Sporočilo bodočemu predsedniku slovenske vlade

Vir: Facebook stran Gibanja Svoboda.

“Čestitke za vaš uspeh. Dobro opravljeno! Velika zmaga, a ta s seboj prinaša tudi odgovornost voditi razdeljen narod v svetu, ki ga prežemajo konflikti in neenakost, ki je ranjen zaradi sovraštva, zbegan zaradi sprememb in zaskrbljen zaradi ponovno obujenega duha jedrskega Armageddona.”

To je v uvodu knjige ‘Sporočilo izvoljenemu predsedniku’ napisala nekdanja ameriška zunanja ministrica, nedavno preminula Madeleine Albright. Svoje ideje o spopadanju z aktualnimi izzivi je objavila po osmih letih Busha mlajšega, ko je bila kredibilnost ZDA v svetu na psu. Na zemljevidu sveta je tudi Slovenija danes v prostem padu.

Ne domišljam si, da vem, kako to ustaviti, vem pa, čemu smo na volitvah rekli en velik NE. Po vsega dveh letih Janševe vlade so različne mednarodne organizacije v Sloveniji zaznale občuten zaton demokracije. Na indeksu medijske svobode smo uvrščeni najnižje doslej. Znotraj EU pa smo se v več pogledih paktali s trenutno skrajno problematičnima Madžarsko in Poljsko. Hvala, ne.

Čas je, da se iz obrobja EU vrnemo v njen center in v trikotnik Pariz-Berlin-Rim. Da v mednarodnih forumih spet postanemo zagovorniki manjšin, človekovih pravic, svobode govora in vladavine prava.

Čas je, da po evropski prihodnosti Balkana, ključni za našo varnost, nehamo svinjati z nevarnimi nonpaperji. Na vladni strani piše: “Zahodni Balkan je za Slovenijo strateškega pomena, saj je zaradi neposredne bližine njeno naravno gospodarsko in varnostno zaledje.” Ja. In veste kolikokrat sta bila z izjemo Hrvaške v teh državah v zadnjih dveh letih na obisku premier in zunanji minister? Pa sta kar nekaj potovala. Nula koma nula, dolce far niente.

Parlamentarne volitve 2022 so bile ene najbolj dramatičnih v naši zgodovini. Pred vami, dr. Golob, je častna naloga, da vrnete naši domovini to, kar je nekdaj bila, oaza miru, reda in dela. V imenu volivcev in volivk ter v božjem imenu vas pozivam na lov.

 

Opomba: Za Dan zmage z Marcelom.

0 replies on “Sporočilo bodočemu predsedniku slovenske vlade”