Sprava

Boštjan Plesničar in Igor Bravničar, Sprava za pusta hrusta, olje na vezani plošči, 360 cm x 240 cm. (foto: Miha Benedičič)

Avtorja: Boštjan Plesničar in Igor Bravničar.

Na sliko, ki je predelava monumentalne alegorije Eugèna Delacroixa Svoboda vodi ljudstvo, sva v čast 22-ti obletnici nastanka Slovenije naselila prav toliko tukajšnjih izpostavljenih političnih osebnosti. Delo, katerega zametki segajo tri leta nazaj, sva končala letos v pustnem času, zato so protagonisti našemljeni v kostume s simbolnimi podtoni, ki skrivajo siceršnje politične barve. Morda je bil to razlog, da se noben od časopisov oziroma revij, ki sva jim delo ponujala v objavo, ni odločil za javno rajanje. Slika se je tako doslej, navkljub bohotnim dimenzijam in brezsramni razgaljenosti, sramežljivo ponujala na ogled le redkim izbrancem v Bravničarjevem stanovanju. To je njeno prvo javno razkazovanje, dostopno širšemu krogu ljudi.

SPRAVA

Boštjan Plesničar in Igor Bravničar, Sprava za pusta hrusta, olje na vezani plošči, 360 cm x 240 cm. (foto: Miha Benedičič)
Boštjan Plesničar in Igor Bravničar, Sprava za pusta hrusta,
olje na vezani plošči, 360 cm x 240 cm. (foto: Miha Benedičič)

GOTOVI SMO (Plesničar, Bravničar 2009 – 2013, 360 x 240cm)

Naslikan protest. Nekateri demonstrirajo, drugi pišejo in debatirajo, slikar pa slika.

Ikone zavožene Slovenije.

Programsko delo za novi čas.

Vsi pajdaši, vsi naši.

Kam nas vodijo?

Zakaj jim sledimo že dvajset let?

Če so tajkuni revolucionarji, ki pri nas vodijo revolucijo, smo res gotovi?

Kdo je Svoboda, ki, nas, ljudstvo, vodi? To si bo lahko ogledal kupec. Avtorja nimava nič proti, če jo kupi kdo od upodobljenih in jo skrije v bunker.

Čez sto let bo slika visela v WC-ju slovenskega parlamenta. Čez dvesto let pa se bodo učenci ob njej potili ob naštevanju tajkunov.

Kdor razume, ve, da sta ključni moment slike kurenta, ki plešeta Gangnam style.

 

Značke
0 replies on “Sprava”