V sedmi sezoni Meta PHoDcasta je 16 mladih predstavilo svoje delo

Sedmo sezono sva odvodila Marko Drobnjak in jaz. Vmes se nama je z eno epizodo pridružila tudi Ana Slavec. Pokrili smo raznoliko paleto področij raziskovanja in gostili kar 16 mladih znanstvenic in znanstvenikov. 

Sezono sem odprla s pogovorom z novim sovoditeljem Meta PHoDcasta Markom o njegovem raziskovalnem delu. Marko je mladi raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. V 117. podkastu govoriva o združevanju jezikoslovja in prava ter jezikovni forenziki.

Z Laro Ulčakar z Inštututa Jožef Stefan sva v 118. epizodi govorili o teoretični fiziki, topoloških izolatorjih in kvantnih računalnikih. 

V 119. podkastu je gostoval antropolog Sandi Abram, ki nam je predstavil čutnobiografske sprehode.

Ana je še pred novim letom govorila s psihologinjo Urško Smrke (120. ep.) o uporabi anketnih vprašalnikov za merjenje zadovoljstva z bivalnim okoljem.

Na zadnji dan lanskega leta je v Meta PHoDcastu gostovala farmacevtka, doktorica Lučka Bibič (121. ep.). Predstavila je svojo raziskovalno pot o iskanju sredstva za zdravljenje kronične bolečine med strupi pajkov.

Novo leto je odprl Marko s pogovorom s filozofinjo doktorico Leo Kuhar (122. ep.). Govorila sta o vlogi filozofije v sodobni družbi in ločnici med političnim in znanstvenim delovanjem Marxa.

Sama sem se v pogovoru z Angeliko Vižintin poglobila v svet celičnih membran. V 123. podkastu sva govorili o elektroporaciji, metodi, s katero z električnimi pulzi spremenimo prepustnost membran. 

Marko je v 124. podkastu gostil pravnico Piko Šarf. Pika se v disertaciji ukvarja z interoperabilnostjo informacijskih sistemov na področju svobode, varnosti in pravic v luči varstva osebnih podatkov.

V 125. podkastu sem gostila Tino Goršek Šparovec, magistro prehrane in biomedicine. Tino raziskovalno zanima ženska fiziologija. V podkastu sva govorili o celični fiziologiji matičnih celic, endometriji in o prirasli posteljici.

Timotej Turk Dermastia nam je v 126. podkastu predstavil morsko biologijo. Timotej raziskuje fitoplanktonu v slovenskem morju, pogovor pa je nanesel tudi na vpliv podnebnih sprememb in pomen spremljanja raznovrstnosti organizmov v morju.  

Doktor Luka Mišič je v 127. podkastu predstavil pravičnost znotraj slovenskih socialnih zavarovanj, triažo v trenutni krizi, razmerje med javnim zdravjem in javno varnostjo s perspektive smiselnosti policijske oz. epidemiološke ure in imuniteti bolnišničnega osebja.

Z računalničarjem Žigo Emeršičem (128. ep.) sem spoznavala obliko uhlja in kako lahko naučimo računalniški vid, da prepozna osebo na podlagi uhljev.

Marko je v 129. podkastu gostil Nino Beguš, PhD. Pogovarjala sta se o raziskovanju transformacij človeka, vlogi literature in literarne teorije pri naslavljanju etičnih vprašanj.

V 130. podkastu sem gostila arheologinjo Marto Hlad. Marta na Nizozemskem preučuje in razvija metode za določanja spola in starosti pri žganih človeških kosteh.

Psiholog Žan Lep (131. ep.) predstavi, kako se razvoje državljanska identiteta pri mladih in  kakšen pomen ima za njihovo državljansko udejstvovanje.

V zadnjem podkastu 7. sezone (132. ep.) je Marko gostil jezikoslovca Luko Horjaka. Luka s ukvarja s fonetiko in fonologijo oz. natančneje s fonetično-fonološkimi načeli kodifikacije sodobnega slovenskega govorjenega jezika.

Snemanje zadnje sezone je večinoma potekalo po spletu, med pogovori pa smo večkrat omenili tudi pandemijo in koronavirus. Vse to kaže, kako pomembne so vse znanosti za razumevanje pandemije in kako pomembna je dobra komunikacija znanstvenic in znanstvenikov s širšo javnostjo. Upamo, da smo vam svet mladih znanstvenic in znanstvenikov približali tudi v sedmi sezoni Meta PHoDcasta.

V sedmih letih smo skupaj z Lukom Auscem pripravili 132 podkastov in 34 zapisov z več kot 160 mladimi raziskovalkami in raziskovalci. Vabljene in vabljeni tudi k poslušanju podkastov iz prve, druge, tretje, četrte, pete ali šeste sezone. Se slišimo spet jeseni, ko začnemo z osmo sezono Meta PHoDcasta!

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “V sedmi sezoni Meta PHoDcasta je 16 mladih predstavilo svoje delo”