Svet potrebuje novo gospodarsko vizijo

Mag. Iztok Seljak (foto via Finance)
Mag. Iztok Seljak (foto via Finance)
Mag. Iztok Seljak (foto via Finance)

Avtor: mag. Iztok Seljak, predsednik poslovnega odbora Hidria d.d., l. 2012 ga je mednarodna žirija v Sarajevu izbrala za najboljšega menedžerja JV in Srednje Evrope.

Sedanja globalna kriza nikakor ni samo cikličen pojav. Gre za začetek konca enega dolgega obdobja človeške zgodovine, za prelom dosedanje okrog 500-letne paradigme razvoja naše civilizacije, ki temelji na podmeni kopičenja materialnega in finančnega bogastva. To je doseglo svoje meje in nadaljnega razvoja ne dovoljuje več. Meje mu postavljajo omejeni naravni resursi in nujnost prehoda iz dosedanje ogljično bazirane družbe.

Svet rabi novo gospodarsko vizijo. Smo v obdobju popolnega redefiniranja osnovnih konceptov, na katerih je počivala človeška družba zadnjih 500 let. Ne gre samo za manjše popravke, izboljšave ali prilagoditve, v osnovi gre za drug koncept. Njegove pojavne oblike se intenzivirajo, zgoščujejo, njihova frekvenca se hitro povečuje, počivajo na ekoloških megatrendih, ki morajo rešiti našo civilizacijo in tozadevnih velikih inovacijah, ki bodo namesto vojn za nafto, vodo in še kaj, pomenile tudi ponovno rast in razvoj v novih, za planet in človeštvo sprejemljivih okvirjih. Gre za novo dobo obnovljivih virov v energetiki, za decentralizirano proizvodnjo energije, tako kot je danes decentraliziran internet, za zelo pomembno vprašanje hranjenja oz. hranilnikov energije, prehod na električno mobilnost, pa nadaljnji skokovit razvoj interneta kot živčevja novega sistema, ki bo povezoval vse nove elemente v smiselno celoto.

Očitno smo v obdobju nove renesanse, ki pomeni nov razcvet. Imamo privilegij, da živimo v tem obdobju in tudi v Sloveniji moramo in bomo pokazali, da smo ga vredni. Na podlagi nove vizije, ki jo bomo skupaj definirali, moramo dati svoj ustrezen prispevek. V Sloveniji smo okrog 15 let znali skupaj sanjati pozitivne sanje in jih uresničevati. Zakaj smo to znali, zakaj ne več in kako jih bomo spet? Od osamosvojitve leta 1991 pa tja do leta 2005 so nam moč dajali veliki cilji: vstop v EU, vstop v euro območje, vstop v NATO …, in znali smo jih uresničiti. V trenutku, ko smo tako velike cilje dosegli, novih pa nismo definirali, smo dobesedno izgubili tla pod nogami in po letu 2006 smo začeli tavati in še kar tavamo, sami sebi smo postali odveč. Predvsem zato, ker že kakšnih pet let nimamo več pravih sanj, z njimi smo izgubili tudi vrednote, potrebne za njihovo uresničevanje.

Zdaj moramo skupaj ponovno, tako kot naši športniki, znati ciljati na vrh in ga doseči, znati moramo jokati ob srebrni medalji na svetovnem prvenstvu, ne zaradi sreče, temveč zaradi bolečine, ker nismo zlati, ko pa smo tega vendar sposobni. Naš cilj, naša vizija, mora biti preboj med najbolj razvite družbe in gospodarstva na svetu. Že danes po inovativnosti sodimo med 20 najboljših držav, torej med 10 % najbolj razvitih držav na segmentu inovacij, in takšna vizija je sicer zahtevna, a tudi uresničljiva. Takšna jasna vizija bo opredelila tudi željeno, potrebno in dopustno ravnanje posameznikov, skupin, strank, celotne družbe. Naše poslanstvo je, da z nam lastno srčnostjo, sproščenostjo, kreativnostjo in inovativnostjo bistveno doprinesemo k rasti kvalitete življenja ljudi na planetu. Zato moramo naša razmišljanja nadgraditi, na tej podlagi izbrati ključne sestavine naše vizije in jih v naslednjem krogu nadgraditi in dokončno oblikovati v nacionalni konsenz glede naše prihodnosti, istočasno pa jih komunicirati z vsemi Slovenci in biti odprti za njihove predloge in razmišljanja. Od tu naprej sledi oblikovanje strategije in taktike za uresničitev vizije, ki mora biti delo slovenske vlade in vlad, ne glede na njihovo politično barvo, in ključna osnova za presojanje o njihovi uspešnosti.

Mi moramo ponovno znati sanjati o boljši prihodnosti in moramo znati te sanje tudi uresničevati. To smo dolžni sebi in našim zanamcem.

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorja zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork. 

 

0 replies on “Svet potrebuje novo gospodarsko vizijo”