Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira

(foto via cleveland.com)

Deveto soočenje kandidatov za republikansko nominacijo je bilo “najboljše” doslej. Vrag je vzel šalo. Republikanci imajo ponorelega Trumpa na vrhu, čajankarja Cruza za njim in trojico, recimo temu odraslih, Rubia, Busha in Kasicha, ki se borijo za ene in iste glasove. In ki se trenutno koljejo med seboj. Če ne bom jaz, tudi ti ne boš. Tako nekako. Še malo več tega in kmalu res ne bo nihče od njih več. Partijska elita pa v jok in na drevo. V Mirovnem centru v Greenvillu v Južni Karolini je bilo na sobotnem soočenju vse prej kot mirno.

(foto via cleveland.com)
(foto via cleveland.com)

The Donald: ni bil videti v dobri formi, ampak verjetno sem ga samo jaz tako videla. V jeziku njegovih volivcev sobotni performans verjetno pomeni, da je noro blestel. Občinstvo ga je sicer pogosto izžvižgalo, meni je deloval precej ziritiran. Ja, drugačno vzdušje od njegovih shodov, na katerih ljudi, preden jih spustijo na dogodek, najprej vprašajo, če navijajo za Trumpa, sicer jih pošljejo domov.

Jeb Bush: dober je bil, dober. Da lahko še vedno vztraja, samo govori o strahoviti moči Hiše Bush znotraj stranke in ogromnih vsotah denarja, ki jih je zbral, preden ga je začel biksati na soočenjih. Malo preveč fin in vljuden je, ko ga napada Trump, ampak tokrat je bil zelo našpičen.

Ted Cruz: Južna Karolina, kjer glasujejo 20. februarja, je versko zelo zategnjena država, zato je tu na domačem terenu. Molimo, da se nekje spotakne, ker je blazen.

Marco Rubio: discipliniran kot strela, ampak ni zares z ničemer izstopal. Meni se še vedno zdi odličen podpredsedniški material, več pa nekako (še) ne.

John Kasich: se bojim, da je bil New Hampshire najsvetlejši trenutek v njegovi kampanji in bo dlje šlo zelo težko.

Ben Carson: pejt dam. Že zdavnaj bi verjetno odnehal, če ne bi v zadnjem četrtletju 2015 med vsemi republikanci zbral največ sredstev. Ja, konec leta so ga še resno jemali, zdaj je samo še dead man walking.

https://www.youtube.com/watch?v=89Z33XKWa_w

V oči so padli predvsem spopadi Bush vs Trump, Cruz vs Rubio in Cruz vs Trump. Če si lahko privoščite samo par minutk za ogled, potem predlagam, da skočite na cca:

0:31 –  Prelep duel med Bushem in Trumpom glede vojne v Iraku, kako je bila zgrešena, kdo je koga nategoval z orožjem za množično uničevanje, kdo je kriv za 11. september.

1:06:50 – Zanimivo, da se glede priseljencev najostreje prepirata prav Cruz in Rubio, oba potomca priseljencev. Rubio zelo lepo klofne Cruza glede znanja španščine. Si predstavljate, da bi bila na naših volitvah zmerljivka, če ne znaš srbo-hrvaščine?

1:09:53 – Še ena runda Trump vs Bush, tokrat glede priseljencev.

1:25:37 – Cruz napade liberalnost Trumpa, ta pa: “Svetovni lažnivec si, zdaj vem, zakaj te noben od kongresnikov ne podpre.”

1:32:43 – Trump podvomi v uspešnost Busha kot guvernerja Floride.

P.S. Če se lotite celotnega soočenja, naj vas šibkejši aplavz ali žvižganja pri Trumpu ne zavedejo preveč. Občinstvo v dvorani je zbirala stranka, ki se je “končno” začela resno truditi, da prepreči njegovo kandidaturo. Po kombinaciji nacionalnih in zveznih anket ter podpor, ki jo dela 538, Trumpu še vedno pripisujejo največ možnosti za zmago v Južni Karolini.

(Vir: 538)
(Vir: 538)

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Tu je natančen razpored predvolitev in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 4: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 5: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

0 replies on “Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira”