Vse v življenju je treba plačati

(foto via Flickr)
(foto via Flickr)
(foto via Flickr)

Petek, 7. junij 2013

(Junakinja tedna je Nora, osrednji lik Hiše lutk, avtorja Henrika Ibsena. Drama je v 19. stoletju, ko so jo prvič prikazali (l. 1879), dvignila veliko prahu, saj je kritično obravnavala meščanski zakon in položaj ženske v njem. Hiša lutk govori tudi o feminističnem prebujenju Nore, žene in matere.)

Nespodobno – Majda Vukelić, Delo (P)
Boj za več ali manj pravne države se začne pri ravnanjih oblasti.

Primer Patria: Resnica in pravica – Klemen Jaklič, Delo
Primer proti Janši je pravno uničen, na njem je neizbrisljiv madež arbitrarnosti. Karkoli pride iz takega procesa, ni pravo.

Pravna država in finančna kriza – Bojan Dobovšek, Večer

Da bi v Sloveniji lahko (ponovno) vzpostavili legitimno delovanje pravne države, bi bilo v prvi vrsti treba izboljšati situacijo pri predstavnikih oblasti in zakonodajalcu.

Bleščava beda – Grega Repovž, Mladina

SDS in njen vodja spadata med tiste politične sile, ki jih je treba opazovati skozi prav to trdo optiko. Namreč, to ni normalna stranka, ni normalna politična sila, ampak ima vse značilnosti zavrženih agitatorskih in populističnih političnih sil, ki se skozi stoletja pojavljajo zdaj v eni, zdaj v drugi državi.

Homo debitor – Aleksandar Kešeljević, Dnevnik (P)

Danes je jasno, da je bila tudi fiskalna politika predhodne vlade, temelječa izključno na krčenju izdatkov, povsem napačna.

Ko plačilni posrednik postane osebni bankomat – Tomaž Modic, Dnevnik (P)

Po zlati mrzlici – Nouriel Roubini, Finance

Cene zlata se v prihodnjih letih lahko začasno zvišajo, a bodo zelo nestanovitne in se bodo z okrevanjem svetovnega gospodarstva obrnile navzdol. Zlate mrzlice je konec.

Dražen Petrović – genij, ki se rodi enkrat na sto let – Tilen Jamnik, MMC RTV SLO

 

The fact that police have the right to monitor the communications of all its citizens – in secret – is a classic hallmark of a state that fears freedom
The International Monetary Fund conceded on Wednesday that it lowered its own standards on the Greek bailout, underestimating the effects of austerity and making overly optimistic projections for Greece’s economy.

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, LjubljanaHvala!

Značke
0 replies on “Vse v življenju je treba plačati”