Veliki problemi žensk, ki živijo na veliki nogi

(foto via Flickr)
(foto via Flickr)

To poletje sem se poleg drugih stisk znašla še v ponošeničevlji stiski. Po povratku iz ZDA sem si rekla: “Čas je, da začnem podpirati evropsko ekonomijo in obnovim moj čeveljni park”, ter šla po nakupih. In sem se zakopala v Rudnik, da izkopljem udoben, eleganten čevelj št. 42.

Jup, že nekaj desetletij živim na veliki nogi. Dolge noge imajo vsi radi, dolge podplate nekoliko manj. Embalaže pa ne za prvo ne za drugo ni bilo nikoli prav dosti na trgu. Našla sem nekaj prav ljubkih parov, a ko sem vprašala za št. 42 so me trgovke pogledale s tistim finim prezirom, ki ga opazi samo izurjeno oko žensk s posebnimi potrebami, in izustile: “Imamo samo številke do 41.”  Človek se ob tem stavku počuti kot … stvor. Kot abnormalno bitje, ki ne sodi v svet družbeno sprejemljivih dimenzij 36-38. V ZDA so zaradi politične korektnosti poskrbeli za oddelke, ki so jih poimenovali s finimi francoskimi izrazi kot denimo Le Petit. V teh oddelkih so se drenjale Japonke in Američanke nizke rasti. Me, gospe Le Donde, smo se zakadile v oddelke, ki so jim nadeli ime …Women’s sizes. One povprečne so bile v brezimnih oddelkih, me ornk babnice smo bile pa Women.

stopalo
Stopalo velike modre čaplje (foto: TexasEagle via Flickr)

Ker sem po naravi optimist in sem si z leti nadela debelejšo kožo, tudi prodajalke me ne ranijo več tako zelo, sem prekopala kar nekaj trgovin bleščečega rudnika, a zlatega čeveljca št. 42 nisem našla. Kot da bi iskala čevelj, izdelan iz kože velike modre čaplje, ki se je hranila le z algami, okopanimi v juranji rosi Cerkniškega jezera. Moja sestra – noga št. 43 – je medtem idealistično kopala po BTC-ju in prišla ven razpištolena, kot se za vsako pošteno gospo velikih dimenzij in podplatov spodobi. Tudi ona je prišla z debelo denarnico in praznih vrečk.

Kaj ti pomaga enakopravnost, ki ti jo nudi ustava, zakoni, direktive in uredbe, če so se proti visokim ženskam z velikimi podplati zarotile poslovodkinje z nogami št. 37 in konfekcijskimi št. 38, ki nabavljajo robo za trgovine z obutvijo in oblačili po Sloveniji. V komercializiranem svetu so visoko- in nizkorasle ženske najbolj zatirana manjšina v nakupovalnih središčih. Gospe poslovodkinje namreč skrbijo za več desetletno diskriminacijo visokih in malo močnejših žensk ter tudi žensk nizke rasti, kot slišim.

pancarji
(foto: Joe Shlabotnik via Flickr)

Sama sem še globoko v socializmu zaživela na veliki nogi in kot prava buržujka, ki živi v nepravem režimu, preživljala klavrno mladost. Takrat so namreč le v Peku izdelali nekaj čevljev št. 42 in tisti so bile tako grozljivo konjasti, da se mi je zdelo, kako vse leto naokoli hodim v pancarjih. Kljub bolestni želji, da bi bila elegantna, sem kot občutljiva najstnica nosila fašistoidne čevlje grozljivega izgleda, ki so me mučile na vsakem koraku. Res potrta pa sem postala pred dnevi, ko sem se zazrla v čevlje 13-letne hčerke moje sestrične. To prelepo vilinsko bitje ima nogo št. 44 in nosi moške športne copate, ker drugega za krhke 13-letnice s podplatom 44 na trgu pač ni. Podoživela sem tisto najstniško stisko, ko bi želela nositi podobne sandalčke kot sošolke, pa me v predsobi čakajo le športni copati. Nekako mi je jasno, da leta 1982 to ni bilo možno, a leta 2012?! Generacije so dandanes v povprečju precej višje kot so bile naše in imajo mnogo večje številke nog kot včasih. Ne morem razumeti, da trgovine še kar ne sledijo trendom, ki jih diktirajo rastni hormoni.

“Big Girls Don’t Cry, but they do get pissed off”, dragi moji slovenski trgovci. Za mnogo teh finančnih odlivov ste si sami krivi, ker ste nefleksibilni in odrivate mogočno skupino žensk od sebe. Odrivate potrošnice, ki so pripravljene odšteti tudi krepko preko 100 evrov za spodoben kos ženske obutve, ki ne bi izgledal kot čevelj za treking. Metina lista, prijazna do vseh vrst manjšin, poziva visokorasle in nizkorasle bralke in bralce, da posredujejo imena tistih trgovin, ki so prijazna do velikih in malih ženskih nog, da jih zberemo in posredujemo sotrpinkam. Ker živeti na veliki nogi ni hec, vam rečem.

Miriam Možgan – 186 cm, noga št. 42

 

36 replies on “Veliki problemi žensk, ki živijo na veliki nogi”
 1. says: Polona

  Bravo za zgornji prispevek! Zapisali ste kar si sama mislim praktično že vse življenje. Sicer z velikostjo stopal nimam težav, ker ujamem še številko 40/41, imam pa stalne težave s kupovanjem oblačil zaradi svoje višine (180 cm). Že kavbojke je skorajda nemogoče dobiti pri nas, pa imam kon. št. 44. Se še spomnim nekaj let nazaj, ko sem v neki trgovini v Cityparku želela kupiti neke kavbojke, ampak kot je rekla prodajalka »oni tako velikih številk ne držijo«. Pet minut za mano je imela enako vprašanja druga ženska. Torej trgovina bi v petih minutah prodala dva para kavbojk v vrednosti 70+ EUR. Ali pa zadnji primer. Nemogoče je, da bi v Ljubljani kupila kvalitetne rekreativne celodelne plavalne kopalke. Zato sem dva para brez težav, še izbirala sem lahko barvo, model in znamko, kupila v Nemčiji. Že vrsto let se zato sprašujem ali gre našim trgovcem tako zelo dobro, da določen segment ljudi v družbi tako enostavno spregledajo? Moj denar za oblačila namreč posledično povečini ostane v tujini mislim pa da, bi verjetno precej bolj koristil gospodarstvu v Sloveniji.

  1. says: polonca

   Ženske vseh velikosti, združimo se!
   Tudi jaz ne jočem, ampak bentim, ko hočem sredi zime kupiti kopalke (dokaj pogoste velikosti – 42) in vedno poslušam dobronamerna navodila, naj poačakam na “sezono”. Ali je pozimi prepovedana rekreacija v bazenih in terapija v toplicah?
   Pozimi tudi ne morem dobiti kratkih nogavičk (razen seveda bombažnih), ker so po mnenju nekega bebca neprimerne za zimske mesece in mi priporoča vsaj dokolenke. Vse najlonske zokne, ki jim ostanejo od “sezone”, pošljejo v skladišče. Saj moraš ponoreti! Menda smo v kapitalizmu, kjer je pomembno povpraševanje.

  2. says: Vida Svoljšak Rojko

   Pozdravljene!
   Vse skupaj močno pretiravate. jaz nosim čevlje številko 43, pa se nič ne sekiram, saj jih je dovolj pri Deichmannu, Humanicu,kupim pa tudi Peko.Za lepi denar bi bile še druge možnosti, vendar jaz živim nasploh varčno.
   Imam zelo veliko čevljev, prav za vsako priložnost. Trenutno sicer zasledujem modro barvo. Na razprodaji pri Humanicu pa bom kupila še ene gležnarje, ali pa dvoje, bomo videli. V glavnem: ni se za sekirat, ker se v življenju dogajajo veliko hujše reči.
   Moja mama ima številko 41,5 in se sekira vse življenje. Jaz sem se že davno v mladosti odločila , da se ne bom. V trgovine, kjer nimajo moje številke, pač ne hodim, tako da se izognem morebitni privošlivosti prodajalk.Z lepimi stopali se žal res ne morem pohvaliti, vendar menim, da imam veliko drugih kvalitet.
   V življenju se sicer še kar znajdem, zaradi čevljev se pa ne bom sekirala.
   Veliko dobre volje in lepo življenje vsem v letu 2016.
   Lp
   Vida

 2. says: Irena

  Hehe, Miriam, vedno duhovita ! Podpiram in podpišem z drugega konca ravnila.

  Irena, 159 cm, št. noge 35,5

  PS: Slovenskih trgovin že dolgo ne obiskujem, pridno nosim la petite zaloge.

 3. says: Lassie

  Ej, res, stigma ali kaj. V naši družini je to problem tako za moškega kot ženskega člana 🙁 Zelo bi me veselilo, če bi se javil še kdo / katera z dobrimi izkušnjami …

  Ljubljana:
  – HUMANIC (samo v City Parku), imajo s posebnimi nalepkami označeno št. 42 na škatlah, tako da sploh ne gledaš modelov, ampak nalepke in potem pogledaš gor, če ti je čevelj slučajno všeč. Število zadetkov je navadno nizko, a vsaj igraš lahko. Posebej držijo še po par modelov razprodajnih (sortirane po številkah) in “modnih” na posebnem velikonožnem oddelku – ne prezri navednic!

  – BTC, posebna trgovina s čevlji (ob Muellerju) drži več tvrdk (Peko, Alpina, ECCO, Kopitarna). Včasih, najdeš 42.

  Žiri:
  – INDUSTRIJSKA PRODAJALNA ALPINA: Odvisno od zaloge, a včasih dober ulov za malo denarja, včasih pa vožnja zaman.

  1. says: miskasmetiska

   Humanic tudi v Šiški in na Rudniku, potrebno je pogosto obiskovanje polic z zadnjimi pari. Včasih se najde lep čevelj za brutalno smešno ceno pod 10 eur. Mama z številko 43 do 44 pa naroča v Nemčiji pri Horsch, najbližji Muenchen :(.

   Da ne začnem s temo o konfekciji več kot 46 (ponudba ista, kot da dam kar črno vrečo) ali večjih številk modrcev. Net je zakon, če ne, bi bila samo še doma…
   Lili, številka 42

 4. says: Sanda

  jooooj Miriam,

  kako te razumem, najhujši dnevi v mojem modnem življenju – valeta, maturantski, poroka, nosečnost in skoraj vsak dan zime 🙂
  že od os. šole imam 42 št. noge in lahko si predstavljate, da sem bila 15 let nazaj ‘ČUDNA’ker imam tako veliko št. in tako dolge noge…
  najhujša stva pa je ta, da mi je v nosečnosti – verjeli ali ne – zrastla noga na št. 43 – juhu si predstavljate mojo srečo 🙁

  tako, da se že celoo življenje borim z prekratkimi hlačami in premajhnimi čevlji – mislim, da je čas, da naredimo modno revolucijo 🙂

  šalo na stran – malo lažje mi je od kar v Deichmannu prodajajo nekatere modele do št. 44
  nažalost moram vedno kupit najprej obutev in šele potem obleko amak je malo lažje…

  lep pozdrav vsem sotrpinkam 🙂

  Sanda, 180 cm, št. 43

 5. says: ZaspanaMuca

  Pozdravljene,

  Miriam, lepo si napisala in vsa čast za tvoj pogum, da na glas poveš koliko imaš številko noge. Jaz še vedno skrivam, saj vedno, ko me kdo vpraša koliko imam številko noge, rečem ali 42 ali 43, a dejansko imam 44 🙁 in vsakokrat dobim tisti debilni in začudeni pogled, kot si sama rekla…izpadeš kot neko “čudovište”…še dandanes se ne morem sprijaznit z veliko številko noge, pa imam 31 let 🙁 Zaradi tega nisem šla na maturantski ples – tega sploh nisem še nobenemu povedala, hehe… celoten stil sem morala prilagodit čevljem “bulerjem, allstarkam…bemtiš…v srednji šoli sem celo poletje hodila v allstarkah. Spomnim se kako fantu povedat kolko št. noge imam – vedno sem bežala pred njimi, cel stres!!! Kolikokrat sem prišla domov v solzah, ker nisem dobila čevljev…spomnim se,v da sem trgovini vedno prej ocenila prodajalko ali je dovolj prijazna ali ne, da ji povem št. noge ali ne…da ne bi slučajno dobila tisti “look”!

  Uglavnem, trgovine kjer se da dobit (42 – 45):

  Najbolj priporočam HUMANIC, BTC, CITY PARK – imajo posebej oddelek za št. 42-45. Za mlade je najbolj moderna znamka Mustang, te tudi sama kupujem – cenovno mislim, da so tudi najbolj dostopni (balerinke in čevlje dobiš že za 60€) in kvalitetni. Ko so popusti si vzamem tudi po 4 pare, če je treba (poleti sem si tako kupila 2 zimske škornje). Mislim, da je to še normalna cena za nas…

  DEICHMANN – niso tako kvalitetni, vendar se da dobit ( LJ BTC in Rudnik – ja, moraš iskat po škatlah z oznako XXL)

  PEKO – v Kopru na Pristaniški sem že dobila lepe balerinke št. 43 – prodajalke so prijazne 🙂

  Kar se pa hlač in kavbojk tiče, se jih da dobit v New Yorkerju, Promodu… trenirke (podaljšan model!!!) v Intersportu Rudnik…

  Zaenkrat toliko, lep pozdrav vsem in pogumno 🙂

  Katarina, 181 cm, št. 44

 6. says: ZaspanaMuca

  Aja, še to…celo srednjo sem nosila premajhne čevlje in superge, kar št. 42, ker me je bilo sram, ah groza…Ne vem kako premagat ta kompleks?

  Aha, spomnila sem se še, da imajo v Rijeki prav posebej trgovine s čevlji za velike številke, trgovine Ara (blizu Korza). Mislim pa da imajo samo do 43, bom šla preverit, če je kaj novega…
  Ženske so na Hrvaškem višje in jih je kar precej…Če vas pot kdaj zanese proti Hrvaški, kar pejte na sprehod čez Korzo, boste uživale med sebi enakimi 🙂

 7. says: ZaspanaMuca

  aha, pa še problemi s supergi, ne 🙂

  Kje se da pa superge dobit???

  Sama sem našla v Italiji, v Dechatlonu, trgovski center Monte d’oro, takoj čez mejni prehod Škofije! Italijanske znamke (moških superg) so bolj ozke, so narejene po nogi! Sama sem našla 🙂

  Če bo kateri kaj v pomoč 🙂

 8. says: Beti

  Da boste velikonožnice iz teh limon lahko naredile še malo limonade: čeprav do obisti sočustvujem z vami, pa imate dvakrat na leto prednost pred občestvom nas povprečnonožnic: na razprodajah se vedno najdejo večje številke, medtem ko nepregledna vojska sedemintridesetkaric pobere vse, kar je uporabnega, v prvi minuti po odprtju trgovin.
  Ergo: poskusite strani, ki so razprodajno naravnane celo leto, na primer yoox. Ta je v povprečju za petičnejše gospe, ampak se najdejo stvari po sprejemljivih cenah. Aja, pa saj živite na veliki nogi, a ne 🙂

 9. says: Katka

  Zlati ceveljc stevilka 42 lahko najdes na spletu. Moja omara se po dveh porodih, ko se mi je povecala stevilka cevlja s 40 najprej na 41 in nato na 42, polni iz teh naslovov:skandinavski pisani ceveljci na http://www.godrunsjoden.com;po anglesko vsega po malem, celo nobel ceveljci+zastonj dostava:www.nextdirect.com/slovenija; super ponudba pa se na:www.boden.co.uk. Vse preverjeno in zacuda lepo tako kot v stevilkah 38:-)

 10. says: mojca

  Pozdravljene,

  ker imam tudi sama probleme z dolgimi nogami sem dobila namig od prijateljice , ki kupuje za svoje izvenserijske fante hlače v leny-u; da se tam da dobiti tudi velike številke oz podaljšane hlače.
  Ob obisku trgovine so me prijetno presenetili, saj sem dobila model, ki mi je ustrezal. En kroj hlač, ki pa mi je bil na žalost prekratek, pa so mi naredili podaljšane. Sicer imajo največ jeansa, ampak se da zmenit tudi za druge materiale, če imajo zalogo. Kar priporočam…

  http://www.leny.si

 11. says: Alex

  Zelo dobro napisano-povedano.
  Tudi jaz imam težave pri nakupu tako obutve kot oblačil.
  Se strinjam, da nas tisti, ki naročajo oblačila in obutve za trgovino diskriminirajo. Da ne omenjam arogatnega odnosa nekaterih trgovk.
  Z leti sem opazila, da se število visokih ženskih povečuje in s tem tudi povpraševanje po obutvi in oblačilih večjih številk. Vendar večina trgovcev v SLO to popolnoma ignorira.
  Tako kot nekatere tudi jaz obutev kupujem v Humanicu, predvsem v času razprodaj- cenovno ugodnejše.
  Oblačila kupujem v S Oliver ravno tako v času razprodaj.
  Ne živim na veliki nogi ampak le z velikimi podplati, 🙂

 12. says: Jure

  Spoštovane Dame,

  Pred časom sem imel dve trgovini z obutvijo in žensk z velikostjo noge št. 42 je precej več kot si mislite. Tako, da naj vam ne bo čisto nič nerodno. Drugače pa si lahko malo pogledate obutev BIRKENSTOCK, kjer imajo velikosti obutve tudi tja do 50. Njihova spletna stran je: http://www.udobnaobutev.si

 13. says: Darja

  Kako fajn zapis. In kolko nas je, nimam samo velike noge, je še široka 🙂 41 do 42, Alpina, po spletu še ne upam naročat. Je pa tudi res, da delam doma in rabim malo 🙂
  Hvala za vse uporabne linke.

 14. says: Violeta

  S čevlji sicer nimam težav (41), jih imam pa z dolžino hlač (36′ dolžina mi je za spoznanje premalo …):
  – Diffusione tessile, Milje, takoj čez mejo na Škofijah pri Famili (hlače brez narejenega roba)
  http://www.longtallsally.com/ – trgovina za visoke ženske. Opomba: Z mojo konfekcijsko številko 40 sem morala naročiti spodnji del trenirke velikosti S.
  Violeta (184)

  p.s. Tudi jaz sem se pri svojih 41. letih naveličala komentarjev: “Ja, ste visoka.” Ma ne, česa mi ne poveste? Nisem vedela 😉

 15. says: Nada

  Čudovit članek!
  In kam naj gremo me, preobilno hranjene in ne do neba visoke, po “šik” mladostno konfekcijo št.42-44?
  Morda nam preostane le hujšanje na št. 36-38 pa bo dovolj izbire. A ne recite, da smo na boljšem kot dolgopodplate, nismo, le kupile bi rade kar želimo v teh številkah.

 16. says: Alenka

  Poleg Humanica, kjer sem na zloglasnem XXL oddelku ravno včeraj odkrila kul in začuda ne starikave sandale, ki pa so zaenkrat – čakamo na polico ZADNJI PARI! – še vedno predragi, v Sloveniji res ni kaj dosti več na izbiro. Groza. Kako bi živele v času pred internetom is beyond me.
  Včasih majo kaj tudi v Stieflu, ampak je treba posebej vprašat in se soočat z nerazumevajočimi prodajalkami, haha.
  Je pa na srečo tu splet.
  Filtrirani rezultati mojih dolgoletnih raziskovanj za trendi obutev za (široko, še ta nesreča me je doletela) številko 42 po dostopnih cenah, ne pa nujno visoke kakovosti, so tule:
  – precej se najde na asos.co.uk (treba je označit velikost UK 9)
  – topshop.co.uk (če imate znance v kateri od držav, kamor dejansko dostavljajo)
  Seveda pa imajo fensiči pri Net-a-Porter dobro zalogo 42-ke, ampak po ulala cenah. Za tiste z veliko nogo na veliki nogi. Včasih se kaj najde v njihovem outletu Outnet, ampak ponavadi kake vrtoglave pete ali platforme, ki ponavadi dodajo kakih 10 cm našim že itak 180.
  Drugače pa imajo v večini nemških in avstrijskih štacun že oddelke za nas, zaznamovane z big footom. Celo v Italiji se najdejo posebne trgovine.
  Sem pa sama iz Vietnama prinesla kakih pet parov po meri izdelane obutve, za vse skupaj odštela manj kot 50 evrov 🙂

  Pa srečno roko vsem z veliko nogo!

 17. says: Meri

  Hja, naletela na tole fino objavo ko sem iskala spletno trgovino z velikimi številkami.
  Par let nazaj sem imela številko 41. Potem so moji šapice na enkrat želele številko 42 ena in 41,5 druga. Kar tako, brez posebnega razloga. In ker sem vedno, zaradi veličastne izbire 41 številk, kupovala take bolj kvalitetne, imam doma še kar nekaj nešečisto ali pa čejeoblačnosenevidi ponošenih čevljev številke 41, ki so mi še vedno prav. Hecno, ne? Zarota proizvajalcev? So čevlji zrasli z mano? Resno, meni se zdi, da delajo manjše čevlje.
  No, vsakič ko se pokaže potreba po novem obuvalcu pa je cela kriza. Deichmann je velikonogim prijazen, ma v kombinaciji z ozko nogo se ne obnese, oz bolj redko. V 42 številki čednih rimljank je pri moji nogi prostora še za en toast sendvič. Humanic, redko nanese sreča. Škornje sem nazadnje dobila v http://www.coko.si/index.php z veliko sreče in ne malo denarja. Balerinke dve leti nazaj znamka Hush puppies, so malo večje številke, pa mislim, da je šla 41 še skozi. Drugače pa sperge od Deichmanna in fejst zategnjene vezalke, pa gre…

 18. says: Miriam

  Res sijajen odziv je generiral tisti besni zapis o čisto vsakdanjih težavah dam, ki sekajo iz povprečja in že razmišljam o nadaljevanju. Toliko teh imenitnih predlogov se je nabralo. Vesela vseh.Zlasti pa informacije o spletni trgovini imenitne gospe Lučke Klanšek, ki ima podobne težave kot številne piske komentarjev http://www.llxllq.com/

  Vidim tudi, da bi morda začele razmišljati o ustanovitvi pravega XL društva. Vsekakor moramo skupaj držat in se beremo.

  Bi pa upala trditi, da tudi nivo našega komentiranja seka iz slovenskega povprečja, saj je v njem ujeta ena sama konstruktivnost. VELIKA konstruktivnost.

  Uspešne nakupe čevljev želim in se beremo. Miriam

 19. says: Barbara

  Odličen prispevek!!!! rešitev: ebay.comin vsi evropski prav tako!
  Humoren in boleče realen. Pisanje bi moralo biti za čevljarsko in konfekcijsko industrijo prav za prav izziv in tržna niša v katero pa žal zaradi 20 letnih tajkunskih poslov nihče resnično ni posegel. Kako grenko resnično je dejstvo da v 21 stoletju ni mogoče najti na klavrnem slovenskem trgu, na evropskem je malce bolje, številk z obeh strani roba, kot ste napisali tistih “petit” in tistih večjih, ki danes sploh niso več manjšina. že lep čas opažam, da tudi ergonomske mere pohištva in stanovanjske opreme ne sledijo realnim meram ljudi.Kako zelo znana mi je stigma ob pohajkovanju po slovenskih trgovinah in iskanju primernih številk.Tako se moram italijanske konfekcije naravnost izogibati , zaradi svoje višine in mer, vedite nisem ne predebela ni ne nesorazmerna, nosim evropsko 44,imam le široka ramena, dolge noge in malce predoge roke. Tudi če bi pri teži izgubila približno 10 kg, kar bi mimogrede rečeno bilo precej priporočljivo, bi mi obseg v ramenih sotal zaradi kosti, konstitucije. In kot ste napisali, poslovodkinjam se čisto “fučka” za populacijska dejstva. 34, 36, 38 celo 40 kaj več pa… Travma.
  Od gimnazijskih let naprej, ko sem v Ljubljani namenoma stradala, da sem si lahko kupila kaj podobnega obleki. Danes ni nič drugače.
  Izogibam se slovenskih trgovin, kupujem po spletu, tudi obutev , mimogrede, pri tem imam srečo 39,40, 40.5. Kupim tudi izjemno dobro ohranjena rabljena oblačila priznanih blagovnih znamk in sem z leti razvila svojstven stil pa tudi samozavest. Domača fanta pa imata težave tako kot vi. 14 letni devetošolec nosi 47 št. čevljev, v višino meri 189 cm. Pri 14-ih!!!! Mož pa meri 193 cm in nosi št. čevljev 48. Ko najdemo kje kakšen primeren par kupimo takoj. Sicer kot sem napisala zgoraj nas rešuje splet!!! V tem smislu je živel ebay in podobne spletne neške in ameriške strani. V sloveniji že dolgo ne kupujemo ničesar več razen nujnih prehrambenih izdelkov. Pa še teh le malo v supermarketih.

 20. says: Tanja

  Amazon.com. Ne samo da imajo dolzino, lahko jih izbiras tudi pri sirini. V Ameriki so cevvlji cenejsi, ko zraven pristejes se postnino in davek smo pa tam tam pri ceni ( ce primerjas isti model in znamko cevljev). Dobis jih na dom, ze sami ti obracunajo davke, ce ti obracunajo prevec, ti vrnejo v parih dneh.

 21. says: Narcisa3333

  Živijo, glede na temo, dodajam povezavo na kratko anketo o velikosti noge pri ženskah in problemih pri obutvi. Res bi vam bila hvaležna, če mi pomagate pri tržni raziskavi, saj imam tudi sama groozne probleme z obutvijo ( št. 43-44) in bi rada naredila nekaj v tej smeri.

  https://www.1ka.si/a/47560

  Hvala vam! 🙂

 22. says: Masa

  Živjo 🙂
  Miriam, hvala za link do strani http://www.llxllq.com. Sem šla pgledat in ravnokar so v akciji (nekateri tudi več kot za polovico cene). Izgledajo lepo in če so res tako mehki in kvalitetni, se jih pomoje zdaj splača naročit, kljub poštnini. No, bom videla, jaz jim bom dala priložnost… vsekakor sem sita čevljev iz humanica (malo denarja – malo muzike… je pa res, da se pomoje tam najde največ velikih številk, ki niso pancerji ali moške teniske ;)).

  LP vsem puncam v istih težavah 🙂

 23. says: iva

  Tale gospa Lučka llxllq.com ma res zelo lepe in poceni cevlje pa v Trstu jih delajo… skoda ki jih moras iz Amerike narocit.
  Jst sm 42/43

 24. says: Janja

  Živjo. Sama imam številko noge 42 in ravno nakupujem službene natikače. Zelo so mi všeč birkenstock ampak je na žalost prodaja možna samo na spletu. Zanima pa me če je pri birkenstock modelu potrebno naročiti številko večje natikače kakor je št. noge ali bi sama lahko naročila št. 42. Sprašujem pa zato, ker sem probala natikače od kopitarne moje številke in so mi premajhni. Hvala za pomoč!

 25. says: Lana

  STARA SEM 12 let imam velike težave z nogo nosim že bolj moške čevlje! za športno imam iz Daichmana 44! drugače imam nogo veliko naprej od 43! različno kakšni so čevlji večje/manjše velikosti ZELO bi bila vesela za pomoč sem iz okolice KK. Vsem nam je hudo še VEDNO se nisem sprijaznila da nimam izbire kot nosit moške čevlje ”prosim je kakšna trgovina ki ima veliko izbere in večje številke?” NAJLEPŠA HVALA! Lp!

 26. says: Katja

  Živjo!

  Ne morem si kaj, da ne bi dodala svojih nekaj besed. Najpraj, HVALA! Sama sem pred leti odkrila kar nekaj trgovin, spletnih seveda.

  http://www.ghigocalzature.com – Italijani imajo noro veliko izbiro odličnih čevljev izredno majhnih in izredno velikih številk. Mene so rešili pred mokasini in supergami, pa čevljarji, ki se bolj kot ne delajo norca iz tebe, ker si taka kakršna pač si. Njihovi čevji in škornji do tisti za več let, mehki, številka povsem prava. Prisegam nanje, kljub včasih malo visokim cenam. Priporočam razprodaje!

  http://www.shoesofprey.com – Avstralci naredijo po čevelj, kot si ga sam oblikuješ. Cene niso prehude, lahko vrneš kadarkoli za popravilo ali vrnejo denar.

  eu.longtallsally.com – Sicer Američani, a je za Evropo trgovina v Angliji. Cenovno izredno ugodni, a je treba pazit, ker imajo zelo široka kopita.

  Tako, tole bi bil moj doprinos. Upam, da sem kateri izmed vas vsaj malo olajšala iskanje. Ga ni čez občutek ženstvenosti. 🙂 Lepo nosite karkoli si boste že privoščile, pa čeprav samo nasmeh!

 27. says: Erika

  Pozdravljene,

  tudi jaz sem večkrat bila žalostna ob pogledu na izložbe z obutvijo.Danes je zgodba malo drugačna, skoraj sem ponosna na to, da na mojo višino 176 cm obujem čeveljce št. 43.

  Dolga leta sem potrebovala, da sem prišla do zaključka, da ni težava v meni, ampak v obutveni industriji, ki ni prilagodila standardov rastoči populaciji.
  Žal mi je le, da sem si marsikatero “posebno” priložnost pokvarila zaradi premajhnih čevljev, presedela prijetne večere namesto, da bi jih odplesala.Žal mi je za vsa ne-oblečena krilca, ker nisem imela “primernih” čevljev za zraven; žal mi je ker mi je bilo pomembnejše mnenje drugih kot pa moje dobro počutje; žal mi je, da sem potrebovala toliko let, da sem prišla do tega zaključka.

  Zato svetujem vsem, ki se zaradi bilo česa ne počutijo dobro v svoji koži imejte se radi. Ljudje, ki nas poznajo, nas imajo radi za to kar smo in ne za to koliko velike čevlje potrebujemo.

  Naj dodam še jaz nekaj, si bo mogoče katera pomagala: velikanoga.si

Komentiranje je zaprto.