Štorovke nekoliko drugače

Črnomekinsta mraznica (Armillaria ostoyae). Foto: Slavko Šerod
Črnomekinsta mraznica, Armillaria ostoyae (foto: Slavko Šerod)
Slavko Šerod (foto: osebni arhiv)

Jesen je čas, ko na naših mizah zadiši po gobjih jedeh. Gobe so okusni gozdni sadeži, zelo aromatične in dober nadomestek mesa. Imajo malo kalorij, okoli  50 kcal na 100 gramov. V jesenskem času nas razen jurčkov, lisičk, dežnikov in podobnih bolj znanih vrst gob, razveselijo tudi štorovke oz. mraznice, kot se pravilno imenujejo. Več vrst jih je, najpogosteje pa jih vlagamo v kis. Toda okusne so tudi v drugih jedeh. Ena od njih je črnomekinatsa mraznica. Mraznice so pogojno užitne gobe, kar pomeni, da so v surovem stanju strupene, prekuhane pa so užitne. Bojazen je odveč, saj je pogojno užiten tudi krompir, ki je pogosto na naših jedilnikih.

Poskusite torej štorovke nekoliko drugače, v kisli juhi.

SESTAVINE:

žlica olivnega olja

1 majhna čebula

Črnomekinsta mraznica (Armillaria ostoyae). Foto: Slavko Šerod
Črnomekinsta mraznica, Armillaria ostoyae (foto: Slavko Šerod)

približno 25 dkg mraznic (štorovk),

3 krompirji

1 nariban krompir (za zgostitev)

2 korenčka

3 stroki česna

1 večji paradižnik

šopek peteršilja

sok pol limone

ščepec bazilike, ščepec provansalskih zelišč, ščepec timijana, sol po okusu, ščepec zelene

PRIPRAVA:

Na olivnem olju prepražimo zrezano čebulo in sesekljan česen, dodamo zrezane štorovke, solimo in dodamo sok limone in zelišča. Malo podušimo, dodamo na koščke narezan krompir, korenček, paradižnik, nariban krompir in potresemo s sesekljanim peteršiljem, zalijemo z vodo, še dosolimo in kuhamo približno 20 minut. Po želji lahko dodamo tudi jedilno žlico kisle smetane.

Dober tek!

Slavko Šerod, predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor

 

P.S. Zapis je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili: Zacukana juhica (Karmen Mlinar), Sezona marel na kvadrat (Milena Vogrinc), Pečene karamelizirane hruške (Maja Žorga Dulmin), Jesensko pito iz lisičk (Špela Jereb Planinšek); oktobra: Ekotako, spletni urbani vrt (Hana Repše, Domen Rupnik). Hvala vsem!

One reply on “Štorovke nekoliko drugače”
  1. says: Babka1951

    hvala lepa gospod Slavko, ravno te gobice sem preverjala, pa nisem bila čisto 100%,če so prave, tu okrog vikenda jih imam pa ogromno, lep dan vam želim

Komentiranje je zaprto.