Tip preprosto ZNA: Denis Oštir :)

Denis Oštir (foto: osebni arhiv)
Denis Oštir (foto: osebni arhiv)
Denis Oštir (foto: osebni arhiv)

Avtor: Denis Oštir – tehnofil, televizijec, tekač in foter. Ne nujno v tem vrstnem redu. Bere izključno s Kindla. Šele odkriva svet avdio knjig. Ljubi meso in bi rad živel v južni Louisiani, kjer bi se na mrtvo nažiral na žaru pečenih ostrig. Ko bo velik, bo najmanj enkrat potoval okoli sveta. To je njegov blog, na Twitterju ga najdete pod @kricac.

Richard North Patterson: The Exile

North Patterson je eden izmed najboljših avtorjev politične drame modernega časa. Pozna se mu, da je leta delal kot državni tožilec, zato zelo dobro pozna ameriški pravosodni sistem in šteka ameriško politiko. Loteva se najbolj zahtevmih tem ameriške politike, od pravice do nošenja orožja, preko smrtne kazni do imenovanja ustavnih (vrhovnih) sodnikov. Čeprav sem se vanj zaljubil med prebiranjem Balance of Power (prav tako odlična) je Exile knjiga, ki me pri njem najbolj potegne. Ker se lotiva palestinsko-izraelskega spora. S prepletanjem faktov in fikcije te nenehno meče z ene na drugo stran in v resnici zelo dobro osvetli ozadje te nikoli končane vojne.

Nate Silver: The Signal and the Noise 

Nata spremljam že z FiveThirtyEight bloga. Je človek, ki me je navdušil nad teorijo inteligentnih analiz big data. Knjiga je fantastičen reality check o razmerah v družboslovni statistiki danes. Ko sem jo bral in prebral, mi je bilo hudičevo žal, da nisem namesto novinarstva raje študiral statistike ali kakšnega drugega številkoslovja.

Anthony Bourdain: Kitchen Confidential

A je o Bourdainu treba sploh kaj povedat. Tip je genialc. Popotnik, kuhar, intelektualec, vse v eni osebi. Zdaj, ko sem Parts Unknown na CNN pregledal, bom knjigo zagotovo še enkrat vzel roke. Tip preprosto ZNA.

Heston Blumenthal: In Search of Total Perfection 

Za kuholjubce je ta knjiga must read. Na glavo postavlja večno prepričanje, da je kuha stvar občutka. Heston pravi, da ni. Da je vprašanje fizike in kemije. In njegovo slikovito opisovanje iskanja popolnih jedi človeka navdihne, da v pripravo hrane vloži malo več časa in truda. Odkar sem ga prebral, sem izbirčen pri rezih mesa in izvoru, ga sam uležavam, ga pečem pri nizkih temperaturah več kot 24 ur in si za kuho RES vzamem čas. Čili kon karneja sicer po ta dolgem postopku še nisem kuhal, me pa mika. Bom. Sooner or later.

Patricia Cornwell: Cruel and Unusual

Težko opisat. Ampak kompletna serija o Kay Scarpetta je genialna. Zelo resna kriminalka, ki pa ni za tiste s šibkim želodcem. Kay je namreč patologinja. In Patricia njeno delo opisuje zelo, zelo podrobno.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc Musar, Anže Tomić.

 

0 replies on “Tip preprosto ZNA: Denis Oštir :)”