[RAZPRAVA] Poročilo o stanju pravne države 2023: mediji, novinarstvo in demokracija

Vabimo na razpravo, ki jo organizira Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, z naslovom: Poročilo o stanju pravne države 2023: mediji, novinarstvo in demokracija. Dobimo se v četrtek, 6. julija 2023, med 11.00-12.30, v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani.

GOSTJE BODO:

  • Audrius Perkauskas, generalni direktorat Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo
  • prof. dr. Matej Avbelj, profesor za evropsko pravo na Novi univerzi
  • dr. Barbara Rajgelj, soustanoviteljica Pravne mreže za varstvo demokracije
  • Lenart J. Kučić, svetovalec za medijsko politiko v kabinetu ministrice za kulturo
  • Ksenija Horvat, novinarka RTV

Izhodišče za razpravo bodo izsledki 4. Poročila o stanju pravne države za leto 2023 (objavljeno bo 5. julija 2023), v katerem bo Komisija podala svojo oceno stanja na štirih ključnih področjih pravne države: pravosodnega sistema, protikorupcijskega okvira, pluralnosti medijev ter drugih institucionalnih vprašanj, povezanih s sistemom zavor in ravnovesij. Poudarek v razpravi bo na poglavju vladavine prava na področju medijev.

Gostje se bodo pogovarjali o varovalkah pred posegi politike v delovanje in upravljanje javne radiotelevizije, o tem, kaj pomeni delovati v interesu javnosti, o transparentnosti medijskega lastništva, oglaševanju države v javnih medijih, položaju javnih RTV po Evropi, delovnih razmereah novinarjev in novinark, primerjali bodo napredek in izsledke letošnjega poročila z lanskimi ugotovitvami …

Pogovor bo vodil urednik Radia KAOS, Aljaž Pengov Bitenc, sovoditelj Metina lista podkastov Metin čaj, LD;GD in Evropska četrt.

PRENOSI V ŽIVO

RAZPRAVA BO V ČETRTEK, 6. JULIJA, MED 11.00-12.30h V PRITLIČJU IN NA SPLETU!

0 replies on “[RAZPRAVA] Poročilo o stanju pravne države 2023: mediji, novinarstvo in demokracija”