Slovenski kmetijski pridelki in živila, zaščiteni pri Evropski komisiji

Zaščiteno označbo porekla imajo: nanoški sir, tolminc, bovški sir, mohant, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, kočevski gozdni med, kraški med, piranska sol in istrski pršut.

Med izdelki, ki imajo nalepko zaščitena geografska označba, so: kraški pršut, zgornjesavski želodec, štajersko prekmursko bučno olje, kraški zašink, kraška panceta, ptujski lük, kranjska klobasa, slovenski med, prekmurska šunka, štajerski hmelj, šebreljski želodec in prleška tünka.

V kategoriji zajamčena tradicionalna posebnost pa so trenutno tri imenitne zadeve: prekmurska gibanica, idrijski žlikrofi in belokranjska pogača.

ZAŠČITENA OZNAČBA POREKLA (ZOP)

1. Nanoški sir

2. Tolminc

3. Bovški sir

4. Mohant

5. Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

6. Kočevski gozdni med

7. Kraški med

8. Piranska sol

9. Istrski pršut

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije.

ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA (ZGO)

1. Kraški pršut

2. Šebreljski želodec

Vir: turisticnekmetije.si

3. Zgornjesavinjski želodec

4. Štajersko prekmursko bučno olje

5. Prleška tünka

6. Kraški zašink

7. Kraška panceta

8. Ptujski lük

9. Kranjska klobasa

10. Slovenski med

11. Prekmurska šunka

12. Štajerski hmelj

ZAJAMČENA TRADICIONALNA POSEBNOST (ZTP)

1. Prekmurska gibanica

2. Idrijski žlikrofi

3. Belokranjska pogača

  • Zaščitena označba porekla (ZOP)

Kmetijski pridelki in živila z označbo porekla so tesno povezani z območjem, katerega ime nosijo. Da se lahko kmetijski pridelki in živila označijo z označbo porekla: morata pridelava in predelava potekati na definiranem geografskem območju, katerega ime nosi proizvod; na lastnosti takega kmetijskega pridelka ali živila bistveno vpliva geografsko okolje, ki vključuje naravne in človeške dejavnike, kot so podnebje, kakovost tal, lokalno znanje in izkušnje.

  • Zaščitena geografska označba (ZGO)

Tudi geografska označba označuje kmetijske pridelke in živila iz geografskega območja, katerega ime nosi, vendar je povezava manj tesna kot pri označbi porekla. Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo: mora biti pridelan ali predelan na definiranem geografskem območju, katerega ime nosi. Surovine npr. lahko izvirajo iz drugega območja, med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava. Kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja. Za geografsko označbo lahko povezavo predstavlja tudi sloves proizvoda.

  • Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Če nosi kmetijski pridelek in živilo označbo zajamčene tradicionalne posebnosti pomeni, da je proizvod: proizveden iz tradicionalnih surovin ali je zanj značilna tradicionalna sestava, ali je zanj značilen tradicionalen način) pridelave oziroma predelave oziroma receptur. Z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti se predvsem zaščiti receptura ali način proizvodnje. Kmetijske proizvode zajamčene tradicionalne posebnosti lahko proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike. Proizvodnja ni geografsko omejena. (vir)

 

Vir vseh fotografij, če ni drugače navedeno: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.  

0 replies on “Slovenski kmetijski pridelki in živila, zaščiteni pri Evropski komisiji”