Protestniki smo zmagali

Marin Medak
Marin Medak (foto: Ivan Župič)
Marin Medak
Marin Medak (foto: Ivan Župič)

Protestniki smo zmagali. Pokazali smo, da nas združuje ideja v to, da si zaslužimo boljše delavce od trenutnih pozicijskih in opozicijskih veljakov. Gotofi so bili tako Janša, Jankovič, Türk, Pahor, Erjavec, Turk in mnogi drugi, ne glede na njihovo navidezno politično barvo.

Včeraj sem prvič v življenju protestiral. Čutil sem dolžnost do samega sebe, družbe in države, da svojo nejevoljo pokažem s prisotnostjo. Jasno je bilo samo eno, demonstracije so naše, ljudske, ne sindikalne ali strankarske. Maska je padla in vedno več se nas zaveda, da so veljaki strank le v različne preobleke oblečeni igralci, ki skupaj uprizarjajo največjo tragedijo v samostojni Sloveniji. Ob 18.30 sem iz ploščadi pred Maximarketom odšel v prehod in pred seboj zagledal skupino, v črno oblečenih, s šali in maskami prekritih, mladih moških. V srcu me je stisnilo. Pogled nanje je bil zastrašujoč in obstal sem kot vkopan. Nato naredil korak naprej in zaslišal, kako je nek zelo mlad fant, z medicinsko masko prekritim obrazom, rekel fotografu, ki je tekel pred njimi, naj ne slika. Takrat sem se obrnil in stekel nazaj proti Maximarketu ter nadaljeval pot domov po drugi ulici. Protestniki smo zmagali zato, ker nimamo nič skupnega s strahopetnimi, zamaskiranimi slabiči. Oni niso demonstrirali z nami. Prišli so provocirat, škodovat in delat nemir. Demonstracije nimajo nič skupnega z nasiljem. Stali smo z rdečimi nageljni na prsih in vzklikali parole. Mirni smo, ker oblasti nočemo dati povoda, da bi nas dajali v nič.

Prva asociacija, ki jo dobim ob misli na včerajšnje izgrednike, so ščurki. Na plan pridejo ponoči, zamaskirani, v objemu teme kapuc in anonimnosti. Kakor imajo ščurki krila, a ne morejo leteti, imajo tudi neonacisti možgane, ki pa očitno niso v uporabi. Oboji so sicer sestavljeni iz posameznikov, a moč imajo samo kot skupine. Zelo težko si predstavljam, kaj so morali tej mladci doživeti v življenju, da so postali takšne sprevržene osebe, katerih glavni cilj je delati škodo.

tvit Matije Stepišnika
(vir: novinar Večera, Matija Stepišnik)

V Mariboru so ob nemirih policisti začeli udarjati tudi po mirnih, sedečih demonstrantih. Verjetno niso vedeli, kaj sploh pričakovati, tako da so preventivno tudi nedolžne pomerili s pendrekom. A so se iz tega nekaj naučili. V Ljubljani je bilo, po pričevanju twiterašev in medijev, delo policije na zelo visokem nivoju in selekcionirano le na huligane. A ni bilo idealno, še se lahko izboljša. Želim si, da na naslednjih protestih policija predčasno poskrbi, da bodo huliganske skupine pregledane, in da bodo nevarni predmeti odstranjeni. Ni treba biti genij, da vidiš, kateri ljudje imajo visok potencial problematičnosti, ker se ekstremno razlikujejo od mirnih protestnikov. Naslednjič  lahko takšne izgrede policija prepreči na enostaven način. Skupino zamaskiranih mladeničev naj preventivno pregleda in jim pobere pirotehnična sredstva.

Legalno in legitimno ne pomenita vedno istega. Še posebej zato ne, ker je legalno tisto, kar so napisali in sprejeli gospodje, proti katerim protestiramo. Osebno mi je veliko bolj pri srcu angleški, pragmatičen način uveljavljanja zakonodaje, kot pa striktno uboganje vsake vejice v zakonu, ki prav tako nima samo enega načina razlage, ampak ima vsak odvetnik svojo interpretacijo. V Veliki Britaniji pred policajem prečkaš cesto čez rdečo in če ne ogrožaš drugih, ne dobiš kazni. Čisto možno, da tak preventiven pregled hujskačev ni po zakonu. A imeli smo zelo konkreten problem, ki je bil rešljiv z zelo konkretnim dejanjem. Če je sistem oblikovan tako, da to prepoveduje, to ni izgovor, da tega problema ne bi morali rešiti. Ljudje nismo računalniki in naš svet ni črno-bel. Trdim, da ima policist na protestu dolžnost pregledati neonacistično skupino. To ne pomeni, da ima dolžnost pregledati katerokoli skupino kadarkoli. Res je, da takšni huligani nimajo na čelu nalepljene članske legitimacije, a so že laičnemu očesu zelo prepoznavni. Izkazali so se za nevarne v preteklosti in včeraj, zato ne želim, da bodo nevarni še naprej.

Protesti so uperjeni proti oblasti, ki jo trenutno vodi Janez Janša. Če bi bil na »prestolu« Pahor, bi bili naperjeni proti njemu, obraz ne igra vloge. Vzrok za naš upor je njihovo kolektivno zavajanje in škodovanje naši družbi. Žal premier še vedno ni spremenil svoje taktike »deli in vladaj« in je v svojem nagovoru dan pred protesti spet »mešal drek«. Mariborčanom je kazal, koliko milijonov evrov so prikrajšani, ker se ti stekajo v Ljubljano. Manjkali niso niti povojni poboji in grozno, temno obdobje represije v Jugoslaviji. Ni še dojel, da nam je za to malo mar, da živimo zdaj in zahtevamo spremembe ta trenutek. Njegove besede nas ne bodo razdvojile, ker jim ne verjamemo.

Marin Medak, absolvent Fakultete za elektrotehniko in prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorja zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

2 replies on “Protestniki smo zmagali”
  1. says: Liljana Sokolova

    Veš, Marin, kar precej težav si lahko nakoplje policaj, ko preveri nekoga zaradi videza. Takoj gre na sodišče, kjer se mora zagovarjati zaradi diskriminatornega odnosa do pregledanega. Poznam kar precej policajev in njihove zgodbe me vsakič znova pretresejo. Demokracija, ji pravijo. Ko lahko vsak dela kar hoče. Ko policaj večkratnega povratnika službeno opazuje in mora zaradi tega ponovno pred sodnika. Nekaj kasneje taisti povratnik drvi 200km/h skozi predor, čez italijansko mejo, poškodovanih je več avtov, tudi policistov, ki ga želijo ustaviti…
    O včerajšnjem dogodku sem tudi sama tako razmišljala, da bi jih morali ustavit že prej. Vendar se njihovega zbiranja ne da vnaprej planirati – lahko da pridejo skupaj, lahko pa se naenkrat zberejo iz množice, preko telefonov na eni točki… Posebna enota policije pa deluje enotno v velikih skupinah. Če jih razbiješ na več manjših delov in jih osamiš, so avtomatično šibkejši, lahko že ogroženi.

    Škoda, da se protesti izvajajo v času, ko nikjer ni več “ljudi”, zaradi katerih je v državo vstopila nesigurnost, žalost in strah pred prihodnostjo. Da bi povedali ljudstvu, ki jih je izvolilo (čeprav jih tokrat dejansko ni – kar je še največji absurd!), nekaj v svojo bran. Ko slišiš komentarje protestnikov, ko se pogovarjaš z ljudmi nasploh, ko vidiš, da vsi delimo enako mnenje, dojameš, da državo vodijo kloni že preminulih sejalcev smrti, potem absolutno občutiš, da je skrajni čas, da ta vlada pade!

    Se vidimo 6.12.!

  2. Zelo dobro napisano, Marin. Tudi sam sem zato, da se preventivno ukrepa pri takih skupinah, še posebej na naslednjih protestih, ker zagotovo ne bodo policistom nosili nageljnov. Zanimivo je, da se pogostokrat ob nogometnem derbiju Maribor-Ljubljana določene sloveče razgrednike že pridrži na ŽP Ljubljana, tukaj pa dajemo pravico neonacističnim huliganom do razgrajanja in ogrožanja mirnih protestnikov. Zame je to skregano z logiko.

Komentiranje je zaprto.