Videolectures.Net, odgovor na izobraževalno revolucijo v ZDA

Davor Orlič (foto: osebni arhiv)

Avtor: Davor Orlič, Videolectures.Net

Predstavljajte si Evropo, v kateri bi si vsakdo lahko vedno znova ogledal predavanja najljubših in najboljših predavateljev. Kjer je izkušnja prirejena trenutnemu znanju gledalca in ga spodbuja k napredku, vsebina vedno intelektualno sveža in vznemirljiva. Na VideoLectures.Net nam je to uspelo ustvariti in zato smo dobili nagrado WSA za najboljši produkt desetletja v kategoriji »e-znanost in tehnologija«.

Vse se je začelo okoli leta 2002, ko smo začeli na Institutu »Jožef Stefan« snemati »Solomonov seminar«, serijo predavanj ki jih organizira Laboratorij za umetno inteligenco. To smo kasneje razširili na idejo globalnega iskanja vsebin, ki je pripeljala do zdajšnje oblike portala. In zakaj Videolectures.Net? Od samega začetka dalje smo imeli težave s poimenovanjem. Najprej smo bili spletna stran, nato video portal, zdaj pa digitalna video knjižnica. Z večanjem zbirke in širjenjem vsebine smo se vedno znova prenavljali in spreminjali ime.

VideoLectures.Net uporablja spletne tehnologije za arhiviranje, vsebinske sisteme za razvrščanje in strukturiranje materialov, orodja za analizo podatkov in še kaj. Danes je to največja tovrstna zbirka na svetu in ponuja neverjetnih 14.251 predavanj, ki jih predava 10.763 avtorjev v 16.442 video posnetkih. Kljub tehnični naravi projekta, je osnova humanistična, išče se namreč načine, kako prinašati družbi nekaj, kar je bilo dolgo časa za zaprtimi vrati in na voljo samo določeni publiki in ne celotni javnosti.

Ob tem pa VideoLectures.Net ni samo digitalna knjižnica, pač pa tudi del raziskovalnega okolja na Institutu »Jožef Stefan«. To pomeni, da se na knjižnico vežejo raziskovalni projekti, iz katerih se financiramo, in projekti, ki uporabljajo taisto knjižnico za raziskave. VideoLectures.Net so torej video digitalna knjižnica, ki ima osnovo v tehnično-razvojnem in raziskovalnem okolju, iz katerega črpa dostop do akademskih vsebin, uporablja multimedijska orodja za prikaz videov, vse to pa posega in spreminja spletno izobraževanje na globalni ravni.

V letu 2012 smo bili priča velikim spremembam na področju spletnega izobraževanja. Nova start-up podjetja iz ZDA kot sta Coursera in Udacity nastajajo v okviru ameriških univerz, lastniki teh podjetij pa so predavatelji, za katere malokdo ve, da so posneti tudi na VideoLectures.Net in del iste skupnosti na področju umetne inteligence kot Laboratorij za umetno inteligenco na IJS. Našteta podjetja sicer ponujajo drugačen izobraževalni model, a vendar v svojih kurzih temeljijo na uporabi videa. Tako VideoLectures.Net ostajajo in postajajo edini evropski oz. svetovni odgovor na izobraževalno revolucijo v ZDA.

Podelitev World Summit Award 2013 (foto: arhiv Videolectures.Net)

V luči teh novih trendov na VideoLectures.Net razumemo, da v smo zadnjem času celo prerasli meje zgolj digitalne knjižnice. Odločili smo se širiti svoje poslanstvo skupaj s fundacijo Knowledge 4 All Foudation Ltd. (K4A). Gre za neprofitno organizacijo s sedežem v Londonu, ki postaja naslednica raziskovalnega projekta sedmega okvirnega programa PASCAL2 Network of Excellence, kjer je partner tudi Institut »Jožef Stefan«, glavni podpornik pa VideoLectures.Net.. Fundacija ima več kot 60 članov, med njimi so najpomembnejši raziskovalno-razvojni centri na področju umetne inteligence v Evropi. S tem si skušamo še naprej zagotoviti ne le pritok vsebin, torej predavanj iz teh organizacij, temveč tudi raziskovalno ozadje. Fundacija nam v tem trenutku zagotavlja potrebo po novih in naprednejših servisih na področju spletnega izobraževanja.

Cilj fundacije je zmanjšanje razkoraka med novimi trendi v izobraževanju in naprednimi tehnologijami umetne inteligence za potrebe odprtega izobraževanja. Razvija tudi inovativne video žurnale in nudi podporo pri razvoju naprednih tehnologij samega portala. K4A tesno sodeluje s fundacijo OpenCast in konzorcijem OpenCourseWare, ki delujeta na področju odprtokodnih in prosto dostopnih akademskih vsebin. Kot odgovor na podjetja iz ZDA, bo fundacija novembra 2013 v Sloveniji organizirala regijsko konferenco »Internet of Education 2013« z namenom iskanja vloge visokega šolstva v luči novih svetovnih trendov visokošolskega izobraževanja. Nove in napredne tehnologije namreč v temeljih spreminjajo klasične visokošolske izobraževalne sisteme.

Za konec pa še anekdota. Spomnim se, kako smo na začetku leta 2000 s prijatelji prvič pretočili predavanje Noama Chomskega. Takrat so bile internetne povezave še počasne in trajalo je nekaj tednov, da smo predavanje uspeli dobiti. Pred zaključkom pretakanja smo priredili večerjo in ko se je na monitorju dopolnjeval in iztekal zadnji odstotek, navdušeno ploskali. Zahvaljujoč Videolectures.Net danes to ni več potrebno. To je naše vodilo in zato smo tu – da vsakemu posamezniku omogočimo dostop do znanja.

 

 

0 replies on “Videolectures.Net, odgovor na izobraževalno revolucijo v ZDA”