Vabljeni_e na #MetinČaj

(foto: kazuend via Unsplash)

podcast metin čajSeptembra 2015 smo začeli kuhati tretjo sezono podkasta Metin čaj, v katerem se pogovarjamo o medijih, o dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Poleg poznavalcev in poznavalk medijske krajine v Sloveniji se v tretji sezoni oziramo tudi prek naših meja in iščemo vrhunske žurnalistične projekte po svetu. Da izvemo, kaj in kako delajo in se česa novega naučimo.

O državljanskem novinarstvu smo tako klepetali z Ethanom ZUCKERMANOM (MIT), o preverjanju verodostojnosti izjav javnih osebnosti in projektu PolitiFact.com z Angie DROBNIČ HOLAN, kako deluje The Conversation, ki združuje akademsko sfero in novinarje_ke, je razložila Maria BALINSKA, Jean-Christophe BOULANGER je govoril o francoskem Contexte in poslovanju medijev, ozadje kampanje Yes Equality pa nam je razkrila dr. Grainne HEALY. 

V prvih štirih mesecih smo objavili 15 epizod, ki so v povprečju dolge 62 min, in skupaj gostili 17 sogovornikov in sogovornic.

Če vas zanimata delovanje in prihodnost medijev, vabljeni_e na #MetinČaj!

a5

SEPTEMBER 2015

Miha Mazzini, Siol (056)

O stanju slovenskega novinarstva z enim najbolj branih kolumnistov pri nas. Kaj pogreša pri urednikih, kaj očita lastnikom medijev in kaj bi za boljšo uporabniško izkušnjo naredil sam, če bi bil lastnik medija.

Meta Krese in Arne Hodalič, fotoreporterja (057)

Fotoreporterja, ki dokumentirata tisto, česar pogosto morda ne želimo videti. Na različnih koncih sveta in o fizičnih zidovih na političnih mejah. Iz prve roke o spremljanju beguncev na poti v Evropo, pa tudi o tem, katere fotke so in katere niso za objavo. Ali poklic fotografa izumira in kdaj ju je bilo res strah.

– Barbara Šurk, New York Times (058)

je zadnjih 15 let preživela na Bližnjem vzhodu, kjer je videla veliko stvari, ki jih najraje ne bi. Razloži, kdo so begunci, kaj jih zanima in zakaj prihajajo. Vrsto let je tudi o tem poročala za tiskovno agencijo Associated Press, danes piše za New York Times. Odkrito o brutalnem delovnem ritmu dopisnika, ameriškem žurnalizmu in tudi odgovornosti medijev pri ustvarjanju podob. #MetinČaj

a6

OKTOBER 2015

Jernej Stritar, IlovarStritar (059)

O vizualnem komuniciranju v medijih. Kakšne so celostne grafične podobe medijev, kako se tega lotevajo najboljši, kaj je slovensko v sodobnem oblikovanju in zakaj tega (še) nimamo. O uvajanju prilog v časopise, vse hitrejšem ritmu sprememb in zakladu, ki ga Stritar hrani v svoji kleti.

– Angie Drobnic Holan, PolitiFact.com (060)

Urednica spletne strani Politifact, na kateri od l. 2007 dalje redno preverjajo verodostojnost izjav ameriških politikov in drugih javnih osebnosti. Veljajo za sinonim odličnosti v podatkovnem novinarstvu, njihov projekt je bil nagrajen s Pulitzerjem, imajo mnogo posnemovalcev po vsem svetu. Tudi na Metini listi. Razloži nam vse o tem, kako deluje PolitiFact, kaj odgovarjajo kritikom in kateri ameriški predsedniški kandidati_ke si podatke najpogosteje izmišljujejo. Svetuje, kako se lotiti preverjanja dejstev in nam zaupa tudi, da je njen oče … Slovenec 🙂 .

– Robert Farazin, TVbeat (061)

Pogovarjamo se o TV analitiki, o spreminjajočih se navadah televizijskih gledalcev, primerjamo posebnosti medijskega trga v ZDA in Evropi ter iščemo rešitve na izzive, s katerimi se mediji soočajo v 21-em stoletju.

Ervin Hladnik-Milharčič, Dnevnik (062)

Pomaga nam razumeti begunsko krizo. Pogovarjamo se o štorastem ravnanju Slovenije, izkušnjah z ljudmi, ki preko naše države potujejo (večinoma) v Nemčijo, popolni odsotnosti evropske migracijske politike, odzivu medijev, reakcijah desnice in medlosti levice.

– Gregor Trebušak, Svet na Kanalu A (063)

Ureja drugo oz. tretjo najbolj gledano dnevno-informativno oddajo v Sloveniji. Razloži, kako sestavljajo svoj program, pove, kaj se zares gleda in naslovi kritike, ki letijo na oddajo. Pogovarjamo se tudi o dobrodelnem Svetovem teku. Da vklopov izpred bajte in glasbene špice na začetku niti ne omenjamo. In vse to v dobri uri 🙂 .

a7

NOVEMBER 2015

– Ethan Zuckerman, MIT (064)

So-ustanovitelj platforme Global Voices, bloger in raziskovalec medijev, ki vodi Center for Civic Media, del medijskega laboratorija na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Pogovarjamo se o državljanskem novinarstvu in digitalnih orodjih za aktivno državljanstvo.

Manca G. Renko, AirBeletrina (065)

Z odgovorno urednico AirBeletrina o največjem slovenskem (spletnem) mediju, ki v ospredje postavlja kulturo, sploh književnost. Kako jim uspeva? O izboru piscev, financiranju vsebin in tudi funkcionalnosti spletne strani. Šifra: zmernost v vsem.

– Jean-Christophe Boulanger, Contexte (066)

Podjetnik in eden od treh ustanoviteljev francoskega spletnega medija Contexte. Kaj delajo? Bralce_ke obveščajo, kateri zakoni utegnejo vplivati na delovanje njihovih podjetij. Beseda teče o plačevanju medijskih vsebin in modelu poslovanja, ki ga razvijajo, razloži pa tudi, zakaj od svojih novinarjev zahtevajo ekskluzivo.

a10

DECEMBER 2015

– Dr. Grainne Healy, Yes Equality (067)

Aktivistka in so-direktorica irske kampanje Yes Equality, o tem, kako so v državi, ki velja za razmeroma konzervativno, na referendumu podprli poroke med istospolnimi partnerji. Kakšna je bila strategija, s katerimi vizualnimi elementi in sporočili so nagovarjali volivke_ce in medije, kaj je delovalo. Podrobneje tudi o boju z lažmi in manipulacijami, ki so jih producirali nasprotniki, in kako so se irski mediji, namesto, da bi ločevali zrnje od plev, ukvarjali z uravnoteževanjem debat in štetjem sekund.

Katja Šeruga, Večer (068)

Z odgovorno urednico o poslovni in vsebinski viziji časnika Večera. Kakšna je bila sanacijska pot, ki jo je Večer prehodil v zadnjih treh letih, kako se razlikuje delo v tiskanem mediju danes in včasih ter kakšni izzivi čakajo medije v prihodnje.

Maria Balinska, The Conversation (069)

O novi vrsti žurnalizma, ki ga prakticirajo pri The Conversation. To je izjemno uspešen projekt, pri katerem vsebine skupaj ustvarjajo akademiki_čarke in novinarji_ke. Kakšen je uredniški koncept, kako sodelujejo z znanstveno-raziskovalnimi inštitucijami in kdo jih financira. Pa še, kaj imajo s tem bagels in kdo dela najboljše na svetu 🙂 .

Jure Godler in Sašo Braz, Planet TV (070)

Z voditeljem Juretom Godlerjem in kreativnim producentom Sašom Brazom o ustvarjanju oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem. Pogovarjamo se o piškotkih za občinstvo. In politični satiri v Sloveniji. Pred poslušanjem se posvetujte z vašo pravno službo.

 

Hvala vsem za vaš čas! 

Hvala vam, poslušalci in poslušalke, za pohvale, kritike, opozorila in ideje! In ocene v iTunes 🙂 . 

Hvala Ameriški ambasadi v Ljubljani, ki podpira ustvarjanje podkasta Metin čaj.

 

Nataša Briški & Aljaž Pengov Bitenc

 

PODKAST METIN ČAJ 2014/2015

Druga sezona podkasta Metin čaj, koga smo gostili in o čem smo se pogovarjali

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

————————–

METIN ČAJ je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na @metinalistaFacebook strani in info@metinalista.si. HVALA!

————————–

US-embassy ALT“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”

0 replies on “Vabljeni_e na #MetinČaj”