V letu 2014 beležimo čisti dobiček. Hvala!

Vse multinacionalke ob koncu leta objavijo letna poročila in ker je Metina lista ena takšnih multi spletnih postaj, smo napravili črto pod leto 2014. Na kratko, leto 2014 je bil za Metino listo leto 4P: pridobili smo nove prijatelje, nove pisce, nove podcaste in nove projekte. V letu 2014 tako beležimo čisti dobiček.

metadekleta-prezentacija3PROJEKTI

Februarja se nam je skoraj zmešalo od sreče, ko smo izvedeli, da smo s partnerji prišli na listo odobrenih projektov Programa za NVO Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma. Projekt Meta Dekleta je bil najbolje ocenjeni projekt v kategoriji Srednji projekti, področje “Demokracija”. Mehanizem je takoj stekel in junija smo postavili spletno stran Meta Dekleta, na njej pa odlično galerijo mlajših umetnic, ki jo ureja Piera Ravnikar. A nismo obtičali v digitalnem svetu. Šli smo na teren, iskat Meta Dekleta, ki jih na delavnicah učimo veščin medijskega nastopanja. V decembru smo skupaj s partnerji organizirali sijajno mednarodno konferenco “Kaj nas lahko nauči Islandija“. Meta Dekletom se je kmalu pridružil tudi partner in sponzor projekta, Kliping d.o.o., s katerim vsak mesec analiziramo, kakšna je zastopanost gostov po spolu v različnih informativnih TV oddajah. Trend se iz ubornih 20 % žensk in 80 % moških, rahlo obrača – zdaj v goste povabijo eno več :).

Meta goes global. Na razpisih smo letos prvič uspešno kandidirali tudi na evropskih ravni. Metina lista je partnerica dveh projektov, o katerih boste več slišali naslednja leta. Zeleno luč za OPENN smo dobili pred dnevi, zato več kmalu, Accelerate! pa je bil najbolje ocenjeni projekt s strani Evropske komisije za promocijo … o tem pa več po oglasih :). V projekt so vkjučene organizacije iz šestih EU držav, Zavod Metina lista pa skupaj s pariško organizacijo Vox femina kuje strategijo za “Women in Media“.

metincajPODCASTI

Podcasta Meta dekleta in Metin čaj sta bila najprej oba v isti zibki, a sta se pulila za flaško in smo ju dali narazen. Podcast Meta dekleta, v katerem klepetamo z izjemnimi posameznicami, ki imajo kaj povedati, je še nezanesljiva frklja, Metin čaj pa že profesionalec. Gre za podcast, ki ga (skoraj) vsak teden pripravljata Nataša Briški, urednica Metine liste, in Aljaž Pengov Bitenc, odgovorni urednik Radia Kaos. Metin čaj je podcast o dobrih in slabih praksah v medijih, o novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje so profesionalci/-ke, ki vejo, kaj govorijo, v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo.

Ja?

Jeseni se je na svet prismejal še imeniten podcast Meta PHoDcast v režiji dr. Luke Auseca. V pogovorih z mladimi raziskovalkami in raziskovalci, ki so tik pred zaključkom doktorata, odkriva silno zanimiva področja znastvenih raziskav svojih gostov in z njimi vsak četrtek klepeta o življenju, vesolju in sploh vsem.

Ko vsi mislijo, da je EU najbolj dolgočasna stvar na svetu, se izkaže, da to morda ne drži ravno. Med najbolj poslušanimi epizodami sta bila med drugim podcasta o življenju z in v EU: z Majo Kocijančič – takrat govorko prve dame evropske diplomacije, in Matjažem Troštom, dopisnikom RTV iz Bruslja. Z odmevnim zapisom o Slovencih na najvišjih položajih v EU inštitucijah smo se prebili celo v tavelike medije, kot je Studio City, zelo dobro pa je bila sprejeta tudi slovenska evropska redovalnica Kako so glasovali evroposlanci 2009-2014.

PARTNERJI IN PODPORNIKI

Statistični urad RS (SURS) in Digitalna knjižnica Slovenije sta partnerja, ki si jih vsaka Meta lahko samo želi. Skupaj s SURS smo pripravili prima projekt o najpogostejših imenih v Sloveniji za deklice in dečke, z dLib (hvala Žiga!) pa se v rubriki Retro Meta obračamo v preteklost in brskamo po starih publikacijah.

AVTORJI IN AVTORICE

Na Metini listi se je do danes zvrstilo že preko 250 avtorjev in avtoric. Hvala vsem, ki ste darovali dragocen čas, razmišljanja in nasvete. Hvala vsem, ki ste delili svoj knjižni izbor za rubriko Meta Priporoča in drugim, ki ste v rubriki Heker razkrivali vašo najljubšo strojno in programsko opremo.

Posebna zahvala Dinu Bauku in Luku Valasu (#DinoLuka), ki sta poletne noči namenjala tudi dopisovanju na Metini listi, zaradi različnih pogledov in sijajnih argumentacij silno odmevnemu.

meta_znanostMETA ZNANOST

Za vso podporo, ki smo je bili deležni, v zahvalo podarjamo Meta Znanost. Metina lista namreč z današnjim dnem v digitalni svet pošilja nov projekt, spletno stran Meta Znanost. Portal ZA boljše razumevanje znanosti, ZA poljudnejšo razlago kompleksnih znanstvenih vprašanj, ZA popularizacijo znanosti ter ZA promocijo izjemnih dosežkov slovenskih znanstvenikov in znanstvenic. Meta Znanost je projekt, na katerem želimo komunikacijska znanja ter poznavanje dinamike delovanja medijev združevati z akademsko odličnostjo. Postati želimo medijski most med univerzami, fakultetami, raziskovalnimi inštituti in širšo publiko, bralci in bralkami, ki nas zanima vedeti več o dogajanju v družbi, o razumevanju zapletenih stvari in pojavov. Projekt je dobil podporo Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). V naslednjih dneh, tednih in mesecih ga bomo še pilili, vaši predlogi pa dobrodošli na znanost@metinalista.si.

Še enkrat HVALA vsem avtorjem/-icam in gostom podcastov, hvala vsem, ki nas spremljate, berete, pišete, lajkate, retvitate … in HVALA vsem, ki v Metino listo investirate. Želimo vam eno … META leto!

Nataša Briški, Miško Kranjec, Miriam T. Možgan

 

Naslovna fotografija: MMT via Pixabay.

0 replies on “V letu 2014 beležimo čisti dobiček. Hvala!”