Avtorica: Vlasta Jalušič, zaljubljenka v morje in morsko hrano.
UGOR PO VLASTINO
Ugorja narežeš na primerne komade. Vmes piješ rakiju, da se malo opustiš! Rabiš veliko čebule, cca 4-5 velikih čebul, odvisno od količine ribe in oseb. Česen, 4-5 strokov, če je velik, če je majhen, pa več. Origano, paradižnik (tudi veliko, ker ne dodajaš veliko vode), med (2 žlici) in belo vino. Sol, lahko poper in, če to uporabljaš, kvasovo zelenjavno začimbo – to je kot vegeta, dodatek za k juham, a bio.
Čebulo sesekljaš in pražiš na olivnem olju, dokler ne zastekleni. Dodaš česen in ga tudi malo popražiš. Paradižnik daš za dve minutki v vrelo vodo, da ga lažje olupiš, da ni lupin. Narežeš na kockice, dodaš k čebuli in česnu ter dinstaš omakico, posoliš.
Nato pa, ko je paradižnik že kar skuhan, zložiš v posodo ugorja, dodaš vode, toliko, da je skoraj pokrit (ne da preveč plava), pokriješ in, klok klok, kuhaš cca 20 minut na majhnem ognju.
Na koncu dodaj med in vino (2 dcl) ter origano in potem pusti, da pred serviranjem malo stoji. Vmes mešaš tako, da obračaš lonec, ne s kuhalnico. Potem se greš lahko malo skopat.
Nato pa skuhaš testenine al dente in poliješ z veliko veliko omake. Parmezanček in vinček in to je to … Ješ testenine prej in ugorja z malo omakce in kruha pol ali pa oboje hkrati!
Ful dober tek, mislite še name … :).