Teroristični napadi v Parizu – fotozgodba 1. del

Sinoči sem bila v eni od pariških kinodvoran, ko se je zgodilo. Gledala sem Jamesa Bonda, nevede, da se nekje na pariških ulicah odvija pravo streljanje. Čisto proti koncu filma, ura je bilo okoli enajst zvečer, sem opazila, da je nekaj ljudi začelo zapuščati dvorano. Nisem vedela, zakaj. Malo predtem, ko zavrtijo zaključno špico, pa so v dvorani, bilo nas je kakšnih 100, naenkrat prižgali luči. Ljudje so začeli žvižgati, češ, saj še ni konec, pustite posnetek do konca. Nekateri so se celo začeli glasno jeziti. Potem pa se na vrhu dvorane pojavi eden od uslužbencev in pove: “Pariz je bil ravnokar tarča terorističnih napadov. Več informacij nimamo. Prosimo, da zapustite dvorano.” Spogledali smo se, takoj vstali in se napotili proti izhodu. Občutek tesnobe. Prve informacije so bile o kakšnih 10 mrtvih, potem pa …

Veliko informacij kroži o dogajanju v Parizu danes in kako so se odzvali Parižani, zato sem se s fotoaparatom sama sprehodila po ulicah, v različnih pariških okrožjih, da vidim čimveč in preverim dogajanje na terenu. Kako izgledajo izredne razmere, ki so jih razglasili? Na ulicah sem opazila malo, ne pa veliko več policistov ali vojakov, kot jih sicer vidim v Parizu. Okrepljena je straža pred državnimi inštitucijami, na ulicah je mnogo mnogo manj ljudi, kavarne so napol prazne, dogodki, na katerih se ponavadi zbere večje število ljudi, pa odpovedani.

Spodnje otografije so bile posnete danes, v soboto 14. novembra 2015, med 9-13h.

SLIKA 1: Slavolok zmage, sem ter tja je videti policijske avtomobile in novinarske ekipe.

DSC_0032

SLIKA 2: Turistov sem pred Slavokolom zmage videla manj kot običajno.

DSC_0034

SLIKA 3: Vojaška patrulja na obhodu, fotografiranja niso dovolili, ne vem, zakaj ne, zato samo ta posnetek v hrbet.

vojaki

SLIKA 4: Policistka na Elizejskih poljanah.

DSC_0036

SLIKA 5: Policista na Trocaderu, ki sicer ponuja čudovit razgled na Eifflov stolp.

policaji

SLIKA 6: Običajno dogajanje na Trocaderu, le da je danes deloval precej “zapuščen”.

DSC_0020

SLIKA 7: Na več krajih po Parizu je videti več službenih avtov, kombijev in avtobusov mestne policije na kupu.

DSC_0018

SLIKA 8: Elizejske poljane.

DSC_0029

SLIKA 9: V Parizu je na Elizejskih poljanah vse že postavljeno tudi za božično-novoletna praznovanja. Hišice, na katerih je sicer možno kupiti kakšne spominke, hrano in pijačo, so danes zaprte.

DSC_0039

SLIKA 10: Zastave na pol droga pred francoskih parlamentom.

DSC_0042

 

V naslednjih urah nameravam objaviti še več fotografij s terena. Se nadaljuje …

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

0 replies on “Teroristični napadi v Parizu – fotozgodba 1. del”