Stvarem pridemo do dna: Jure Brankovič

Jure Brankovič (foto: osebni arhiv)
Jure Brankovič (foto: osebni arhiv)
Jure Brankovič (foto: osebni arhiv)

Avtor: Jure Brankovič, novinar informativne oddaje POP TV, 24ur. Na Twitterju ga najdete pod @Jure24ur.

DAVID HARVEY, Kratka zgodovina neoliberalizma – se mi zdi pomembno, da imam malo teoretične osnove za debate ob šanku, ki se bodo to poletje vrtele okoli krize. Harvey je sicer geograf, ki je nekoliko skrenil v družboslovje in je po Wikipediji ocenjen kot 18-ti najbolj citiran avtor.

DRAGA POTOČNJAK, Skrito povelje – Draga je sicer gledališka igralka in dramaturginja, ki jo je zadnjih 22 let najedalo vprašanje, zakaj je nad Rožno dolino umrl njen svak Toni Mrlak – slovenski pilot gazele, ki bi moral preleteti na slovensko stran, a so ga predtem raketirali Slovenci. Knjiga sestavlja spomine, dokumente in občutke, predvsem je pa ena prvih, ki se loti mita osamosvojiteljev in podvomi v malikovanje, ki si ga namenjajo.

IGOR OMERZA, JBTZ – Igor je tip, ki ga večina pozna kot nekdanjega šefa Službe družbenega knjigovodstva in nato podžupana Ljubljane. Ker je jezen, če mu kdo naprti nekdanje članstvo v stranki, bom podatek o LDS preskočil. V malo manj mladostniških letih se je odpravil v arhive Službe državne varnosti in iz tega spisal že četrto knjigo – po mojem je po Kocbeku za širšo javnost tale najbolj zanimiva.

GUSTAV LE BON, The Crowd – Le Bon je pred stotimi leti mislil o množicah to, kar danes z njimi delajo PR službe, politiki in mnenjski voditelji. Zelo malo izvodov te knjige v slovenskih knjižnicah (po Cobissu le eden angleški) in jo gre naročiti pri stricih na internetih.

SREČKO KOSOVEL, #Pravica – V današnji temni čas korupcije, prodanosti, mrtvila, sleparije, bolezni, krivice, želodčarstva sije svetloba od človeka, ki stoji.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina Kožar.

 

Značke
,
0 replies on “Stvarem pridemo do dna: Jure Brankovič”