RTM, LOL in WTF

(foto: Settergren via Pixabay)

Pišem ženi mesič. Dva dni me že ni bilo doma in na sekretu ter v pavzah, ko si v glavo pod pritiskom špricam kofein v vseh pojavnih oblikah in agregatnih stanjih, poskušam opravičiti odsotnost s kakim mesičem tu in tam. Spet ga kucam takole, dve sekundi preden na mizo pride hrana. In se zalotim, da mesič zaključim z RTM. J**emti kratice in sodobno komunikacijo. Zbrišem in napišem “Rad te mam”. V stilu povprečne slovenske najstnice dodam še zvezdico. Eto, zdej pa je.

Sodobne komunikacije so en klinc. E-mail je itak najslabši od vseh, ker zamenjuje navadno pošto in se ga zmeraj lotimo z neelektronskim pisemskih navdihom. In v tem duhu napišemo pet poglavij romana, preden v zadnji vrstici povemo, kaj bi pravzaprav radi. In po vsem tem pesnjenju smo tako klinčevo izčrpani, da se podpišemo zgolj z LP in prvo črko imena. Da ne zabijaš časa, prostora in širiš ozonske luknje. Poleg tega je e-mail klinc tudi za prejemnika, ki se cel dan bori, da se prebije skozi neskončen in nepomemben kup obvestil spletnih strani in obveznosti, ki mu jih nalagajo v petih vrsticah petih e-mailov. Ostalih 250 vrstic bi itak lahko prezrl. Obljubljena dežela, ki se ji reče #InboxZero, je podobno dosegljiva kot El Dorado – vsake toliko komu rata, da se ostali še bolj matramo.

Mesiči so tema, ker so nam privzgojili tisti limit 160-ih znakov nekje v internetno zibko in čeprav imamo danes vsi neomejene pakete za njih pisanje, večino stavkov z naše glave prenašamo v elektronsko obliko v stilu RTM, LOL, BRB in podobnih tročrkovnih jajčnikov. Ker najbolj pomembo je, da komuniciraš, kako in zakaj pa itak ni važno.

Sodobna komunikacija nas je v dobršnji meri naredila potrošnike, ki se na kvaliteto ne ozirajo. Neznosno me nervira, ko na svojega pet let starega in hardversko skoraj popolnega iPhone-a 4, ne morem naložiti najnovejšega komunikacijskega kanala, ker pač nimam iOS 8 in ker Applu očitno že zadnjih pet let nisem plačal bolj resnega davka. Aplikacija mi rešuje problem komunikacije s frendi, sodelavci, partnerji in družino ter prinese pet novih problemov – kdo bolj kot WhatsApp uporablja Viber, pa ali imamo vsi dostop do Wire-a ali bi se vseeno raje uhaklali na Skype-u. Pravzaprav rabim imenik vseh imenikov vseh telefonskih, e-mailov in preferenčnih komunikacijskih kanalov.

Medtem mi je osebi, ki jo imam najraje na svetu, težko RTM razviti v “Rad te mam”, ker me zmeraj nekaj “časovno baše”.

Tema. GRD (Grem raj’ dam)

 

Gal Jakič (foto: osebni arhiv)
Gal Jakič (foto: osebni arhiv)

Avtor:  Gal Jakič, po poklicu športnik, upokojeni alpski smučar, parakajakaš, ekstremni športnik in paraolimpijec ter nekdanji pisec kolumne “Štiri kolesa, en korak” v reviji Jana. Je absolvent Fakultete za šport. Najraje se zanaša nase, zato se zadnjih 6 mesecev skupaj z prijateljem iz ceha izjemnih ekstremnih športnikov, Marinom Medakom, posveča zagonu novega slovenskega startupa z inovativnim fotografskim produktom. Je t.i “prijatelj” Red Bullove fundacije Wings For Life ter mladi ambasador za boj proti dopingu pri Slovenski antidopinški organizaciji (SLOADO). V dobrodelnih dejavnostih sodeluje z Zavodom 13 ter Društvom onkoloških bolnikov Slovenije. Opravlja tudi družinske funkcije z nazivi sin, brat, mož. Ne verjame v stereotipe in delovni čas. Občasno avtor drugačnega potovalnega bloga na NinaInGal.si.

 

Gal Jakič na Metini listi:

Slovenistan in bitkojni

Vstajenje knjižnega molja: Gal Jakič

Gal Jakič, športnik invalid

 

0 replies on “RTM, LOL in WTF”