Sedem sem jih izbral: Rok Tamše

Rok Tamše (foto: osebni arhiv)
Rok Tamše (foto: osebni arhiv)
Rok Tamše (foto: osebni arhiv)

Avtor: Rok Tamše. Na Twitterju ga najdete pod @RokTame

Roberto Saviano: Pojdi z mano stran

Saviana bolj poznamo po knjigi Gomora, ki govori o delovanju italijanske mafije, po kateri je bil posnet zelo odmeven film. Knjiga Pojdi z mano stran je pisna verzija televizijskih oddaj, ki jih je Saviano imel na RAI 3. Tam je brez dlake na jeziku govoril o resnični, pokvarjeni, koruptivni, spletkarski, umazani, strupeni, nevarni Italiji. Izjemno pogumen mož. Najmanj enega tako brezkompromisno razmišljujočega pisca, ki ga ni strah raziskovati, povedati, kritizirati, potrebuje vsaka država. Posebej lepo je, da ni izgubil optimizma in smisla za prijetno, lepo, zdravo.

Michal Viewegh: Letoviščarji

Priporočam za branje pred odhodom na morski dopust. Lahkotno, a ne plehko zabeleženo zabavno potovanje čeških turistov na morje z avtobusom. Najbolj sem se nasmejal dogodkom na avtobusu. Sin avtobusnega šoferja pač. Ker vem, kako je s tem, trdim, da je Viewegh vse zadel. No, pa tudi kaj drugega od Viewegha pride v poštev.

Miljenko Jergović: Zgodovinska čitanka 1 in 2 

Nostalgija, nostalgija, nostalgija. Tako lepo zapakirano, da je resnično za vse večne čase. Ko bom star, bom to še enkrat vzel v roke. Morda večkrat. No, pa tudi karkoli drugega od Jergovića toplo priporočam.

Oriana Fallaci: Moč razuma

Kako neposredno, s podatki oboroženo in konkretnimi dogodki ponazorjeno je ta ženska obračunala s širjenjem islama po Evropi … Vse to po 11. septembru. Nekdo bo zgrožen in prestrašen, drugi bo dejal, da so to prazne marnje bolnice, ki je na srečo ni več. Opozorilo? Kaj pa vem. Ti pa da misliti. Zelo.

Franček Knez: Ožarjeni kamen

Romantika in prvinskost slovenskega alpinizma. Moj stric Sašo, tudi sam alpinist in plezalec, mi je dejal, da je Franček najboljši slovenski alpinist vseh časov. Le da mu samopromocija in marketing nista šla od rok. Če bi bilo tako, ne bi zmogel ne znal napisati tega. To je knjiga, ki ti pomaga ostati skromen.

Charles Bukowski: Zapiski starega pokvarjenca

So obdobja, ko živim zelo disciplinirano, športno, zdravo, umirjeno, morda na trenutke vleče na dolgočasno. Takrat vzamem v roke Bukowskega.

Andrei Makine: Rekviem za vzhod

Ta knjiga me je tako razžalostila, da sem bil na koncu že srečen. V kaj smo se mi ujeli, uboge pare? Prebral sem jo pred kratkim, zdaj bom posegel še po njegovih drugih delih.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis Oštir, Jana S. Javornik.

Značke
,
0 replies on “Sedem sem jih izbral: Rok Tamše”