To so samo besede, dragi moji, samo besede

Vir: YouTube.
Vir: YouTube.
Vir: YouTube.

Kaj: Druga predsedniška debata

Kdo: Hillary Clinton in Donald Trump

Kdaj: ob 3:00 zjutraj po lokalnem času, trajanje 90 min

Kje: Washington University, St. Louis, Missouri

Moderatorja: Anderson Cooper (CNN), Martha Raddatz (ABC).

Kandidata sta odgovarjala na vprašanja v zvezi s (1) posnetkom, ki potrjuje domneve, da je Trump spolni predator, (2) HRC elektronsko pošto, več izdaj :), varnostjo in povezavami z Wall Streetom, (3) Obamacare, (4) Sirijo, odnosom do muslimanov in muslimank v ZDA ter priseljencev iz vojnih žarišč, (5) plačevanjem davkov, energetiko, (6) imenovanjem sodnika oz. sodnice Vrhovnega sodišča (če mene vprašate, gre za eno najpomembnejših stvari, o katerih bo odločal naslednji predsednik oz. predsednica ZDA) …

Dobro leto že spremljamo ameriško predsedniško kampanjo, pa je vseeno kar težko verjeti, da je do cilja le še slab mesec dni. Volitve so v torek, 8. novembra 2016. Kandidata, ki edina lahko računata na položaj v Beli hiši, zadnje dni neusmiljeno klestita en po drugem. Ne vem, če bom sploh dihala ta mesec. Predstavljajte si, kot da ste na avtobusu iz filma Hitrost, skupaj s Sandro Bullock in Keanujem Reevesom, gas do daske in samo šibamo, klestimo ovire na poti in … Woohoo. Takšna je bila tudi druga predsedniška debata.

Če ne bi šlo zares, bi si človek še spekel en XL škrnicelj pokovke, se udobno zleknil in spremljal napeto dirko, samo kaj, ko po 90-ih minutah tega filma ni konec. Samo še huje je.

Najbolj vroči sta trenutno dve stvari: 3-minutni posnetek, v katerem se Trump hvali, kako spolno napada dekleta, in Wikileaksova objava elektronske pošte Johna Podeste, šefa Clintonovega kabineta. Prvi kaže, kakšna ogaba od človeka je Trump, drugi potrjuje domneve, da je HRC bližje z bankirji kot to želi prikazati.

Prvo vprašanje občinstva: “Ali se vama zdi, da mladini, ki spremlja kampanjo in debate, predstavljate vzor primernega in pozitivnega obnašanja?” Khm. Če ne želite podlegati spinom z vseh strani, ki jih bo v naslednjih dneh ogromno, s strani političnih strank, obeh kandidatov in njihovih podpornikov ter medijev, potem je nujno, da si debato ogledate v celoti in si ustvarite svoje mnenje. Jaz bi rekla, da absolutnega zmagovalca ni, bolj ali manj je bilo neodločeno, to pa je izplen, ki v tej fazi mnogo bolj ustreza HRC kot Trumpu.

https://www.youtube.com/watch?v=z_HwEuTKri0

Ta video – to je samo garderobno opletanje, nanj nisem ponosen, tega nisem nikoli naredil, ni človeka na svetu, ki bi bolj spoštoval ženske, poglejte Billa Clintona, on je šele posiljevalec, ampak jaz bom poskrbel za ISIS in Ameriko spet naredil varno. Tako nekako je Trump vrtel odgovore na vprašanje v zvezi s posnetkom, ki kaže, da gre očitno za spolnega predatorja ogabne vrste.

Naredil je vse, kar je mogel, da pozornost preusmerja drugam, po mojem mnenju pa HRC mnooogo premalo, da bi ga na točki, kjer bi ga res lahko “vezanim očima”, dotolkla bolj konkretno: “Z republikanci se v marsičem ne strinjam, ampak nikoli nisem dvomila v to, da so sposobni voditi državo. Trump je drugačen.”

Zaradi objave posnetka ga je zbor republikancev, ne vem, zakaj ni tega privlekla na plano, grozno razočaranih nad Trumpovim odnosom do žensk, začel pozivati k odstopu. Guten morgen. Ne vem, na katerem planetu so živeli doslej, ker je Trump točno takšen že od vsega začetka, zato tudi ne vem, zakaj bi moral zdaj odstopiti. Gas do cilja. Se ga še da spremeniti pred volitvami? Vsaj navzven? Ne vem. Mark Salter, desna roka senatorja Johna McCaina, je pred časom dejal: “Za človeka, ki se 24/7 ukvarja z glorifikacijo znamke Trump, je rešitev edino transplantacija možganov.”

Tista elektronska pošta – če se je pri videu opravičeval Trump, je bila tu na vrsti HRC. Pri mailih samo to, da ne bo pomote, gre za dve ločeni stvari, ena se navezuje na njeno doma postavljeno servisiranje elektronske pošte, ko je bila še zunanja ministrica – kar se ne sme početi, druga pa je zadnja Wikileaksova bomba, objava elektronske pošte in izmenjav z naslova njenega šefa kabineta Johna Podeste – ki zna biti zanjo še kar obremenjujoča. Pri prvi je razlagala, kar poslušamo že ves čas kampanje, da ni bilo nobene škode, da oblasti niso našle niti enega primera, da bi katerakoli vsebina, označena kot zaupno, prišla v napačne roke. Pri drugem pa, to bo še veselo. 🙂 Notri sta vsaj dva trenutka, ki jo spravljata v resno zadrego, prvi je zapis, da v javnosti kažeš en obraz, zasebno pa drugega, drugi pa odnos z bankirji, ki je bližji, kot ga oglašuje.

Tisti Sanders – gospoda od junija dalje ni več v igri, ampak je bil v tej debati še kako prisoten. Trump ga je omenil ene 10x, popolnoma mu je jasno, da je usoda HRC odvisna tudi od glasov milenijcev, tistih, ki so množično navijali za Sandersa, zdaj pa se ne ve dobro, ali bodo ostali doma ali bodo svoje glasove iz protesta dali Johnsonu in Stein ali … In tako ga je ves čas omenjal in zelo dobro izkoristil to priložnost, ne vemo pa še, kako učinkovito bo. Kaj bo naredil ta blok volivcev in volivk, bo namreč še kar odločilno, je za podkast Metin čaj (epizoda št. 97) potrdila tudi ameriška TV voditeljica Rachel Maddow.

Tisto (ne)plačevanje davkov – Trump zna to krasno razložiti, za njegovo neplačevanje je kriva HRC, kaj pa niso zakrpali teh lukenj, že 30 let vodi državo in saj njeni prijatelji počnejo to isto.

Trumpov nauk za vse nas pa je naslednji: smisel življenja je v iskanju lukenj, če si pameten oz. pametna boš naredil vse, da iz njih izdolbeš jame, vmes pa pograbiš, kar se pograbiti da in napolniš svoje vreče.

To spoštovanje – debata se je končala z vprašanjem iz občinstva, če lahko omenita vsaj eno stvar, ki jo spoštujeta en pri drugem. No, HRC “spoštujem Trumpove otroke in njihovo predanost očetu”, Trump pa “HRC je bojevnica, spoštujem njeno vztrajnost in dejstvo, da ne odneha kar tako”.

Hitro je minilo teh 90 min debate. Na trenutke sem imela občutek, da bi jo Trump najraje porinil z odra, da se je zadrževal zgolj zato, ker se tega pač ne sme početi. Prekinjal pa jo je ves čas. Skrajno neotesano, ampak ne nepričakovano, buliji takšni so. Deloval je kot prenapet ameriški rokoborec, hodil je gor in dol po odru, kot bi iskal, kdaj bi koga na gobec. Polagal je tudi temelje za pritoževanje, ki ga bomo gotovo poslušali v naslednjih dneh in tednih. Kako mu voditelja ne pustita do besede, kako ne more povedati do konca, kako HRC govori več časa. No, glede slednjega, on 40 min, ona 39 min. Okrivi medije, klasična republikanska mantra, in je pol narejenega.

Bi rekla, da sta voditelja spodobno opravila svoje delo, ki je res zelo zelo težko, ampak sem prepričana, da jih bosta z republikanskih prižnic gotovo veliko slišala na svoj račun.

Iz te debate po mojem mnenju nihče ni odšel kot zmagovalec, neke vrste neodločen izid pa v tej fazi kampanje veliko bolj ustreza HRC. Me pa prav zanima, če se bo gazda pojavil na tretji debati v Las Vegasu, ki je načrtovana za 19. oktober.

Če želite preveriti, kako kandidatoma kaže, to najbolj izdelano napovedujeta 538 in model NYT, agregate anket pa je dobro spremljati na RealClearPolitics.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Ameriška volilna mineštra, dva meseca do cilja – posodobitev št. 24 (ankete in navodila za uporabo, stanje stvari)

– “Upam, da bo cirkus zapustil mesto, preden kontaminira Belo hišo.” (o obljubah in lažeh ter pravilih za predsedniške debate)

– Hillary Clinton vs Donald Trump, kdo ima večje možnosti za zmago na novembrskih volitvah

– Vsega lepega je enkrat konec, tudi ameriških predsedniških predvolitev (predvolitve končane, odprta konvencija pri demokratih, kandidata zelenih in libertarcev)

– Ali lahko Sanders še …? Ne, razen, če … (možnosti Sandersa za nominacijo, bruh ankete in elektorski kolegij)

– Podkasti, ki ponujajo dober vpogled v ameriške predsedniške volitve (prečiščen seznam podkastov, ki razlagajo ameriške volitve)

– Indiana Trump (predvolitve v Indiani, Trump najverjetnejši nominiranec republikancev, pri demokratih Sanders vztraja)

– HRC: “Želimo si Ameriko v poslu prihodnosti.” Trump: “Če bi bila HRC moški, bi dobila kvečjemu kakšnih 5 % glasov.” (komentar predvolitev in možnost odprte konvencije)

– Predvolitve v New Yorku – če ti uspe tu, lahko uspeš kjerkoli (komentar po predvolitvah v NY, Sandersov momentum in Trumpovo izgubljanje delegatov)

– Ko postanem predsednik oz. predsednica, bom … (komentar po demokratski debati v Brooklynu)

– Bo Wisconsin Trumpov Stalingrad? (o puščanju Trumpovega balona in odprti kuhni na odprti konvenciji)

– Marčevske ide – kdo so zmagovalci in poraženci boja za Belo hišo (komentar po drugem super torku, spreminjanje pravil in contested konvencija)

– Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga (komentar po Super torku in razlaga contested konvencije)

– Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani (komentar republikanskih zborovanj v Nevadi)

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Datumi predsedniških debat.

Opomba 2: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba : Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

0 replies on “To so samo besede, dragi moji, samo besede”