Vseeno mi je, če imamo državno ali zasebno zdravstvo ali šolstvo, da je le dobro.

Luka Valas (foto: osebni arhiv LV)

Hej Dino, malo sem zmeden po prvi sezoni. Da ne govorim o tem, da mi za konec obtežiš črno neoliberalno dušo z umirajočo babico!

Naj malo povzamem najino dopisovanje. Sam se imam glede tem, ki sva jih obravnavala, večinoma za »agnostika«. Načeloma nimam nič proti javnemu zdravstvu, če deluje in če prebivalcem nudi hitro, učinkovito in cenovno znosno zdravljenje. Enako velja za šolstvo ali karkoli drugega. Ja, obstajajo države, kjer vsa ta področja odlično delujejo v okviru države. Obstajajo tudi države, kjer zdravstvo in šolstvo odlično delujeta v zasebnem okviru. Večina držav z urejenim javnim zdravstvom in šolstvom je nekje vmes in s konkurenco zasebnikov nima težav, saj nudijo dobre storitve po ugodni ceni. Slovenija predvsem na področju zdravstva in višjega šolstva nudi malo za visoko ceno, hkrati pa se v imenu enakosti, solidarnosti in drugih floskul na vso moč otepa kakršnekoli konkurence. Še več, mnogi se v imenu ideologije, v resnici pa predvsem zaradi lastnih interesov, izogibajo kakršnikoli razpravi in se pretvarjajo, da nimamo težav, kot da na primerjalnih lestvicah ne padamo kot kamen in kot da nas ne prehitevajo države, ki smo se jim pred 20-imi leti smejali.

Praviš, da poenostavljam in pretiravam. Postregel sem ti s številnimi konkretnimi podatki, s katerimi sem očitno neuspešno skušal utemeljiti nekaj precej očitnih dejstev. Na primer to, da imamo v Sloveniji dohodkovno neenakost najnižjo v državah OECD, ali pa to, da bi nam celo Piketty namesto višanja minimalne plače raje svetoval kaj drugega. Kaj pa dejstvo, da so naša sodišča druga najpočasnejša v OECD? Ali da imamo katastrofo v zdravstvu in da kljub obilnemu financiranju izobraževanja in znanosti dosegamo skromne rezultate? V tolažbo mi ostaja, da imam v pretiravanju in poenostavljanju kar dobro družbo.

Na zgoraj našteto sem dobil nazaj bolj malo oprijemljivega; še zdaj recimo ne vem, zakaj naj bi bilo za prebivalca Slovenije tako dobro, da ima zdravstvo trdno v krempljih zgolj državni ZZZS, ki je očiten primer primer neracionalne porabe in slabega nadzora? Tistih nekaj milijonov dobička zasebnih zavarovalnic ob vseh porabljenih milijonih ZZZS me pač ne prepriča. Meni je v resnici precej vseeno, če imamo državno ali zasebno zdravstvo ali šolstvo. Da je le dobro. Ni mi pa vseeno, če prebivalci Slovenije v zameno za nadpovprečno visoke davke dobijo podpovprečne storitve javnega sektorja, če so zaradi zgrešenih državnih politik revni in če zaradi brezciljnega zadolževanja nič ne kaže, da se bodo v bližnji prihodnosti iz revščine izkopali. Ni mi vseeno, če namesto, da bi uredili sodstvo, kreiramo in širimo državne organe, ki naj bi namesto sodstva reševali probleme. Kljub črni neoliberalni duši se vznemirim, ko vidim, da ljudje za operacije in rutinsko nego svojih otrok zbirajo denar na Facebooku, tudi zato, ker so vrli birokrati denar namenili posrednikom nekih brezveznih izdelkov, ki jih ne znajo ali ne želijo kupiti ceneje. In žal mi je, ko vidim, da se ukvarjamo s predindustrijskimi temami, s financiranjem termoelektrarn, železniških tirov in tekstilnih manufaktur, medtem ko novoustanovljena podjetja, čim so kaj vredna, emigrirajo v tujino. Tragikomedijo podpirajo uredniki medijev, ki jih najbolj skrbi oglaševanje državnih podjetij in profesorji državnih univerz, katerih zadnja objava sega v prejšnje stoletje. In tako se vrtimo v krogu.

Sladke obljube brez realističnih rešitev se lokalnim prebivalcem sicer lepo slišijo in politikom, ki jih širijo, radi namenijo svoj glas, je pa to po mojem mnenju slab temelj za dejanski napredek v svetlo prihodnost. Problemov, ki so nastali zaradi politike in države, ne bomo rešili z več politike in države.

To je to, hvala za sodelovanje in nasvidenje v naslednji vojni, pardon, sezoni! Z babico pa upam, da je bilo vse ok?

 

Luka Valas (foto: osebni arhiv LV)
Luka Valas (foto: osebni arhiv LV)

Avtor: Luka Valas, pravnik, ki je svojo dušo že zdavnaj prodal tujim korporacijam. Neoliberalec, občasni smartass. Ne grize. Na Twitterju ga najdete pod @luka_vee

 

Dopisovanje #DinoLuka:

Mrličem pa ja ne bomo dajali kaditi, mar ne? #DinoLuka (9. del)

Program ZL je zmes prepisanih puhlic in naivnega dušebrižništva – #DinoLuka08 (8. del)

A res samo enakopravnost izhodiščnih pozicij posameznika, Luka? (7. del)

Ubogi Piketty, v Sloveniji bi še on obveljal za neoliberalca! (6. del)

Sredina je praznina in ni svobode brez enakosti (5. del)

Problem Solidarnosti niso predčasne volitve, njihov problem so volitve (4. del)

Značke
2 replies on “Vseeno mi je, če imamo državno ali zasebno zdravstvo ali šolstvo, da je le dobro.”
 1. says: Janč

  Napisanemu nimam česa oporekati.

  Pa vendar: zakaj si babico pustil ležati na štengah neoliberalne 🙂 Hrvaške,da žica mimoidoče za čik.

  Ko vaju berem, se mi zdi, da je socialistično / liberalno zgolj vprašanje osebne vere. Pa ne vem, če je ravno tako.

  Napiši prosim, kje ima babica hitrejši in cenejši dostop do novega kolka in cigaret. V razmeroma iberalni Švici, bolj socialdemokratski Avstriji, socialistični Venezueli? Morda v deželici z najboljšim zdravstvom na svetu (Sloveniji)?

 2. says: Luka

  Janč, vsaka ideološka zadeva vsebuje malo vere. Razlika med socializmom in liberalnim kapitalizmom je, da ima slednji na voljo kar nekaj številk v svoj prid. No, saj jih ima tudi socializem, žal bolj negativne.

  Glede dostopa do novih kolkov nimam pojma, vem pa, da si babica v Venezuli ne more povečati prsi. http://www.theguardian.com/world/2014/sep/24/breast-implants-shortage-plastic-surgery-venezuela Glede na obsedenost Venezuelk z lepoto in plastičnimi operacijami jih to po moje moti bolj kot neki nepomembni kolki 🙂

Komentiranje je zaprto.