Vsi drugačni, vsi kruha siti

kruh
Sočen polnozrnat kruh (foto: osebni arhiv Alcesse)
kruh
Sočen polnozrnat kruh (foto: osebni arhiv Alcesse)

Najbrž tudi vi radi jeste kruh in mogoče ste kje prebrali, da se v kupljenem kruhu lahko skriva marsikaj, kar industrija niti v EU ni dolžna navesti … No, tudi marsikatera izrecno navedena sestavina name nima pomirjevalnega učinka, najbrž zato, ker sem razvajena bivša podeželska punca in vajena domačega kruha. Ja, iz krušne peči.

Domač kruh pomeni, da vse narediš sam, razen kurjenja peči, ker dandanes vročina pride iz meščansko bolj ustrezne vtičnice. Kruh iz kruhomata vseeno ni čisto domač, ne da? :-). Če stvari ne obvladaš tako kot jaz, je torej dobro imeti dober recept, moj prihaja s spletne strani chefkoch.de. Ker rada jem preprosto, zdravo hrano, sem preskusila in se navdušila za naslednji recept za kruh iz pečice:

Za  SOČEN POLNOZRNAT KRUH  potrebujemo: 

500 g polnozrnate moke (moja je bio pirina moka in je v Dojčlandu stala 1,85 EUR)

150 g semenk (buče, sončnice, lan, sezam …). Vzela sem 75 g bio sončničnih semen za pribl. 0,60 EUR in 75 g bio lanenega semena za pribl. 0,40 EUR.

pol litra vode (cena?)

1 kocko kvasa (0,25 EUR)

2 ČŽ soli (kaj pa vem, koliko stane)

2 JŽ (sadnega) kisa, cena?

Ah, ja: ČŽ je čajna žlička, JŽ pa jedilna žlica

Sestavine v zgoraj navedenem zaporedju damo v večjo posodo in jih pomešamo med sabo, potem pa z mašinco z gnetilkami zgnetemo testo, ki bo precej pocasto. Tako tudi mora biti. Ne bojte se vonja po kisu, tega v kruhu ne bo.

1. verzija:

Vzamemo model za peko (moj je pravokoten) in ga obložimo s papirjem za peko ter vanj vlijemo testo. Testo damo v hladno pečico, na rešetko na sredini, pečico vklopimo na 200 stopinj in kruh pečemo 1 uro.

2. verzija:

Alternativno testo najprej pustimo vzhajati v posodi, v kateri smo ga zgnetli, vendar ne smemo pozabiti, da bo verjetno naraslo na dvojno prostornino in se sprehodilo čez rob, če posoda ni dovolj visoka. Testo je živa stvar… Po 1 ali 2 urah (nič ne vem o kakšnih predpisih glede tega, svojega pustim 2 uri, kadar imam čas) vzhajanja ga damo v model in spečemo kot pri 1. verziji brez vzhajanja.

Recenzija? Krasen, čudovit in sploh kruh. Ker kruh na splošno hraniva v platneni vrečki, nama nikoli ne splesni, se pa sčasoma izsuši, če ga ne pojeva dovolj hitro (v tem primeru ga uporabiva za kaj drugega). Ta polnozrnati kruh pa se ne uspe posušiti, ker je presočen in ga prehitro zmanjka, in sicer neodvisno od tega, ali sem ga pustila samo malce vzhajati v pečici med segrevanjem (1. verzija) ali kakšno uro ali dve na toplem (2. verzija). Predvidevam, da največji strošek pri tem receptu predstavlja moka – najbrž kje obstaja tudi cenejša polnozrnata moka, npr. pri rumeno-modrem trgovcu iz Dojčlanda. Tudi pri semenih, zrnih ipd. imate na izbiro cenejše in dražje možnosti, meni so všeč prav vse in uporabljam zelo različne kombinacije, da kruh ni vedno enak. Tudi te zadeve so na voljo v sprejemljivi kakovosti pri modro-rumenem stricu – preverjeno.

Pa veliko užitka želim!

alcessa, avtorica bloga moosings

 

P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili: Zacukana juhica (Karmen Mlinar), Sezona marel na kvadrat (Milena Vogrinc), Pečene karamelizirane hruške (Maja Žorga Dulmin), Jesensko pito iz lisičk (Špela Jereb Planinšek), oktobra: Ekotako, spletni urbani vrtŠtorovke nekoliko drugače (Slavko Šerod), Galette s cigančicami (Zulejka Javeršek), Olive v kozarcu (Milena Vogrinc). Hvala vsem!

0 replies on “Vsi drugačni, vsi kruha siti”