V 8. sezoni Meta PHoDcasta je svoje raziskovanje predstavilo 17 mladih

V osmi sezoni sva se Zarji Muršič in Marku Drobnjaku kot sovoditeljici pridružili doktorski študentki Ana Lucija Vrščaj in Nika Žibrat. Ana opravlja doktorat na Fakulteti za farmacijo, jaz pa raziskovalno delo izvajam na Kemijskem inštitutu.

Sezono je z epizodo 133 odprl Marko, ki se je pogovarjal s Tajo Ložar, zdravnico in podoktorsko raziskovalko, ki deluje v Združenih državah Amerike na področju onkologije.

V epizodi 134 se je Zarja pogovarjala s takrat še doktorskim kandidatom na Imperial kolidžu v Londonu, sedaj že pa že dr. Nacetom Kranjcem. Pogovor je tekel o genetskem inženiringu komarjev, s katerim bi lahko preko neplodnih samic omejili rast populacije določenih vrst.

Epizoda 135 je bila namenjena pogovoru s socialnim psihologom Žanom Mlakarjem, ki se ukvarja s proučevanjem družbenih konvencij preko eksperimentalne psihologije.

V epizodi 136 se je Zarja pogovarjala z mano, doktorsko študentko na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, kjer se ukvarjam s strukturno biologijo in biokemijskimi raziskavami proteinov NLP, ki poškodujejo rastline dvokaličnice.

Zarja se je nato v epizodi 137 pogovarjala še z drugo polovico novega sovoditeljskega para, Lucijo Ano Vrščaj. Lucijina raziskava na Fakuteti za farmacijo sloni na zdravilu teriparatid, ki se uporablja za zdravljenje osteoporoze.

Leto 2021 je z epizodo 138 zaključil Marko s pogovorom z Mitjo Tomažičem, sociologom in antropologom. Razgiban pogovor je tekel o psihoanalitskih konceptih in simptomatskem v navezavi s sodobno družbo.

V sodelovanju z Ameriško ambasado v Sloveniji pod okvirom projekta Slovenian scientists around the world – Where are our ships in the USA, smo v Meta PHoDcastu gostili šest raziskovalcev in raziskovalk, ki svoje delo opravljajo v Združenih državah Amerike.

Moj premierni Meta PhoDcast je bila 139. epizoda Meta PHoDcasta, v kateri sem gostila vsestranskega entuziasta nad življenjem Jerneja Turnška, molekularnega in celičnega biologa, ki je trenutno podoktorski raziskovalec na Univerzi Kalifornije, Berkley. Jernej proučuje fitoplankton.

Zarja se je v epizodi 140 pogovarjala z Jakobom Robnik, fizikom, ki doktorat opravlja na Univerzi v Kaliforniji v Berkleyu. Jakob se ukvarja z delovanjem vesoljskega teleskopa Kepler, ki med drugim išče nove eksoplanete. Jakob razvija statistične metode za obdelavo podatkov, pridobljenih s Keplerjem.

Epizoda 141 je bila Lucijina prva epizoda Meta PHoDcasta, gostja je bila Tonja Pavlovič, molekularna in celična biologinja. Tonja je doktorska študentka na Inštitutu za tehnologijo Stevens v Hobokenu, New Jersey. Pogovor se je dotaknil raka na jajčnikih, onkogenetike in metode CRISPR.

Grega Ulen je bil gost v epizodi 142. V njej se je z Zarjo pogovarjal o kulturni produkciji in politični misli 20. stoletja s področja Afrike, Bližnjega vzhoda in Balkana. Grega je doktorski študent primerjalne književnosti na Univerzi Princeton v ZDA.

V epizodi 143 sem gostila doktorsko študentko strojništva Lucijo Varšek. Lucija je ena izmed redkih strojnic v njeni generaciji, vendar je vesela da se razmerje v spolih vsako leto zmanjšuje. Raziskuje navitja transformatorjev ter kako jih narediti bolj tihe in tako okolici prijazne.

Pogovor v epizodi 144 je tekel o jugoslovanskih in postjugoslovanskih filmih z Nacetom Zavrlom, filmskim teoretikom. Nace je v zadnjem letniku doktorskega študija na Univerzi Harhard. Kot mnogi mladi izpostavi, da je tekom študija spoznal, da je imel optimistično predstavo o akademskem svetu.

Lucija Ana je v epizodi 145 gostila novopečenega doktorja Andreja Štermana. Andrej je tekom doktorata na Fakulteti za farmacijo razvil novo metodo sinteze α-aminoborovih kislin, ki se uporabljajo za zaviranje različnih bolezni. Andrej je izpostavil, da so znanstveniki za svoje delo premalo plačani.

V epizodi 146 sem gostila fizika dr. Jana Srpčiča. Jan je doktoriral na Univerzi v Cambridgeu, sedaj pa karierno pot nadaljuje v podjetju Cambridge consultants, s koncem poletja pa ga bo pot ponesla v ZDA, kjer bo delal na področju fuzijskih reaktorjev. Poudari, da doktorat poleg strokovnega znanja prinese še mnogo mehkih veščin, ki so koristne na vseh področjih življenja.

Marko se je v epizodi 147 pogovarjal s Thomasom McDonaldom, primerjalnim književnikom. Thomas opravlja doktorat na Univerzi Stanford, slovenskega jezika se je naučil v sklopu lektorata. Poudarja pomen javnih knjižnic in pismenosti za širšo družbo.

V epizodi 148  je Lucija Ana gostila geografinjo Špelo Čonč, ki proučuje kraške reliefe in rise v Sloveniji. Špela pojasni, da relief neposredno vpliva na populacije risov. Na koncu doda, da je za doktorat potrebno dobro planirano delo.

V zadnji epizodi osme sezone se je Zarja pogovarjala z etologinjo Eleno Gobbo. Elena je tik pred koncem doktorskega študija Znanosti o živalih. Predmet njene raziskave so pasji ugrizi v slovenskem prostoru ter agresivnem vedenju psov. Tudi ona meni, da bi si raziskovalci zaslužili boljše finančne pogoje.

Kljub ugodnejšim epidemološkim razmeram je snemanje večinoma potekalo preko spleta. Razlog za to je bila pogosto fizična razdalja z gosti, ki svoje delo opravljajo v tujini. Med mladimi znanstveniki raste zavedanje o slabo urejenih delovnih razmerjih ter finančni situaciji v (slovenski) znanosti. Kljub temu, da večina ne bi spremenila odločitve za doktorat, pa se vsi zavedamo, da je za gradnjo in nadaljevanje odlične znanosti v Sloveniji potrebno narediti korak naprej. Voditelji_ce in uredništvo Metine liste upamo, da ste v osmi sezoni uživali ob pogovorih, ki smo vam jih pripravili.

Želimo vam lepo poletje in se slišimo spet jeseni z deveto sezono Meta PhoDcasta!

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “V 8. sezoni Meta PHoDcasta je svoje raziskovanje predstavilo 17 mladih”