Volk sit, za kozo jim pa dol visi

Začetek in konec vladavine Boruta Pahorja sta zaznamovala dva čudaška moža, ki ju je v svojem poslanstvu vodilo sovraštvo, enega do Hrvatov, drugega do istospolnih. Obema pa je skupno, da sta se na Pahorjevo vlado spravila na povsem legalen način in sicer z grožnjo z referendumom. Prvi je bil šef mariborske navijaške skupine Viole Andrej Šiško, ki je šefa vlade Pahorja izsiljeval kot kakšen Al Capone…direktno iz zapora. Marca 2009 je zbiral podpise za razpis referenduma proti vstopu Hrvaške v Nato. Podpisov mu sicer ni uspelo zbrati, mu je pa uspelo v predinfarktno stanje spraviti slovensko in hrvaško vlado, Nato in ameriško administracijo. Impresivno za enega mariborskega zapornika. Rok za zbiranje podpisov se je namreč iztekel le nekaj sekund pred slovesnostjo o sprejemu Hrvaške in Albanije na vrhu zveze v Strassburgu in Kielu. Če bi jih zbral dovolj, bi predsednik DZ Pavle Gantar moral razpisati referendum in Ljubljani do širitvenega vrha Nata v začetku aprila tako ne bi uspelo poslati dokumentov o hrvaški ratifikaciji v Washington. Zaradi izsiljevanja Šiška, ki je na koncu uspel zbrati vsega nekaj čez tisoč glasov, smo ratifikacijo v Washington prinesli z zadnjim možnim letalom in z listinami še za čas pritekli na State Department. Šiško je Nato ogrožal iz zapora in to moč mu je dal naš Zakon o referendumu.

Drugi nenavaden mož, ki je prav tako nadarjen za narodnobuditeljske in nacionalistične izpade, pa je Aleš Primc, voditelj Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Njegova vnema bibličnih razsežnosti za razpis referenduma o Družinskem zakoniku pa zaznamuje zadnje dni Pahorjeve vlade. Primc je bil spretnejši od Šiška, saj je uspel zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma. Resda vmes ni čepel v zaporu in res se je močno naslonil na razumevajoča ramena cerkvene gospode, ki so pred gorjem, ki bi prišlo v slovensko deželo, če bi bil Družinski zakonik sprejet, svarili kar s prižnice.

Aleš Primc je podpise zbral in modro ob reki, v katero je vstopal in izstopal – je le filozof po izobrazbi, čakal, da truplo priplava mimo. Manever, o katerem se je sprva zgolj šušljalo, je po dogodkih v zadnjih dneh postal vse bolj verjeten. Primc podpisev v Državni zbor ne bo nesel, ker referendum pa ja preveč stane, in ker Slovenci po zadnjih anketah še vedno čudno razmišljajo, saj bi večina utegnila zakonik podpreti. Potem pa se najprej pojavi Akademija za demokracijo, ki se je prejšnji teden prvič “zbudila” in po dveh letih razprav o zakoniku rekla, da se je treba o teh zadevah pogovarjati. Za povrh napadla tribuno Za prostore svobode in da ne bi bilo vse tako črno, podprla zakonik.

Primc je še kar čakal ob reki in  dočakal novo koalicijo, ki izvoli Janeza Janšo. In kakšna sreča, dočakal je še predlog Društva Družinska pobuda, ki na predzadnji januarski dan predstavi kompromisni predlog Družinskega zakonika za izognitev referendumu.  Primc začuden, a vidno olajšan izdahne, da je to to in da bo počakal na podporo političnih strank.  Minister v odhajanju dr. Svetlik takoj pojasni, da je predlog korak nazaj celo od že obstoječe zakonodaje, kaj šele od Družinskega zakonika, a on itak ne šteje. Idejo o kompromisnem predlogu pa zanimivo podpre predsednik SAZU dr. Jože Trontelj, sicer strokovnjak za medicinsko etiko.

Podpisi so tu, državna blagajna je prazna, tako ali tako je treba prihraniti 800 milijonov evrov, tu pa bi stran vrgli štiri, gre za temo, ki razdvaja, in imamo drugačno zasedbo Državnega zbora, ki bo imela večji posluh za zaščito pravih družin, pravi dr. Trontelj s somišljeniki iz Društva Družinska pobuda. In tako pripravi teren za odstop od referenduma. Naključje? Mar res?

Desnici je v zadnjem času uspel že drug vrhunski vojaški manever, s katerim bo na neboleč način zabila žebelj v krsto svojega političnega ali ideološkega nasprotnika. Kljub neuspehu na volitvah je predsednik SDS Janez Janša postal mandatar. In kljub možnosti za razpis referenduma, te pregrešno drage oblike za povrnitev časti slovenskim družinam, te možnosti navsezadnje morda le ne bodo izkoristili. Ker je ceneje in lažje in še bolj civilizirano, če tiho in v temi, ko se nihče tega ne zaveda, na novo spišejo člene Družinskega zakonika. Tako bo volk sit, za nemočno kozo pa jim dol visi. Ker je šibka, ranljiva in preveč meketa. In je koza.  

 

Uredništvo Metine liste

0 replies on “Volk sit, za kozo jim pa dol visi”