[RAZPRAVA] Svobodni mediji: branik pred dezinformacijami v času vojne

Vabimo na razpravo, ki jo organizira Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, z naslovom: Svobodni mediji: branik pred dezinformacijami v času vojne, ki bo v četrtek, 2. marca 2023, med 11.00-12.30 v Hiši Evropske unije na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.

GOSTJE BODO:

  • predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar,
  • podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Věra Jourová in
  • veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrii Taran.

Leto dni po začetku ruskega napada na Ukrajino bomo govorili o pomenu svobodnih medijev za boj proti dezinformacijam. Udeležence in udeleženke okrogle mize bo nagovorila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše. Pogovor pa bo vodila odg. urednica spletne mreže Metina lista Nataša Briški.

PRENOSI V ŽIVO

Vojno v Ukrajini ob klasični vojni propagandi spremlja že dlje časa trajajoči spopad za informacijsko prevlado v javnem mnenju, predvsem v Evropi. Rusija namreč z obsežnimi dezinformacijskimi kampanjami in s financiranjem političnih strank na skrajnih polih vztrajno poskuša ustvarjati delitve v EU in tudi ZDA, da bi oslabila svoje strateške nasprotnike in okrepila svoj geopolitični položaj.

Evropska komisija je septembra lani predlagala evropski akt o svobodi medijev, ki poleg zagotavljanja uredniške neodvisnosti, ustreznega financiranja javnih medijev in preglednega državnega oglaševanja velik poudarek daje tudi spremljanju delovanja velikih spletnih platform, ki so pogosto zlorabljene za širjenje dezinformacij.

Lani novembra je začel v Evropski uniji veljati akt o digitalnih storitvah, ki spletnim platformam nalaga obveznosti za zmanjšanje škode in preprečevanje tveganj na spletu, uvaja bolj učinkovito zaščito pravic uporabnic in uporabnikov ter vzpostavlja prvi celovit okvir preglednosti in odgovornosti za digitalne platforme.

RAZPRAVA BO V ČETRTEK, 2. MARCA, MED 11.00-12.30h!

0 replies on “[RAZPRAVA] Svobodni mediji: branik pred dezinformacijami v času vojne”