Verske vsebine na 1. programu radia Slovenija

Med mandatom odgovorne urednice na 1. programu Radia Slovenija, predvsem pa ob izteku mandata, sem nekajkrat pomislila, da bi javnosti razkrila način delovanja Programskega sveta in interesnih skupin, povezanih s t.i. verskimi vsebinami na 1. programu. Pismo Sebastjana Plahutnika, v katerem se odziva na kolumno kolegice Špele Kožar, me je spodbudilo, da se oglasim.

Špela Kožar se sprašuje»čemu so potrebni uredniki, če programski svet vehementno odloči, kdaj morajo biti prenosi maš na radiu«. Napisano absolutno drži in je dobra ilustracija delovanja Programskega sveta.

V svojem štiri in pol letnem mandatu sem se neprestano soočala s pritiski za prenos maš oziroma bogoslužij, za umestitev dnevne Duhovne misli v jutranji program, dodatne oddaje z versko vsebino in vrtenje t.i. verske glasbe na programu.

Razprava o tem je bila pravzaprav stalnica sej Komisij Programskega sveta, Programskega sveta kot takega, tema pogovorov tudi pri vodstvu RTV. Medtem so deževali telefonski klici nekaterih posameznikov in pisma. S strani kolegov sem bila večkrat pozvana, naj vendarle kaj ukrenem za njihovo zaščito, saj je bil delovni proces velikokrat moten. Kolege so določeni posamezniki klicali celo domov in jih šikanirali. Še vedno hranim fascikel pisem, nekaterih zelo žaljivih do mene osebno in do mojih kolegov, češ da kršimo pravice verujočih in da žalimo in ignoriramo verujoče. Osebno sem bila velikokrat obtožena, da izvajam kulturni boj in rasizem proti večini in da »iz RTVja delam ideološki usmrajeni peskovnik«. Deležna sem bila tudi blatenja v tedniku Družina. Povod za pisma, kot se je pozneje izkazalo je šlo za ponaredke, je bilo nemogoče vnaprej predvideti. Že to, da je jutranji voditelj v nedeljo zjutraj pozdravil poslušalce z »dobro jutro, dragi poslušalci, danes bo lep dan« je bilo dovolj za obtožbe, da »za verujoče ni lep dan, saj ni maše na Prvem«, da voditelj žali verska čustva itd.

Uredniško sem zastopala stališče in ga delila z resornimi uredniki, da so t.i. verske vsebine integralni del vseh programskih pasov (jutranjega, dnevnega, večernega, nočnega) in oddaj, tako govornih kot glasbenih. Še danes hranim vse sezname, s katerimi smo dokazovali, koliko je bilo teh vsebin. Šlo je za reportaže, pogovore z gosti, teme v izobraževanih, razvedrilnih, v otroških in mladinskih oddajah, v specializiranih oddajah, kot so oddaje za manjšince, Slovence po svetu, kulturne, dokumentarno fejltonske oddaje, pa tudi za glasbene oddaje. Tudi Janez Gril, predstavnik RKC v Programskem svetu, je nekajkrat na seji javno potrdil, da je verskih vsebin na programu več, kot jih je kadarkoli bilo. A to ni bilo dovolj. Niti ni bilo pomembno. Težnje po vsakodnevni Duhovni misli in prenosu bogoslužij, ki jih 3. program radia Slovenija – program ARS prenaša ob nedeljah že ves čas, niso pojenjale. ARS je v preteklih nekaj letih v programsko shemo vnesel tudi dve novi t.i. verski oddaji, pa še ni bilo dovolj. Pogojevanja s strani Programskega sveta so se nadaljevala.

Da smo na Prvem pripravili zelo veliko terenskih oddaj, programskih akcij, v šolah izvajali novinarske delavnice za otroke, realizirali razpise za ustvarjanje nove slovenske glasbe, izdali čez 20 novih CD s pravljicami za otroke, otroško glasbo, šansoni, ljudsko glasbo, z glasbenimi dogodki podprli ustvarjanje številnih glasbenih zasedb in glasbenikov, pripravili festivale, razvedrilno glasbene oddaje na terenu, je bilo komaj opaženo.

Danes boste v programski shemi Prvega našli vsakodnevno Duhovno misel v jutranjem programu in tudi prenose bogoslužij ob šestih največjih praznikih, ki vključujejo Katoliško in evangeličansko cerkev. Kje so druge verske skupnosti – po ustavi so verske skupnosti enakopravne – je seveda drugo vprašanje.

Toliko o delovanju Programskega sveta in pogledu »z druge strani«. Prav je, da ste plačniki RTV prispevka obveščeni tudi o tem.

 

darja_groznik
Darja Groznik (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Darja Groznik, urednica uredništva za večerni in nočni program 1. Programa radia Slovenija, pred tem odgovorna urednica 1. Programa radia Slovenija, še pred tem urednica Studia ob sedemnajstih, še prej pa dolgoletna urednica Vala 202. Tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.  

0 replies on “Verske vsebine na 1. programu radia Slovenija”