Še štiri leta za Obamo

Barack in Michelle Obama
Barack in Michelle Obama (vir: Barack Obama Facebook)
Tvit kampanje Baracka Obame, ko je bilo jasno, da je zmagal.

Matematika je bila ves čas kampanje na strani Baracka Obame. 44 let potem, ko je volitve izgubil Romneyev oče, sklonjene glave bitko zapušča tudi sin. Boljši od njega je bil 44. predsednik ZDA. Obama v Beli hiši ostaja s prepričljivo elektorsko zmago (332 vs 206) in tesno večino v skupnem številu prejetih glasov. Obamova ponovna izvolitev kaže na to, da zgodovinski rezultati izpred štirih let niso bili le napaka v osončju. Gora, ki bi jo moral Romney preplezati, se je izkazala za previsoko, rezultat pa kljub vsemu povsem spodoben, celo presenetljivo dober.

Statistik Nate Silver (bloger na strani NYT) očitno ima “silver bullet”, čudežno rešitev za branje javnomnenjskih raziskav. S svojim neemocionalnim, matematičnim seciranjem anket in, kot kaže, že vedeževalsko točnimi napovedmi, je dokazal, da je njegov model projiciranja zmagovalca volitev – pravi zmagovalec volitev 2012. V ozadju tekme Romney vs Obama se je namreč bila srdita bitka za prevlado na področju političnega komentiranja. Bitka med matematično-analitičnim pristopom, ki ga uteleša prav Silver, in malonaoko pristopom, ki ga pooseblja vrsta “zvezdnikov” v vrstah komentariata. Zmagale so številke pred čustvi in željami.

Nomen est omen, pravijo stari Latini, in če za koga velja, da “ime pove človeka”, to velja za Baracka Obamo. Barack v hebrejšini namreč pomeni blagoslovljen. Kako zelo je blagoslovljen, je bilo jasno vsem, ki smo podrobneje spremljali zgodovinske volitve leta 2008, ko je Amerika v Belo Hišo postavila prvega temnopoltega predsednika. In blagoslov ga spremlja tudi v letu 2012, saj je kljub nenaklonjenim gospodarskim razmeram v svetu in doma, na mizi Ovalne pisarne uspel obraniti tablico z imenom Barack. Gospodarska rast, s kakršno se bo moral naslednja štiri leta spoprijemati Obama, sicer ostaja počasna, a krivulje gredo navzgor.

Volitve 2012 so bile hkrati tudi ameriške volitve, na katerih je večina podprla manjšine – vprašanje porok med istospolnimi pari je dobilo zeleno luč v štirih od štirih zveznih držav, kjer so se odločali o tem (Maine, Maryland, Minnesota, Washington), volitve, na katerih so podprli legalizacijo produkcije, prodaje in uporabe marihuane za osebne potrebe (Kolorado, Washington) in v medicinske namene (Massachussetts) ter izvolili rekordno število žensk v senat (20). Volivci v New Hampshire-u so celo na vsa pomembnejša mesta v zvezni državi postavili ženske (guvernerka, obe senatorki in kongresnici). Nov obraz Združenih držav bo bolj progresiven. Rezultati na različnih ravneh predstavljajo poraz za verske fanatike, čajankarje, nazadnjake in kar je še tistih, ki bi šli naprej tako, da bi pravzaprav šofirali v rikverc. Pred republikansko stranko je obdobje temeljitega razmisleka in resetiranja. Pokazati bo treba kaj več od nekonstruktivnega vzklikanja “proti” vsakič, ko pride kakršenkoli predlog z demokratske strani. Če je kaj na tem – “ko Amerika kihne, se prehladi ves svet” – in je Busheva zmaga l. 2000 pomenila val vzpona desničarskih vlad v Evropi, potem bi zadnje podatke iz ZDA lahko interpretirali kot dobro novico za evropske levičarje.

Rezultat bitke za Belo hišo – Obama 323, Romney 206 elektorskih glasov

Obama je obdržal ogromno večino med mladimi, 18-29 let (+24%), prepričljivo večino med ženskami (+12%), Afroameričani (93%), Azijati (74%) in Latinoameričani (69%), izgubil pa večino med moškimi, ki so sodeč po vzporednih anketah glasovali v razmerju 52% vs 45% ZA Romneya. Izgubil je tudi glas protestantskih volivcev, obdržal pa večino med katoliki (50%) in židi (70%). Podobno kot McCain je tudi Romney prepričal večino med starejšimi volivci/kami. V primerjavi z volitvami pred štirimi leti, je Obama izgubil le konzervativno Indiano in Severno Karolino. Zmagal je v vseh (!) devetih zveznih državah, ki so veljale za t.i. neopredeljene – Nevada, Kolorado, Iowa, Wisconsin, Ohio, Virginia, Florida, Pennsylvania, New Hampshire.

Ameriške predsedniške volitve 2012. Z modro so označene zvezne države, kjer je zmagal Obama, v “rdečih” pa Romney. (vir: Politico)

Rezultati senatnih bojev – demokrati 53 sedežev, republikanci 45 sedežev, 2 neodvisna

Demokrati bodo imeli vajeti igre še naprej v svojih rokah, celo okrepili so svoje vrste. V zgornjem domu bo sedelo rekordno število žensk – med njimi ponovno tudi “naša” Amy Klobuchar – in prvič v zgodovini bo med senatorji/kami tudi odkrito homoseksualna oseba, Tammy Baldwin, demokratka iz Wisconsina.

Razplet volitev v senat 2012. Z rdečo so obarvane zvezne države, kjer je zmagal republikanec, z modro, kjer je zmagal demokrat, z rumeno, kjer je slavil neodvisen kandidat, medtem ko siva pa označuje zvezne države, kjer tokrat volitev ni bilo. (vir: Politico)

Rezultati (nepopolni) bojev za sedeže v Predstavniškem domu: republikanci 234, demokrati 195 sedežev (6 nedoločenih)

Republikanci so ohranili nadzor v spodnjem domu ameriškega kongresa. Kot zanimivost morda, v hram ameriške demokracije se vračajo Kennedy-ji. Demokrata Barneya Franka je na volitvah v Massachussettsu zamenjal Joseph Kennedy III, vnuk Roberta F. Kennedyja.

Rezultati volitev 2012 za mesta v Predstavniškem domu. Z rdečo so okrožja, kjer so zmagovali republikanci, z modro, kjer so zmagovali demokrati, s sivo pa okrožja, kjer zmagovalca/ko še niso razglasili. (vir: Politico)

Čeprav so volitve končane, je za vse, ki smo jih zavzeto spremljali, tu dobra novica – začenja se kampanja za 2016. Bo Hillary Clinton kandidirala? Jeb Bush? Sarah Palin?  :).

Nataša Briški

 

O ameriški predsedniški kampanji preberite še: Matematika je na strani ObameSamo konji in bajonetiMaratonci tečejo (pred)zadnji krogZakaj bo Obama zmagal na volitvahAmeriški predsedniški kandidati v vrtincu latino ritmovBarack Hussein Obama vs Willard Mitt Romney 2012!.

 

0 replies on “Še štiri leta za Obamo”