Vabljeni in vabljene na snemanje finala tretje sezone Meta PHoDcasta!

Spoštovane, spoštovani! Metina lista in ZRC SAZU vas v ponedeljek, 19. junija ob 19. uri, vabita v Atrij ZRC SAZU (Novi trg 2, Ljubljana), na snemanje zadnje epizode 3. sezone Meta PHoDcasta.

To je podkast*, v katerem se dr. Ana Slavec z gosti, znanstveniki in znanstvenicami tik pred zaključkom doktorata, pomenkuje o »življenju, vesolju in sploh vsem«.

V prostem prevodu: gosti in gostje predstavijo svojo stroko, se dotaknejo znanosti kot družbene dejavnosti, po možnosti okrcajo razmere v raziskovalni dejavnosti v Sloveniji, vse to pa na poljuden in vsem razumljiv način.

Da pokaže raznolikost raziskovalnih področij pod eno streho, je dr. Slavec na klepet povabila raziskovalke oz. raziskovalce s štirih različnih inštitutov, ki delujejo v okviru ZRC SAZU.

V pogovoru pred mikrofoni in občinstvom v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani se ji bodo pridružili (po abecednem vrstnem redu):

Je študent doktorskega programa Balkanske študije na Fakulteti za družbene vede, v doktorski disertaciji pa se ukvarja s transformacijami dela in razrednimi subjektivitetami v postsocialistični Srbiji.

Njena raziskovalna dejavnost obsega zgodovino slovenskega knjižnega jezika, vzhodnoštajerski knjižni jezik, slovensko pridigarstvo, prevajanje Biblije ter slovensko cerkveno in posvetno pesništvo na slovenskem Štajerskem iz druge polovice 18. in prve polovice 19. stoletja.

Njegovo področje zanimanja zajema antropološke vidike prostorske razporeditve socialnih skupin in njihov odnos do okolja. V svoji doktorski raziskavi, ki jo je začel leta 2013, obravnava lastnike majhnih gozdnih posesti in njihov način gospodarjenja.

Raziskuje kolišča na Ljubljanskem barju. Že od časa študija se ukvarja se s prazgodovino, za doktorat pa raziskuje keramiko iz Dežmanovih kolišč pri Igu na Ljubljanskem, ki sodijo med najbolj bogata in poznana najdišča tega časa.

Se vidimo v ponedeljek, 19. junija ob 19h, v Atriju ZRC SAZU! Prav tam bomo izžrebali tudi pet srečnežev, ki bodo pravilno odgovorili na štiri vprašanja v našem kvizu. Za nagrado bodo dobili knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna – zbornik prispevkov gostov prvih dveh sezon. Zdaj pa se brž lotite reševanja!

Kaj je podkast? To je digitalna zvočna datoteka, ki je dostopna na internetu in jo lahko uporabnik naloži na svoj računalnik ali drugo napravo za predvajanje. Pogovor je na sporedu samo na spletu, narejen pa je z veliko zagnanosti in dobre volje.

Zamisel za takšne pogovore z doktorskimi študenti se je porodila dr. Luki Ausecu, v drugi sezoni pa se mu je kot sovoditeljica pridružila še dr. Ana Slavec. Konec druge sezone je ekipa izdala zbornik zapisov mladih znanstvenikov in znanstvenic, ki so sodelovali v Meta PHoDcastu.

Knjiga s pomenljivim naslovom Zanimiva, navdihujoča, uporabna je darilo, ki ga podporniki in podpornice Metine liste prejmejo v zahvalo za donacije, ki omogočajo njeno nadalnje delovanje pri promoviranju znanosti. V ponedeljek bomo med udeleženci in udeleženkami dogodka izžrebali prejemnika oz. prejemnico izvoda knjige.

0 replies on “Vabljeni in vabljene na snemanje finala tretje sezone Meta PHoDcasta!”