Uspehi slovenskega ekipnega športa

Metod Ropret
Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (vir: RTVSLO)

“Trdno sem prepričan in zagovarjam stališče, da smo Slovenci in slovenske reprezentance večino svojih uspehov, ali praktično vse, dosegli takrat, kadar smo bili vodeni z domačimi strokovnjaki.”

Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, po imenovanju Luke Slabeta za novega selektorja moške članske reprezentance (TV Slovenija, Šport ob 22h, 28. januar 2013, na 1:13 – 1:30)

 

Resnicomer, s katerim ločujemo zrnje od plev, laži in manipulacij, ima 5 stopenj: 100 – izjava drži, 75 – izjava večinoma drži, 50 – izjava delno drži, 25 – izjava večinoma ne drži, 0 – izjava ne drži.

O uspehih slovenskega ekipnega športa

Člani predsedstva Odbojkarske zveze so izbirali med Luko Slabetom, Andrejem Urnautom in Italijanoma Albertom Giulianijem in Emanuelejem Zaninijem. Ropret je že ob svoji izvolitvi na položaj predsednika dejal, da se zavzema za slovenskega trenerja, to pa je podkrepil z besedami: “Kdo bo našim strokovnjakom dal priložnost in jim zaupal, če tega ne bomo storili mi.”

V analizi se bomo dotaknili najvidnejših uspehov slovenskih moških članskih reprezentanc v času samostojne države v petih najbolj množičnih športih, s katerimi se je moč ukvarjati v Sloveniji – v nogometu, košarki, rokometu, odbojki in hokeju na ledu. Spodnja tabela razkriva 22 največjih uspehov v teh športih.

Opomba: Z rdečo so obarvani tuji selektorji.

Pri nogometu so upoštevane vse reprezentančne uvrstitve na zaključne turnirje na evropsko in svetovno prvenstvo, pri hokeju na ledu vsa svetovna prvenstva, na katerih se je reprezentanci uspelo prebiti v elitno divizijo ali pa v njej obstati. V preostalih treh športih (košarka, rokomet, odbojka) pa so navedena tista svetovna in evropska prvenstva, na katerih je slovenska reprezentanca tekmovanje končala v prvi deseterici.

V nogometu in rokometu so vse najvidnejše uspehe res dosegli domači strokovnjaki, tujci so bili po enkrat uspešni v odbojki in košarki, največ uspeha pa so želi v hokeju na ledu. Za omenjene uspehe je bilo tako zaslužnih 16 strokovnjakov, od tega je bilo 11 domačih.

Slovenske reprezentance je vodilo malo tujcev

Vzrok za razmerje pa leži tudi v dejstvu, da tuji strokovnjaki redkeje dobijo priložnost za vodenje slovenskih izbranih vrst. V nogometu so bili selektorji tako le doma vzgojeni trenerji. Pri košarkarski reprezentanci je Božidar Maljković prvi tuji selektor, ki je bil na svojem prvem velikem tekmovanju uspešen in bo konec poletja Slovenijo vodil na domačem evropskem prvenstvu. Pri rokometu je bil edini tuji strateg Zvonimir Serdarušić, ki pa je s Slovenijo na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010 osvojil 11. mesto. Največ tujih selektorjev v slovenskem športu se je zamenjalo na klopi hokejske reprezentance, večina je bila uspešnih, kar potrjuje zgornja tabela. Poleg omenjene trojice pa sta slovenske rise vodila še Mats Waltin in František Viborny.

Metod Ropret
Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (vir: RTVSLO)

Največji uspeh odbojkarjev pod vodstvom tujega strokovnjaka

V 22-ih letih je bil le en tuji selektor, ki je vodil odbojkarsko reprezentanco, to je bil Veselin Vuković, ki je to vlogo opravljal med letoma 2010 in 2012. Črnogorec je Slovenijo popeljal do zgodovinskega 9. mesta na evropskem prvenstvu leta 2011. Slovenija je na tem tekmovanju pred tem igrala že trikrat (2001, 2007, 2009), a je izgubila vseh 11 tekem s skupno razliko v nizih 6-33. Slovenija je pod vodstvom Vukovića na tekmovanju stare celine dosegla sploh prvo zmago, njegovi fantje so prvenstvo končali z dvema zmagama, dvema porazoma in razliko v nizih 9-8. Vuković je s Slovenijo leta 2011 igral tudi v evropski ligi, v kateri je reprezentanca osvojila tretje mesto, s čimer je popravila svoj najboljši izid iz leta 2007, ko je bila četrta.

Naša ocena

Če bi se Ropretova izjava “Trdno sem prepričan in zagovarjam stališče, da smo Slovenci in slovenske reprezentance večino svojih uspehov, oziroma praktično vse, dosegli takrat, kadar smo bili vodeni z domačimi strokovnjaki” nanašala zgolj na odbojko, v okviru katere deluje, izjava ne bi držala. Ko pa v analizi upoštevamo še uspehe v preostalih najpomembnejših ekipnih športih, ocenjujemo, da izjava večinoma drži.

Napisal in raziskal: Slavko Jerič

Uredila: Nataša Briški

Področje: šport

 

Uporabljeni viri:

Intervju z novinarjem Ervinom Čurličem, ki je pojasnil, da je predsednik Metod Ropret v analizirani izjavi zaobjel slovenske reprezentance v različnih ekipnih športih in ne le v odbojki.

TV Slovenija, Slabe bo imel dvojno funkcijo, prispevek Ervina Čurliča

MMC RTVSLO, Poletni ekipni športi

Rokometna zveza Slovenije, Dosedanji selektorji

Košarkarska zveza Slovenije, Zgodovina velikih tekmovanj

Wikipedia, Slovenska hokejska reprezentanca 

 

Preberite še: Meta Analiza

 

 

0 replies on “Uspehi slovenskega ekipnega športa”