu potrebno overiti samo podpis ustanovitelja (to bom jaz) in če bom sam še direktor do imenovanja novega, a moram tudi ta podpis overit na sklepu o imenovanju? Kako je z overitvijo soglasja lastnika za sedež zavoda(lastnik hiše sem jaz in bo sedež zavoda na mojem naslovu).
   A se res lahko vse overi na UE v Šiški – v glavni pisarni v pritličju – z enim obiskom? A je to bivša občina pri Kinu Šiška? In tako sploh ne potrebuješ obisk notarja? Hvala vsem za odgovore in pomoč.
   Pozdrav,
   Primož

 8. says: Tina

  Pozdravljeni,
  tudi jaz razmišljam o zavodu in me predvsem zanima kolišni so stroški vodenja zavoda. Pomagala bi mi že informacija kam se lahko obrnem s podobnimi vprašanji. Na občino?
  Hvala za vaš čas.

  1. says: Špela

   Pozdravljeni!

   Imam zasebni zavod, ki ni nikoli zaživel, zaprla ga pa nisem. Zaprla sem le trr, da nisem plačevala stroškov vodenja računa.

   Za vas ni potrebno, da ga ustanavljate, lahko vam ga predam: vzeto iz
   http://www.artservis.org/prirocnik/faq_odgovor.asp?ID=133:

   …Možnost bi tudi bila, da zavod prodate komu, ki bi zavod šele želel ustanoviti, saj bi na ta način pridobil zavod, ki že ima davčno številko, žig, transakcijski račun in podobno. Novi »ustanovitelj« seveda lahko spremeni ime, sedež in dejavnosti zavoda…

   Pozanimajte se in mi pišite, če vam je ponudba aktualna!

   Lp, špela

   1. says: MILENA

    Pozdravljana Špela,

    prosim za kontaktno tel. št.. Prevzem že ustanovljenega zavoda me seveda zanima.

    Lp
    Milena

 9. says: Rebeka

  Spoštovani!

  Mene pa zanima, ali lahko posameznik ustanovi vzgojni zavod za otroke/mladostnike. Vem, da je kar nekaj takih zavodov po Sloveniji. zanima me, ali je možno ustanoviti kaj takega, podobnega… še posebno, če je v bližini že obstoječ zavod.. zelo me zanima to področje in rada bi tem otrokom na tak način pomagala. poznam delo bližnjega zavoda, vendar bi sama želela postopati na drugačen način… zato me zanima, ali je možno ustanoviti tak zavod… in kako to gre… Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem. Rebeka

 10. says: Petra

  Pozdravljeni!

  Mene pa zanima, kakšne so zahteve (izobrazba, proctor) pri ustanovitvi zasebnega zavoda varstvo otrok.

  Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Petra

 11. says: Petra

  Pozdravljeni!

  Rada bi odpla zasebni zavod VARSTVO OTROK, pa me zanima, kakšne so zahteve glede prostora, v katerem se izvaja varstvo in izobrazbe.

  Za odgovor se vam že v naprej najlepše zahvaljujem!

  Petra

 12. says: Rajc

  Pozdrav,

  nikjer nisem zasledil kolikšni so mesečni stroški za zavod?
  Je samo računovodstvo in vzdrževanje bančnega računa?
  Sem zaposlen in bi ustanovil Zavod zraven službe, pa me zanimajo dodatni stroški? Kako je z mojo plačo npr? Kot direktor sem zaposlen v Zavodu…se pravi dve plači, dvojni prispevki?
  Ali sem lahko samo direktor in za svoje nastale stroške, krijem iz bančnega računa?
  Hvala

 13. says: Jože

  Pozdravljeni!

  Nekaj zadnjih vprašanj je ‘neodgovorjenih’ ali so ostali odgovori skriti.

  Je kakšen zavod neaktiven (kot Špelin); ga lahko prevzamem, da si zmanjšam poti?!

  Hvala

  1. says: mojca

   Pozdravljeni g.Jože,

   ravno razmišljam o zaprtju svojega zavoda, ker je že več let v mirovanju, vendar bi ga raje predala kot zaprla. V kolikor ste zainteresirani me lahko pokličete na št:041 418 443

   Lp,Mojca

 14. says: Mateja

  Pozdravljeni!

  Še čisto sveže informacije, saj sem pretekli mesec odprla zavod:

  – zelo podrobno sem prebrala vse informacije, ki sem jih našla na spletu o ustanovitvi, aktih, posebnostih zavodov
  – naletela sem na tole stran CNVOS, kjer sem samo vnesla vse potrebne podatke in na koncu mi je program sam skreiral vse pravne dokumente, ki sem jih potrebovala za ustanovitev zavoda: http://www.cnvos.si/epravnik
  – po njihovih navodilih v točkah (ki ti jih skreira zraven)sem šla na upravno enoto v Šiški in overila podpise na zahtevanih dokumentih; strošek okoli 5€
  – poslala vse dokumente na Okrožno sodišče
  – po dobrem tednu sem dobila odgovor za dopolnitev vloge (prevod širšega imena zavoda jim ni bil čisto všeč; in podati sem morala še soglasje za prokurista); ker pač nisem pravnik, vsega seveda ne moreš vedeti; kljub temu mi je bila to cela zmaga:)
  – ponovno sem overila dokument (cena 2€) na upravni enoti in osebno odnesla na Sodni register, kjer mi je zelo prijazna uslužbenka že takoj potrdila, da je vse ok
  – pred prvim pošiljanjem dokumentov pa sem še na Delavski hranilnici odprla začasni poslovni račun, na katerega sem položila 100€.

  Stran na CNVOS-u se je izkazala kot zelo uporabna in jo priporočam vsem.

  Če ima kdo kakšno vprašanje, bom z veseljem odgovorila.

  Prijazen pozdrav, Mateja

 15. says: Tea

  Mateja,
  odpiram zavod. Sedež bo na mojem naslovu, lastniki so pa moji starši. Potrebujem njihovo soglasje? In kdo je prokurist, ki ga omenjate. Se moram v zavodu zaposliti? Kakšno so obveznosti do države in knjigovodstvo?
  Ste morda dosegljivi na ZS ali gsm? Hvala in veliko uspeha.

  1. says: Mateja

   Tea, pozdravljeni!
   – potrebujete soglasje staršev, do bo sedež Zavoda na njihovem naslovu; overite oba njuna podpisa na Upravni enoti na Soglasju
   – v našem primeru je mož direktor in lastnik (ima status zaposlenega drugje), jaz sem prokurist (nisem zaposlena na Zavodu), s tem imam pravico voditi firmo in hkrati ne imeti status zaposlenega
   – glede zaposlitve: če boste lastnik in direktor, potem je obvezno skleniti delovno razmerje (pogoba o poslovodenju-šifra 040), če ste prokurist po zakonu ni potrebno skleniti pogodbe o zaposlitvi
   – kot prokurist nimate do države nobenih obveznosti glede naslova zaposlitve, ostali stroški so: stroški računovodja (cca 50-100€/mes), stroški TRR.
   Predlagam, da vnesete svoje podatke na stran http://www.cnvos.si/epravnik, kjer vam bo skreiralo 6 dokumentov, ki jih potrebujete za ustanovitev ter navodila, kaj overiti, kaj ne, kaj vse potrebujete ipd.

   lp, Mateja

   1. says: Tea

    Hvala za odgovor,
    a še vedno nabiram informacije, kaj ne najbolj optimalna rešitev. Ker nisem nikjer zaposlena, a imam odlično idejo in s tem tudi priložnost za službo in dostojno življenje, nisem več 100%, da je Zavod, kot pravna oblika najbolj primerna zame. Prispevki so namreč največji trn v peti. Državo ne zanimajo prihodki in preden bom shodila, bo preteklo nekaj vode. V tem času, se mi lahko naberejo dolgovi in negativne obresti in davna na vratu. To je isto kot bi si dala štrik za vrat. Mame tudi ne morem vključiti, ker s tem ogrozim njeno pokojnino. Ne morem pa biti samo prokurist, ker zavod potrebuje tako direktorja kot tudi ustanovitelja, bodisi v eni ali v dveh osebah. Idealna rešitev bi bila zaposlitev nekje drugje. A to so trenutno bolj pobožne želje. Zdaj razmišljam o Društvu, a še vedno ostaja področje prispevkov odprto in nujno potrebujem konkretne informacije. Začeli bi tako, kasneje pa bi društvo spremenili v Zavod in se seveda tudi zaposlili. A potrebujemo čas za zagon. Vsaka informacija je dobrodošla in še enkrat hvala Mateja. In srečno. lp, Tea

    1. says: Mateja

     Tea,
     za društvo nisem pravi vir informacij, ker nisem o njem nikoli razmišljala.
     Če niste nikjer zaposleni in odprete zavod (ali d.o.o.) kot ustanovitelj in seveda hkrati direktor, ste se po zakonu dolžni zaposliti (nikjer ni navedeno za kakšen delovni čas, 2,4,8 urni..). Sama zaposlitev ni avtomatska kot pri s.p.jih (tam z ustanovitvijo s.p.ja postanete takojšni zavezanec za prispevke) ampak se zglasite sami na ZZZS in prijavite v sistem. Torej v praksi je možno biti direktor firme s statusom brezposelnega…
     Lp, Mateja

    2. says: Valentina

     Tea, če si še vedno v dilemi, z dobro idejo in brezposelna, predlagam klepet ob kavici. Tudi sama imam namreč idejo o ustanovitvi zavoda/društva. Če se izkaže, da lahko naredimo kaj skupaj, ni nič narobe, če se “mreženje” začne še pred ustanovitvijo. Društvo je tako ali tako združenje podobno mislečih ljudi, usmerjenih v isti cilj (zavod pa prav tako).

     Če seveda še spremljaš to spletno stran in se boš odzvala na moj post, potem ti zaupam telefon za nadaljnji kontakt.

     Valentina

   2. says: Petra

    Pozdravljena Mateja!
    Tudi sama bom odprla zasebni zavod. Trenutno sem na zavodu, nameravam pa odpreti varstvo otrok, zato bom štartala s septembrom. Zanima pa me, ali lahko zavod odprem že prej in je v mirovanju(da ne bo potrebno plačevati prispevkov). Prav tako me zanima, ker sedaj urejam proctor za varstvo, ali lahko naknadno uveljavljam račune, daj je sedaj stroškov resnično veliko in na kakšen način (ali je dovolj da napišejo na račun mojo davčno številko)? Sama bom ustanovitelj in director zavoda. Če hočem, da sem tudi zaposlena in prejemam plačo, ali je potrebno v tem primeru, da je še nekdo soustanovitelj?

    Najlepša hvala za vase odgovore!!!!!!!

    l.p. Petra

    1. says: Mateja

     Petra, računi so datirani in jih ne morete uveljavljati za nazaj, ko firma še ni obstajala. Pri d.o.o.ju je sicer možnost, da material in opremo uvrstite v ustanovitveni kapital delno ali v celoti (do 7500eur), vendar vam mora pri ustanovitvi d.o.o. ta material oceniti cenilec. Treba je omeniti še notarja, ki je potreben pri ustanovitvi d.o.o.ja s takšno vrsto ustanovitvenega kapitala.

     Da prejemate plačoNA zAVODU, ne potrebujete soustanovitelja, direktor samemu sebi dodeli primerno plačo (lahko je pogodba o poslovodenju-šifra 040 ali redna zaposlitev-šifra 01).
     Pozdrav, Mateja

 16. says: Tinkara

  Pozdravljeni!
  Zanima me, kako je z izdajanjem računov in stroški-zavod ne sme imeti dobička? to pomeni, da moram priložiti toliko stroškov, kolikor imam prihodka? Če se imenuješ za direktorja imaš lahko še vedno status brezposelnega? Ali to pomeni, da lahko še vedno ostanem prijavljena na zavodu za zaposlovanje in iščem “pravo” službo? Ali lahko z zavodom opravljam občasne prevoze in občasna turistična vodenja hkrati?

  Najlepša hvala za odgovor.

  1. says: Mateja

   Tinkara, pozdravljena!

   – Zavod lahko beleži dobiček, vendar si ga ne morete izplačati. Dobiček morate usmeriti nazaj v razvoj Zavoda. Pametno je, da poskušate čimveč nastalih stroškov upravitičiti za delovanje Zavoda.
   – Direktor Zavoda ne more biti hkrati brezposelna oseba. Če želite biti prijavljeni kot nezaposleni, potem ste lahko le prokurist Zavoda, direktor pa mora biti nekdo drug (npr. zakonec).
   – glede dejavnosti vam žal ne znam odgovoriti.

   Lep dan, Mateja

 17. says: Nadii

  Spoštovani,

  tudi jaz imam nekaj vprašanj:

  Kako lahko Zasebni zavod zaščiti svoje ime in programe?
  Ali je pogodba o medsebojnih pravicah, obveznostih in odgovornostih lahko del akta o ustanovitvi?
  Ali je lahko eden od ustanoviteljev tudi vršilec dolžnosti? Mora biti ta tudi zaposlen na zavodu?
  Kdo mora biti predstavnik zainteresirane javnosti v svetu zavoda?
  Ali lahko sodišče zavrne vpis v register, če Zavod opravlja svoje dejavnosti izključno na prostem?

  Lepa hvala in uspešno želim!

  1. says: Mateja

   Nadii,

   na vaša vprašanja vam žal ne znam odgovoriti. Predlagala bi, da se morda obrnete na CNVOS-Center nevladnih organizacij in jih povprašate.

   Lep dan, Mateja

 18. says: Tina

  Pozdravljeni,

  nisem zasledila odgovora na vprašanje, kakšni so okvirni stroški za ohranjanje zavoda (računovodstvo in morda še kaj?)

  Za društvo so mi povedali, da je upravičen davkov, kako je z zavodom?

  Ali mora biti v zavodu nujno zaposlena kaka oseba ali je lahko brez.

  Če se zaposlim v zavodu za dve uri na dan – ali so tudi prispevki za pokojninsko itd. zavarovanje sorazmerno nižji, kot če bi bila zaposlena polno? Trenutno nimam nobenega določenega statusa in zaenkrat ne zgleda, da bi zavod, ki ga imam v mislih, s svojimi dejavnostmi lahko plačeval polne prispevke.

  Recimo da se zaposlim v zavodu – poleg plače, prispevkov za pokojnincko in računovodstvo: na katere stroške še moram računati?

  Kako je z zaprtjem zavoda? Kakšni so pogoji, ali je treba kaj plačati?

  Le sem nekaj časa zaposlena v svojem zavodu s četrt delovnega časa in se potem odločim za status svobodnega kulturnega delavca, ali lahko brez težav zapustim zaposlitev na zavodu? Ali sem lahko še naprej direktorica zavoda (ki ostane brez zaposlenih?)

  Hvala za odgovore!

 19. says: Igor

  Pozdravljeni!

  Podal bi eno opozorilo vsem, ki se zanimate za ustanovitev zavoda.
  Ravno danes sem glede tega namreč preverjal na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in informacija je sledeča: če trenutno niste zaposleni, se kot ustanovitelj in direktor zavoda morate zaposliti in posledično torej tudi takoj začeti plačevati vse prispevke na plačo. Enako kot če bi imeli recimo d.o.o. ali s.p.
  Mislim, da je to zelo pomembna informacija, zaradi katere je treba dobro premisliti, preden se gre v to. Ker če vam zavod ne začne takoj ustvarjati nekih prihodkov ali če nimate nekih prihrankov oz. ‘budžeta’, ki ga bi za to namenili, iz česa si plačevati vse prispevke od plače?

  To je pač ena idiotska anomalija našega sistema, ampak očitno tako je.

  Mogoče je boljša rešitev ustanovitev društva, kjer se baje ni potrebno zaposliti.

  1. says: Tina

   Ni se treba zaposliti, če delaš kot direktor, a nisi ustanovitelj zavoda. Se pravi, moraš prositi drugo osebo (zaposleno ali upokojeno), da ti ustanovi zavod, s katerim potem posluješ.

   1. says: Igor

    Tina, hvala za informacijo.
    Danes še enkrat preveril.
    Baje da se je potrebno zaposliti samo v primeru, če si ustanovitelj IN direktor.
    Če si samo ustanovitelj ali samo direktor, se ni potrebno.

   2. says: Tadej

    Tina pozdravljena,
    čestitke ob ustanovitvi.
    Ali lahko samo poveš, kaj si naredila glede 3 predstavnikov, ki naj bi jih zavod moral imeti?
    LP, Tadej

 20. says: Lea

  Pozdravljeni!

  Vidim, da je s tem imenovanjem ustanovitelja in direktorja kar nekaj zank.
  Zanimam me za moj primer, sem študentka, razmišljam pa po vsem prebranem v smeri:

  1. Da bi bil ustanovitelj zavoda moj fant (zaposlen drugje), jaz pa bi bila direktor in bi ohranila status študenta. Je to sploh možno za študente?

  2. Ali, da bi bil ustanovitelj zavoda moj fant, direktor druga oseba in jaz prokurist kot tretja oseba?

  Je ok že prva možnost ali je boljša druga? Pomembno je, da jaz ohranim status študenta, druga in tretja oseba pa status zaposlenega na obstoječem delovnem mestu.

  Zanima me kako urediti, ko je zavod v mirovanju? Se to veže le na bančni račun ali je potrebno kam javiti?

  Hvala za pomoč. Super ste

 21. says: kristina

  Pozdravljena Mateja!

  Tudi jaz bi potrebovala nekaj informacij.

  Razmišljam glede varstva otrok ali odpreti s.p. / zavod ali zasebni vrtec? Kaj mi svetujete, glede na to, da kot s.p. imam lahko le šest otrok. Kakšna je razlika med zavodom in zasebnim vrtcem in kakšni so stroški z enim ali drugim?

  Hvala za vaš odgovor:)

 22. says: primož

  pozdravljeni

  zanima me, če kdo ve, kako je v primeru zavod-s.p. določeno poslovanje?
  moja žena ima odprt zavod v katerem ima tudi registrirano točenje pijač.
  ker bi občasno rada pomagala v kafiču v bližini me zanima če lahko to dela v okviru zavoda? za opravljeno delo bi se določenemu s.p. izstavil račun za opravljene storitve, s.p pa bi plačilo nakazal na račun zavoda.
  je to dovoljeno ali ne?

  hvala za odgovore
  lp

 23. says: Dejan

  Pozdravljeni,

  podajam nekaj praktičnih nasvetov glede registracije zasebnega zavoda. Pri kreiranju potrebnih dokumentov mi je bila v pomoč spletna strana CNVOS http://www.cnvos.si/epravnik. Vse potrebne dokumente sem overil na UE, kar me je stalo cca 5 EUR, na banki sem odprl začasni račun ter nanj položil 100 EUR. Vse skupaj sem s priporočeno pošto 6.2. poslal na Sodni register pri Okrajnem sodišču v LJ. Zavod pa je bil v sodni register vpisan 15. 2. 2016. Za hec sem se oglasil tudi do notarke, kjer so trdili, da moram predlog za vpis podati preko njih. Seveda bi me to stalo cca 120 EUR.
  lp

 24. says: Andrej

  Spoštovani,

  moje vprašanje se glasi:

  – Ali lahko ustanovi upokojenec zavod in je hkrati direktor in obdrži status upokojenca? S tem mislim, ali ne bi rabil plačevati prispevkov ZZZS.

  Ker v kolikor se mora reaktivirati, bi bilo bolje ustanoviti društvo. Res je, da če zapiraš društvo moraš napisat kateremu društvo prepuščaš premoženje, ampak, če sproti vse porabiš, potem nimaš kaj prepustiti.

  Hvala vam za odgovore in vaše mnenje.

Komentiranje je zaprto.