Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi

Predvolitve in zborovanja v Iowi 2016 najprej na kratko:

1 – anketarji so še enkrat več na polno zgrešili, ne glede na to, da je Iowo zgodovinsko gledano težko “meriti”,

2 – Trump je na republikanski strani največji poraženec, Rubio pa največji zmagovalec,

3 – zmaga Cruza kaže na to, da ima največji konzervativec med vsemi odlično organizirano mrežo na terenu, kar je na predvolitvah zelo pomembno,

4 – HRC je to zmago potrebovala, a ni varna, Sanders pa daleč od revolucije,

5 – udeležba je bila relativno visoka,

6 – tehnično gledano sta zmagovalca Iowe sicer Cruz in Clinton, kar se tiče delegatov, ki edini štejejo v tekmi za nominacijo, pa sta jih oba dobila približno toliko kot njuni najbližji zasledovalci.

iowa

KAJ SO PO IOWI POVEDALI

TOLE je po zmagici v Iowi povedala HRC (govor je dolg cca 7 min). Kar bi rada videla je, da si volivci zapomnijo naslednje: “Jaz sem progresivka, ki stvari izpelje do konca, za razliko od Sandersa, ki samo govori.”TOLE je govor Sandersa (cca 17 min), ki je lahko zadovoljen, a zaenkrat še daleč stran od kakšne revolucije, TOLE pa O’Malley (cca 12 min), ki je bil tam že ves čas bolj ali manj za okras, no, ta okrasek pa se je zdaj tudi uradno poslovil od kampanje.

Pri republikancih so t.i. zmerni kandidati – Bush, Kasich in Christie – dobili za en mali škrnicelj glasov, medtem ko je bolj nazadnjaško krilo cvetelo.

TOLE je po zmagi povedal Cruz (cca 28 min), ki se je najprej zahvalil bogu, potem pa konzervativcem in prostovoljcem na terenu. Dlje od božjih sil na delu nisem prišla, priznam, Cruza od vseh najtežje prebavljam. Je pa treba priznati, da ima najboljšo organizacijo na terenu. TOLE je govor Rubia (cca 12 min), ki se je komaj zadrževal od sreče. Rezultat v Iowi je zanj zlata vreden. Skoraj bi premagal celo Trumpa, kar se je pred tednom dni zdelo povsem nemogoče.

No, posebej pa si velja poslušati “Let’s make America great again” govor Trumpa. Pri njemu so trenutki skromnosti res redki, tokrat pa se je, pozor, ponižno priklonil zmagovalcu, celo pohvalil vse kandidate, namesto običajnega grmenja o zmagovanju in premagovanju vseh, kakršnega smo pri njemu vajeni, pa celo podvomil v zmago na predvolitvah v New Hampshiru: “Mislim, da bomo lahko v New Hampshiru razglasili zmago. Upam.” Pa kaj je zdaj to?! In govoril je vse skupaj tri minutke.

Dnevi do naslednjih volitev, v torek v New Hampshiru, ne bodo lahki za Trumpa. Če pol leta razlagaš, kako boš zmagoval in premagoval in potolkel vse, kar leze in gre, potem pa pogrneš na prvi stopnici, rezultat v Iowi ni ravno podlaga za dober PR v nadaljevanju. Tale njegov tvit iz leta 2013 zdaj pospešeno kroži po spletu.

tvit 

Tako, kot te mediji lahko naredijo, te ta mašinerija zlahka tudi požre. Še posebno v ZDA. Ampak tokratni ciklus je prepoln presenečenj in v mnogoterih pogledih zelo nenavaden, ko gre za Trumpa, zato – bomo videli. Vsekakor ga v tej fazi še ne gre odpisati.

ZAKAJ JE IOWA ZELO POMEMBNA

Najprej, zakaj ne bi smela biti. Iowa je demografsko gledano zelo nereprezentativna ameriška zvezna država, glede števila delegatov, ki jih kandidati lahko osvojijo na tamkajšnjih volitvah, pa “vredna” en piškav odstotek.  Za občutek, kaj to pomeni v praksi oz. koliko delegatov so po Iowi domov “odnesli” kandidati. Na republikanski strani jih je bilo na voljo skupaj 30, na demokratski pa 52.

delegatiR

delegatiD

(vir obeh grafik: FoxNews)

Naj spomnim, zmagovalec na republikanski strani mora v kvalifikacijah zbrati najmanj 1237 delegatov (na julijski konvenciji v Clevelandu bo zasedalo 2472 delegatov) – The Cook Political Report je pripravil odličen pregled predvolitev, kdo je na vrsti kdaj in koliko delegatov je pri republikancih na voljo v posamezni zvezni državi – na demokratski pa 2383 (na julijski konvenciji v Philadelphiji bo zasedalo 4764 delegatov). Daaaleč še je torej kvalifikacijska zmaga za kogarkoli.

Glavni razlog, zakaj je Iowa v koledarju strankarskih kvalifikacij vseeno zelo pomembna, so mediji. Rezultati v Iowi namreč v celoti narekujejo ritem medijskemu poročanju v naslednjih dneh. In mediji so v ZDA strašansko velik faktor, ko gre za predsedniške volitve (vprašajte Trumpa). Lahko te predstavljajo kot zmagovalca, lahko pa iščejo 101 način, da te prikazujejo kot luzerja. Srednje poti ni. Črno ali belo. To bezljanje pa je izjemno težko ustaviti. Da vas punditi in inflacija polstrokovnih komentatorjev ne zavedejo preveč, pred časom sem objavila, katerim virom velja slediti za kakovostnejšo obveščenost.

ZMAGOVALCI IOWE IN/ALI NEW HAMPSHIRA VEDNO DOBIJO STRANKARSKO NOMINACIJO

Skoraj.

Od leta 1976 dalje je tako pri demokratih kot republikancih strankarsko nominacijo skoraj VEDNO dobil kandidat, ki je zmagal bodisi v Iowi bodisi v New Hampshiru bodisi na obeh predvolitvah.

Izjema je ena sama(!), leta 1992 je kljub porazoma v Iowi in New Hampshiru demokratsko nominacijo dobil Bill Clinton. V zadnjih 40-ih letih torej ena sama samcata izjema. Toliko o pomembnosti prvih predvolitev. Če ne zmagaš v Iowi in/ali New Hampshiru, se da s precejšnjo gotovostjo trditi, da lahko spokaš kufre. Statistično gledano je njihov vpliv gromozanski.

Iowa je kljub svoji demografski nereprezentativnosti in majhnemu številu delegatov poleg medijskega momenta, ki za sabo potegne vse ostalo, dodatno pomembna tudi zato, ker je prva in se po njej zgledujejo volivci v ostalih zveznih državah, ker strankarske elite dobijo prvi oprijemljiv podatek, v kakšni “formi” in kako priljubljen je kdo, in ker pomembno vpliva na pritok denarja. Dober rezultat se ponavadi prevede v več denarja za uspešnega kandidata oz. kandidatko in obratno, viri lahko hitro usahnejo. Denar pa je ameriških volitev vladar.

Kaj bo zanimivo spremljati v naslednjih dneh? 1 – Trumpa in njegove medijske specialnosti vedno, 2 – za vsaj približno relevantne podatke anket, ki merijo New Hampshire, je treba počakati še par dni, da se rezultati “usedejo”, 3 – zanimivo bo videti, na čigavo stran se bo začela nagibati republikanska elita, ki Cruza sovraži iz dna duše, Trumpa pa se malo boji, 4 – na čigav račun bo začel kapljati denar, 5 – se bo dober rezultat Sandersa v Iowi poznal v zveznih državah, ki sledijo New Hampshiru, tam pošteno vodi, ampak pot do zmage bodo tlakovale bolj konzervativne zvezne države, 6 – kdo vse bo začel počasi odstopati od kampanje …

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Tu je natančen razpored predvolitev in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 4: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 5: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

0 replies on “Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi”