MD 002: Ste ta mesec že plačali preživnino?

Prvi, brezplačen, najbolj poslušan podcast spletne postaje metinalista.si. Na klepet vabimo duhovite, pametne, zanimive, načitane, razmišljujoče osebe. Vabljeni na Metin čaj prinaša zgodbe malih in velikih ljudi, zgodbe mesta in podeželja. Čaj serviramo vsako nedeljo in po potrebi tudi vmes. Hashtag: #MetinČaj

Na podcast se lahko naročite preko iTunes in RSS.

002: Ste ta mesec že plačali preživnino?

Katarina Bervar Sternad je pravnica, direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC. Klepetamo o plačevanju preživnin in stanju na tem področju v Sloveniji. 92% zavezancev je moških, povprečna preživnina znaša 130 evrov. Nekaj manj kot 60.000 otrok je upravičenih do preživnine. Jamstveni in Preživninski sklad beleži nekaj več kot 8% neplačnikov.

KATARINA BERVAR STERNAD, PIC

“Več kot 70% otrok prejema preživnino, določeno med 80 in 200 evri. 13% otrok prejema preživnino, višjo od 200 evrov.”

Katarina Bervar Sternad (foto: osebni arhiv)
Katarina Bervar Sternad (foto: osebni arhiv)

“Vse matere se ne obrnejo na Preživninski sklad, nekatere zato, ker ne poznajo te institucije, zaradi tega, ker so obupale ali si pa ne upajo sploh v izterjavo, ker se s tem odnos z očetom samo še poslabša.”

“Za določanje preživnine so izhodišče potrebe otroka. Te potrebe se usklajuje z zmožnostjo preživninskega zavezanca. Tu se najde kompromis.”

“Apel na matere: To, da ima otrok pravico do stika z očetom, se ne more navezovati na plačevanje preživnine.”

“Moje mnenje je, da pravniki pridemo relativno neuporabni iz fakultete ravno zaradi tega, ker nimamo praktičnih izkušenj in ker se ne zavedamo, kako v resnici uporabno je pravo na vsakdanji ravni. In študenti, ki so prisotni pri naših svetovanjih, so vsi navdušeni. […] Predvsem so pa vsi zelo dobro postavljeni na realna tla, ko sedijo nasproti človeku, ki jim razlaga, da se čez mesec preživlja z 250 evri.” 

Preberite tudi:

Ne čakajte Godota, ker ga ne bo

Želimo si, da bi se projektu Pravo za VSE pridružil še kakšen podoben projekt. Mladi moramo stopiti ven iz začrtanih okvirjev in storiti nekaj za družbo, v kateri živimo. Le tako bomo lahko naš svet spremenili na boljše.

(vir: PIC)
(vir: PIC)
(vir: PIC)
(vir: PIC)

Podcast je del projekta “Vabljeni na Metin čaj, tajni festival modre besede”. Nastanek je sofinanciralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). MDDSZ ni odgovoren za objavljene informacije in njihovo nadaljnjo uporabo.

 

0 replies on “MD 002: Ste ta mesec že plačali preživnino?”