Tega boja namesto nas ne bo izbojeval nihče

Foto: Gene Gallin via Unsplash.

V 3. členu ustave piše, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. V praksi to ne drži. Oblast ima koalicija, ki nima zaupanja ljudstva, ne večine v parlamentu. Šteje 38 glasov, s prodajniki SNSa, tržniki iz DeSUSa in manjšinskima rojalistoma jih le občasno napraska nekaj več. Tudi opoziciji ne gre dosti bolje.

A četudi se zdi, da gredo stvari na več nivojih pospešeno v franže, razlogi za optimizem so. Aktualni vladi je namreč v razmeroma kratkem času uspelo prebuditi civilno družbo, za kar vsa čast.

Pred natanko desetimi leti sem bila del državljanske tribune Za prostore svobode. Nestrpna kampanja proti družinskemu zakoniku se je končala s porazno udeležbo na referendumu. Spodbujali smo razpravo o problematičnem drsenju v vse bolj avtoritarno, kompetitivno in razslojeno družbo, a težko rečem, da je bil odziv spektakularen. Stvari so 10 let kasneje očitno dozorele. Medtem ko oblast načrtno slabi stebre demokracije v državi, civilna družba kaže zobe. Čeprav se jih ves čas prikazuje kot parklje. Naj se jim, za Miklavža, globoko priklonim ob koncu leta, vi pa morda tudi tako, da jim namenite del dohodnine.

Kapo dol Pravni mreži za varstvo demokracije. Pripravili so predlog sprememb zastarelega Zakona o nalezljivih boleznih, da bi bili epidemiološki ukrepi sploh zakoniti in skladni z ustavo. Delajo, kar bi morali tisti, ki so za to plačani. Poklon organizacijam in iniciativam, združenim v Glasu ljudstva, ker skušajo zapolniti vsebinsko praznost, ki jo izkazujejo politične stranke. Sledilniku, ker nam omogoča boljši pregled nad razsežnostjo pandemije od tistih, ki so za to poklicani. In za razliko od njih tudi plačani. In globok poklon tudi prostovoljkam in prostovoljcem Inštituta 8. marec, ki nam skupaj s partnerji kažejo, kako izgleda demokracija v akciji.

Poskusom razgradnje družbe se namreč lahko upremo le z dejavnim zavzemanjem za temeljne demokratične vrednote in načela pravne države. Vsak pri sebi in vsi skupaj, v zasebnosti in v javnosti – tega boja namesto nas ne bo izbojeval nihče.

 

Opomba: Zapis je bil izvorno objavljen v oddaji Studio City, 6. decembra 2021, dostopen tudi na spletni strani MMC RTV SLO.

0 replies on “Tega boja namesto nas ne bo izbojeval nihče”