Problem je v pomanjkanju moralnih vrednot

Jakob Barbo
Jakob Barbo (foto: osebni arhiv)
Jakob Barbo
Jakob Barbo (foto: osebni arhiv)

Avtor: Jakob Barbo, dijak Gimnazije Vič

Izmed vseh civilizacij, ki so ustvarile presežke na področju literature, so Grki tisti, ki še posebej vidno izstopajo predvsem na področju dramatike. Kljub izjemnemu razvoju tragedije skozi čas obstoja stare grške kulture, so dela še vedno ohranila bistvo tistih najbolj zgodnjih, preprostih duhovnih pesmi bogu Dionizu – strmenje k notranjem očiščenju. Tako je največji čar grških dram ravno v njihovi brezčasni duhovni vrednosti in aktualnosti, saj vsaka civilizirana družba na tak ali drugačen način potrebuje sredstvo za notranje očiščevanje.

Ena takih večno aktualnih dram je Sofoklesova mojstrovina Antigona. Antigona je le človek, ki pa bi nam moral vsem predstavljati ideal poštenosti in odločnosti. Je nesebična, rahlo trmasta in vedno, kar je najbolj pomembno, postavlja brezčasne moralne vrednote pred prilagodljive in minljive človeške zakone. Človek sicer v zakonu poskuša zajeti kar se da največ legitimnega, a ker popolni nismo, čisto vsega v zakon ne moremo vključiti. In tako nam v situaciji, v kakršni se je znašla Antigona, lahko samo nek notranji glas pove, kako naj se odločimo. Do neke mere upam, da si vsak človek dovoli poslušati ta glas, v primeru Antigone pa ta odločnost dobi nove razsežnosti. Pripravljena je namreč zavreči svoje življenje, le da bi dosegla moralno zmago. Protiutež Antigonini sili je kralj Kreon. Kralj predstavlja tiste ljudi, ki jih vodijo lastni interesi in brezsramno ravnajo zgolj v lasten prid. Na žalost pa so takšni ljudje pogosto ravno tisti, ki pišejo zakone! In zakon, ki so ga ustvarili tako misleči, pogosto povozi človekove vrednote in namesto da bi spodbujal k vsesplošnemu zavedanju in upoštevanju le-teh, legalizira človekov pohlep in samozadostnost.

Problem današnje družbe je po mojem mnenju ravno v pomankanju moralnih vrednot. Tako kot je izpostavljeno v Antigoni, vedno obstajajo ljudje, ki se borijo za višje dobro, vendar so prepogosto preglašeni in kruto utišani. Utišani s strani ljudi, ki imajo oblast in ki so ravno tisti, ki bi se morali in ki naj bi se borili za zmago legitimnega! Ljudje z oblastjo pa se prav ironično borijo za lastne interese in kapital. Takšna družba je obsojena na propad. Če samo odpremo učbenike za zgodovino, opazimo, da je znanilec konca visokih civilizacij ravno zaton moralnih vrednot. Družbo kot je naša lahko rešimo samo z dejanji, kakršno je bilo Antigonino.

Z zravnano držo in odprtimi usti moramo nastopiti in podpreti tiste, ki nastopajo za pravico. Le tako bodo zgodovinarji čez sto let lahko o nas govorili s takšnim spoštovanjem, s kakršnim mi danes govorimo o starih Grkih.

 

Preberite tudi:

Antigona je junakinja davno minulega časa (Judita Zidar)

Kot celota je ženska (Manca Dolinar)

 

1 komentar

Komentiranje je zaprto.